ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από την εποπτεία των Θεσμών στην εποπτεία των αγορών – Κρας-τεστ αξιοπιστίας για τους οίκους οι παροχές της ΔΕΘ – Κλειδώνει τέλος Αυγούστου νέο πακέτο στήριξης
Μέρα με τη μέρα σταθμίζει το Δημόσιο τις αγορές για την επόμενη έξοδο για δανεισμό, παρόλο που οι αποδόσεις των ομολόγων “τραβούν και πάλι την ανηφόρα”. Ένα πιθανό παράθυρο θα μπορούσε να είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, αφού θα έχουν προηγηθεί οι αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους Moody’s και S&P καθώς και οι εξαγγελίες της ΔΕΘ.
Η κατάσταση στις αγορές είναι όμως τόσο ρευστή που δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποφασιστεί τελικά ad hoc κάποια κίνηση νωρίτερα. Ούτε όμως και το ενδεχόμενο να τηρήσει τελικά το δημόσιο μεγαλύτερη στάση αναμονής και να κινηθεί αργότερα, εάν επιδεινωθούν οι συνθήκες στις αγορές.
Σε όλα τα σενάρια πάντως, ανεξάρτητα από το χρόνο της επόμενης κίνησης του Δημοσίου, φέτος δεν πρέπει να αναμένουμε μεγάλες ή πολλές εκδόσεις. Όπως έχει γράψει το Mononews το φετινό δανειακό πρόγραμμα αναμένεται τελικά αρκετά μικρότερο από τα 12 δισ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί στο τέλος του 2021, καθώς μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ενός γεγονότος που ουδείς μπορούσε να προβλέψει, οι αγορές έχουν δυσκολέψει πολύ. Σε αυτό το περιβάλλον είναι σημαντικό το ότι η χώρα κατάφερε και δανείστηκε ήδη το 70% του προγράμματος, σχεδόν 7 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους.
Εξίσου σημαντικό είναι όμως το ότι η χώρα, σε αντίθεση με άλλους μεγάλους ευρωπαϊκούς «παίκτες», δεν αντιμετωπίζει επιτακτική ανάγκη άντλησης δανεικών και έκθεσης της, ευαίσθητης ακόμη, ελληνικής αγοράς χρέους σε δυσχερείς συνθήκες δανεισμού. Φέτος, όπως εκτιμούν παράγοντες στην αγορά, οι όποιες κινήσεις προκριθούν μέχρι το τέλος του έτους, θα στοχεύουν κυρίως στην αποκατάσταση «κενών» ρευστότητας στην αγορά και όχι στην κάλυψη άμεσων ταμειακών αναγκών.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο εντάσσονται για παράδειγμα οι μικρού βεληνεκούς δημοπρασίες, που έκανε ο ΟΔΔΗΧ τους προηγούμενους μήνες. Ανοικτό θα μπορούσε όμως να είναι και το ενδεχόμενο μιας κοινοπρακτική έκδοση που θα κάλυπτε σε τεχνικό επίπεδο κενά σημεία ρευστότητας που εντοπίζονται στην αγορά ομολόγων.
Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε εν τω μεταξύ συνωστισμός εκδόσεων από ευρωπαϊκούς παίκτες που ζήτησαν σχεδόν 18 δισ. ευρώ από τις αγορές, καθώς για πολλές χώρες οι ανάγκες είναι ανελαστικές και πρέπει να προσφύγουν στις αγορές για να καλύψουν βασικές ανάγκες.
Στη δική μας την περίπτωση, όπως επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία αρμόδια στελέχη, είναι πολύ σημαντικό ότι η χώρα διαθέτει ένα υψηλό ταμειακό απόθεμα. Το μαξιλάρι αυτό ανέρχεται σχεδόν σε 38 δισ. ευρώ αυτή τη στιγμή, εξασφαλίζοντας μια άνεση κινήσεων.
Να σημειωθεί πως αναμένονται στα κρατικά ταμεία περίπου 1 δις. ευρώ από το SURE αλλά και η δόση από τα SMPs 750 εκατ. ευρώ, ενώ καλά πορεύονται και τα έσοδα. Όπως επίσης έχει γράψει το Mononews, η έκδοση του πράσινου ομολόγου, του πρώτου πράσινου ομολόγου που θα εκδώσει το ελληνικό δημόσιο παίρνει παράταση για τις αρχές του 2023.
Ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε έκδοση του το φθινόπωρο, εκτός απροόπτου, μετατίθεται για λίγους μήνες, παρά το ότι έχει ήδη γίνει η τεχνική προεργασία, η οποία ήταν και απαιτητική και χρονοβόρα.
Όπως αναφέρουν στελέχη με καλή γνώση του εγχειρήματος είναι σημαντικό μια τέτοια έκδοση, που έχει ιδιαίτερο ουσιαστικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα, να μην «καεί» σε μια τόσο δύσκολη αγορά και να γίνει με καλή χρηματοδότηση και προσφορά, με την πρώτη ευκαιρία σε μια καλύτερη συγκυρία.
Διαβάστε επίσης