Προς ολοταχώς για το κλείσιμο του 2024 με τρία στοιχήματα οδεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με την προσδοκία να διαμορφωθεί πλαίσιο εξελίξεων που θα επιτρέψει την επιτάχυνση της αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Δημοσίου αλλά και της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Με δεδομένη αυτή τη μεγάλη προτεραιότητα τα περιθώρια για έξτρα, στοχευμένες, χριστουγεννιάτικες «επιταγές» είναι περιορισμένα ειδικά αφού φέτος είναι η πρώτη χρονιά που έκαναν ντεμπούτο οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες και το τελευταίο που θα ήθελε η χώρα να σηματοδοτήσει σε μια τέτοια ευαίσθητη περίοδο θα ήταν ένα σήμα δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν θα γίνει προσεκτικό σκανάρισμα όλων των περιθωρίων και πιθανών εναλλακτικών ενόψει της κατάθεσης του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού τον Νοέμβριο και της ψήφισης εντός Δεκεμβρίου.

Σαφής προτεραιότητα, παρά τις πολιτικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση δημοσκοπικά αλλά και εσωκομματικά, είναι ωστόσο να μη ναρκοθετηθεί η μετάβαση της οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα και από την Moody’s, που θα ξεκλειδώσει πιθανόν τον Μάρτιο του 2025 πρόσθετες ροές κεφαλαίων από επενδυτές αλλά και την αναβάθμιση της αγοράς.

Οι βασικοί σταθμοί

Στους δύο μήνες που απομένουν μέχρι το κλείσιμο του 2024 που λειτουργεί σε πολλά επίπεδα μεταβατικά για την προετοιμασία σημαντικών εξελίξεων το 2025:

Ανάπτυξη: Στις 6 Δεκεμβρίου αναμένονται οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ρυθμό ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του έτους δίνοντας μια σαφή ένδειξη της δυναμικής που αναπτύσσει φέτος το ελληνικό ΑΕΠ.

H κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 2,2% φέτος και 2,4% το 2025. Στο δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη έτρεξε με ρυθμό 2,3% ετησίως από 2,1% στο πρώτο, με τις επιδόσεις του τρίτου τριμήνου να καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον ετήσιο ρυθμό.

Με την ανακοίνωση των στοιχείων του β’ τριμήνου για την ανάπτυξη σε ετήσια βάση ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου διαμορφώθηκε στο 2,2%. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη πρέπει να διατηρηθεί στα επίπεδα του πρώτου και δευτέρου τριμήνου για να προκύψει ο μέσος ρυθμός σε μια δύσκολη συγκυρία για τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Πρόωρες αποπληρωμές: Αναμένεται εντός Δεκεμβρίου η έγκριση για την νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 8 δις. ευρώ αξιοποιώντας για πρώτη φορά μέρος του σκληρού πυρήνα των διαθεσίμων που έχουν δεσμευτεί στο μαξιλάρι στο πλαίσιο της συμφωνίας για την έξοδο από τα Μνημόνια.

Η εξέλιξη έχει δρομολογηθεί και προαναγγελθεί και είναι στην τελική ευθεία η ανακοίνωση με την οποία ο ESM θα στείλει θεσμικά ένα ισχυρό μήνυμα αξιοπιστίας για τη χώρα.

Έχει προηγηθεί η αποπληρωμή, δύο χρόνια πριν λήξουν, των δανείων που είχε λάβει η χώρα από το ΔΝΤ ενώ τώρα προχωρά το Δημόσιο με την πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων από το πρώτο Μνημόνιο (GLF) με αποπληρωμή φέτος σχεδόν 8 δισ. που λήγουν τα έτη 2026, 2027 και 2028.

Λίγο μετά την ανακοίνωση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου για το 2025 που αναμένεται να προβλέπει δανεισμό της τάξης των 8 – 10 δισ. ευρώ με την πρώτη κίνηση να αναμένεται στις αρχές του έτους.

Αξιολογήσεις: Καλά ενημερωμένες πηγές θεωρούν όπως έχει γράψει το Mononews δύσκολο το ενδεχόμενο αναβαθμίσεων φέτος. Η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται στις 22 Νοεμβρίου από τη Fitch, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από τις ελληνικές τράπεζες.

Ακολουθεί η Scope στις 6 Δεκεμβρίου με την οποία κλείνει ο κύκλος των φετινών αξιολογήσεων. Αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί η θετική έκπληξη τα σπουδαία στις αναβαθμίσεις αναμένονται το 2025 με μεγάλο σταθμό τη Moody’s που όλοι ελπίζουν πως 15 χρόνια μετά την υποβάθμιση της χώρας θα την επαναφέρει στην επενδυτική βαθμίδα δίνοντας σήμα και για την αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Διαβάστε επίσης:

Τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων 7 δισ. θα καλύψει ο «Ηρακλής ΙΙΙ»

Tesla: To μεγάλο comeback της μετοχής εκτόξευσε την περιουσία του Μασκ κατά $26 δισ. εν μία νυκτί!

Αναλυτές για Metlen: Σε τροχιά επιδόσεων ρεκόρ και φέτος ο όμιλος