• Οικονομία

    «Μικρές ΔΕΗ» στις ΔΕΚΟ του Υπερταμείου – Τι αλλάζει σε προμήθειες και προσλήψεις στελεχών

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών


    Το «μοντέλο» που έχει εφαρμοστεί στη ΔΕΗ βάζει μπροστά το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό των 8 ΔΕΚΟ που ανήκουν στο Υπερταμείο.

    Πρόκειται για το επιτυχημένο εγχείρημα που έχει εφαρμοστεί εδώ και λίγα χρόνια στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και πλέον, υιοθετείται και στις υπόλοιπες αργοκίνητες δημόσιες επιχειρήσεις.

    Το νέο πλαίσιο προβλέπει την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό αυτών των ΔΕΚΟ αναφορικά με ζητήματα στελέχωσης και αμοιβών των διοικήσεων, προσλήψεων προσωπικού και προμηθειών των δημόσιων επιχειρήσεων που αποτελούν θυγατρικές επιχειρήσεις του Υπερταμείου.

    Ποιες είναι οι 8 ΔΕΚΟ

    Οι 8 θυγατρικές του Υπερταμείου που θα μετασχηματιστούν σε «μικρές ΔΕΗ» είναι:

    – Όμιλος ΟΑΣΑ Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ και οι 100% θυγατρικές του: Οδικές Συγκοινωνίες – ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ

    – Ελληνικά Ταχυδρομεία (και η 100% θυγατρική τους: ΕΛΤΑ Courier)

    – ΔΕΘ-Helexpo

    – Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ)

    – Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ)

    – ΓΑΙΑΟΣΕ

    – Ελληνικές Αλυκές

    – Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ)

    Στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα

    Με το νέο νομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα με απλή διαδικασία, με βάση αποφάσεις του διευθύνοντος συμβούλου της κάθε εταιρείας.

    Στην πράξη, το ελληνικό δημόσιο θα αποκτήσει managers από την αγορά, με πολυετή εμπειρία που θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν τις ΔΕΚΟ που σήμερα θυμίζουν αργοκίνητα καράβια και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

    Μέχρι σήμερα η διαδικασία που προβλέπεται είναι πολλών βημάτων που απαιτεί πολύ χρόνο και στην πράξη καθιστά την εν λόγω διαδικασία εξαιρετικά γραφειοκρατική. H θητεία των στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα θα είναι 4ετής, από 3ετής που είναι σήμερα, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ.

    Παράλληλα, δίνεται απόλυτη ευελιξία στις αμοιβές των στελεχών των ΕΛΤΑ και των υπολοίπων φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης, ενώ στις θυγατρικές εντός Γενικής Κυβέρνησης (π.χ. συγκοινωνίες) οι αμοιβές θα είναι σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΦΚΑ.

    Οι διαδικασίες προσλήψεων του προσωπικού τους γίνονται πιο ευέλικτες, με έλεγχο νομιμότητας της προκήρυξης από το Α.Σ.Ε.Π. εντός 10 ημερών και συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για την πιο αποτελεσματική διεξαγωγή της διαδικασίας.

    Ευέλικτες προμήθειες

    Με το νέο πλαίσιο που φέρνει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα είναι πιο ευέλικτες οι προμήθειες. Ο κανονισμός προμηθειών υποβάλλεται στην ΕΑΔΗΣΥ η οποία θα μπορεί να εκφράσει γνώμη εντός 60 ημερών.

    Τέλος οι συνδικαλιστές

    Για να γίνουν πιο ευέλικτες και λειτουργικές οι συγκεκριμένες ΔΕΚΟ το οικονομικό επιτελείο πετά έξω από τα πειθαρχικά συμβούλια τους συνδικαλιστές.

    Αυτά θα λειτουργούν πλέον χωρίς την συμμετοχή τους, προκειμένου να εκλείψουν οι αντιδράσεις, που πολλές φορές καθυστερούσαν ή έβαζαν αναχώματα στην μετεξέλιξη των δημοσίων οργανισμών.

    Το νέο Υπερταμείο

    Πλέον, αλλάζει ολόκληρη η μορφή του Υπερταμείου. Το Εποπτικό Συμβούλιο μετονομάζεται σε Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΣΕΔ) και οι αρμοδιότητές του περιορίζονται, ώστε να αντιστοιχούν σε όργανο εποπτείας του Υπερταμείου και όχι καθημερινής διοίκησης.

    Τέτοιες πράξεις καθημερινής διοίκησης, στις οποίες δεν συμμετέχει πλέον το ΣΕΔ, είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Υπερταμείου, η ανάκληση των μελών των ΔΣ των άμεσων θυγατρικών του και η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας.

    Έτσι, το ΔΣ του ορίζεται ως όργανο αποκλειστικά αρμόδιο για τη διοίκηση της εταιρείας. Επιπρόσθετα, η εκπροσώπηση του ελληνικού δημοσίου στο ΣΕΔ καθίσταται πλέον θεσμική και θα γίνεται από έναν από τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έναν από τους Υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος και τον Γενικό Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ.

    Συγχωνεύονται ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ στο Υπερταμείο

    Σχεδόν 14 χρόνια μετά την ίδρυση του ΤΧΣ και 13 του ΤΑΙΠΕΔ, ολοκληρώνεται ο κύκλος τους με την μορφή που γνωρίζαμε έως σήμερα. Με βάση τον συστατικό του νόμο, το ΤΧΣ έχει διάρκεια ως την 31η Δεκεμβρίου 2025.

    Η συγχώνευση ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου θα γίνει κατόπιν αποφάσεων γενικών συνελεύσεων των συγχωνευόμενων εταιρειών που θα ληφθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024. Έως τότε θα έχει εκδοθεί και Υπουργική Απόφαση για την απορρόφηση του ΤΧΣ από το Υπερταμείο.

    Σημειώνεται ότι η συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου δεν επηρεάζει την αυτόνομη λειτουργία της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων, η οποία θα εξακολουθεί να λειτουργεί υπό εντεταλμένο σύμβουλο με καθεστώς αυτονομίας, όπως ισχύει σήμερα. Σύμβουλος του Υπερταμείου θα αναλάβει την εσωτερική αναδιοργάνωση δομών και οργάνων μετά τη συγχώνευση

    Διαβάστε επίσης:

    Σε ποιους κλάδους ενεργοποιείται η εξαήμερη απασχόληση από την 1η Ιουλίου

    Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος νέος πρόεδρος του ΣΕΒ – Επικράτησε της Ιουλίας Τσέτη με ποσοστό 76,12% (upd)

    ARF: Η Αθηναϊκή Ριβιέρα εκτοξεύει τον τουρισμό της Αθήνας



    ΣΧΟΛΙΑ