Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Μύκονος: Τρία καβουροπόδαρα 121 ευρώ, χωριάτικη 28 ευρώ, μια μπριζόλα… 850 ευρώ

Στο προσκήνιο των διεθνών μέσων ενημέρωσης επανέρχεται η Μύκονος, με αφορμή τις τιμές που συναντά κανείς σε διάφορα καταστήματα. Ετσι, λοιπόν, η βρετανική εφημερίδα Daily Mail αποφάσισε να κάνει ρεπορτάζ στο γνωστό εστιατόριο του νησιού DK Oyster προβάλλοντας το πόσο υψηλές είναι οι τιμές.

Γράφει ότι με την αυτοψία που έκαναν οι ρεπόρτερ της εφημερίδας είναι μοναδική εμπειρία να πληρώνεις 121 ευρώ για τρία καβουροπόδαρα ή να τρως μια jumbo γαρίδα– παραβρασμένη συν τοις άλλοις- και να την πληρώνεις 87 ευρώ.

Το ρεπορτάζ ξεκινά με με την περιγραφή του γεύματος των τριών καβουροπόδαρων, και τον δημοσιογράφο που προσπάθησε πολύ και επιμελώς να χωρίσει το κρέας από το όστρακο και των τριών ποδιών που έφτασαν στο πιάτο του. «Αν το καταφέρεις αυτό, μπορεί ίσως να καταφέρεις να φτιάξεις μια ολόκληρη μπουκιά. Μια μπουκιά που κοστίζει παρακαλώ 121 ευρώ! Με το πουρμπουάρ, γράφει, αν και δεν διευκρινίζει πόσο ήταν αυτό.

Γιατί επέστρεψε η εφημερίδα στο εστιατόριο που έχει αφήσει εποχή με τις αδιανόητες τιμές του; Γιατί είναι πρόσφατη η καταγγελία ενός ζευγαριού από τον Καναδά, που κατήγγειλε ότι πλήρωσαν 400 ευρώ, για μία μπύρα, ένα Aperol και μια ντουζίνα στρείδια.

Ο δημοσιογράφος της Daily Mail εμφανίστηκε ξαφνικά στο εστιατόριο και χωρίς να δηλώσει φυσικά ότι είναι δημοσιογράφος. Ο Nick Craven γράφει για την απλότητα του εστιατορίου, μια λυόμενη κατασκευή στην παραλία που δεν προδιαθέτει για τις τόσο υψηλές τιμές.

Μια… παράγκα αναφέρει το ρεπορτάζ κάνοντας σύγκριση με άλλα εστιατόρια στη Βρετανία όπως το Le Manoir aux Quat Saisons του Raymond Blanc.

Τα ίδια συμβαίνουν και με το προσωπικό, γράφει η εφημερίδα. Αντί- όπως περιμένεις σε ένα τόσο ακριβό μαγαζί- να εμφανιστούν γκαρσόνια με αυστηρό “ένδυμα εστίασης” (με ποδιές κτλ), εμφανίστηκε ένας τύπος με ένα πόλο μπλουζάκι, ένα μπλουζάκι γκρι ανοιχτό, που μάλλον είχε να πλυθεί καιρό.

Ο δημοσιογράφος με την παρέα του που τραβούσε φωτογραφίες με το κινητό για να μην τους αντιληφθεί το προσωπικό, παρήγγειλαν δυο μπύρες χωρίς να δουν τις τιμές. Ο υποδυόμενος το γκαρσόνι τους ρώτησε απλά αν θέλουν μπύρα μπουκάλι ή από το βαρέλι και εκείνοι απάντησαν βαρέλι. Τους έφερε δυο- όπως αναφέρουν- “γελοιωδώς τεράστια ποτήρια σε σχήμα μπότας” που περιείχαν τουλάχιστον ένα λίτρο μπύρα, που σύντομα άρχισε να ζεσταίνεται.

Τότε το “γκαρσόνι” τους έφερε και το μενού και άρχισε να τους πιέζει φορτικά να παραγγείλουν.

Αυτό που τους έκανε εντύπωση αρχικά με το μενού, ήταν ότι δεν μιλάμε για κάτι προσεγμένο και όμορφα τυπωμένο όπως συνηθίζεται στα καλά μαγαζιά, αλλά για μια απλή σελίδα με τα πιάτα που προσφέρει το μαγαζί, πλαστικοποιημένη για να αντέχει τη χρήση. Ορισμένες φορές είχαν την εντύπωση μάλιστα ότι το μενού δεν το είχε γράψει κάποιος που ήξερε αγγλικά, αφού υπήρχαν φράσεις όμως “παραρδέλες με κέικ σολωμού” ή “τυρί κατσικίσιο ψωμομένο”.

Στις φωτογραφίες που συνόδευσαν το ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος γράφει μεταξύ άλλων ότι τα καβούρια διαφημίστηκαν στα 38,50€ ανά 100 γραμμάρια. Αλλά η ελάχιστη παραγγελία είναι 480 γραμμάρια, οπότε ο συνολικός λογαριασμός θα έπρεπε να ήταν 184,80 €.

Επίσης, δημοσιεύει το μενού γράφοντας ότι τα βραστά λαχανικά είχαν 19.80 ευρώ, μια ελληνική χωριάτικη σαλάτα που συνήθως είναι 6 ή 7 ευρώ, εκεί πωλούνταν 28,50 ευρώ ενώ μια σαλάτα του Καίσαρα 34,80 ευρώ.

«Μπορείτε να αγοράσετε κι ένα γενναιόδωρο πιάτο με αρνίσια παϊδάκια σε ένα τουρκικό ή ελληνικό εστιατόριο στο Λονδίνο με 15 λίρες. Αλλά στο DK Oyster ένα κιλό κοστίζει… 285 ευρώ», λέει το ρεπορτάζ.

 

Τα διάσημα… πανάκριβα καβουροπόδαρα

 

Και συνεχίζει: «Αλλά δεν ήμασταν ακόμα στα ακριβά πράγματα: η μπριζόλα ribeye – που περιγράφεται ως wagyu αλλά χωρίς άλλες σημειώσεις σχετικά με την προέλευσή της, πωλούνταν 850 ευρώ το κιλό. Ως σύγκριση τιμών, η μπριζόλα ribeye στο εστιατόριο υψηλής ποιότητας βρετανικής μπριζόλας Hawksmoor έχει τιμή, επιτρέποντας τη μετατροπή από τη στερλίνα, 130 ευρώ το κιλό – με άλλα λόγια είναι περίπου εξάμιση φορές φθηνότερη. Προσθέστε μια γαρνιτούρα στη μπριζόλα σας με «βρώσιμα φύλλα χρυσού και μαύρο χαβιάρι Beluga» και θα κοιτάξετε 1850 € το κιλό – πιθανώς περισσότερα για ένα μόνο πιάτο από ό,τι μπορεί να σας κοστίσει μια εβδομάδα με πλήρη τροφοδοσία, συμπεριλαμβανομένων πτήσεων, σε κοντινή απόσταση.

Ο αστακός ήταν 295 € το κιλό, τα πόδια του βασιλιά καβουριού ήταν στα 385,00 €.

«Είναι ίσως ελαφρώς παραπλανητικό να μιλάμε για κιλά όμως. Επειδή στα μικρά γράμματα, στα πολύ μικρά γράμματα, στα γράμματα σχεδόν πολύ μικρά για ανάγνωση, στο κάτω μέρος του μενού υπάρχει μια προειδοποίηση. ‘Όλες οι τιμές πωλούνται ανά 100gr, η ελάχιστη παραγγελία είναι 480gr ανά πιάτο».

Κι αφού συνεχίζει το δυσφημιστικό κείμενο για το συγκεκριμένο εστιατόριο και για τη Μύκονο ο δημοσιογράφος καταλήγει:

«Ένας επισκέπτης παραπονέθηκε στον ιστότοπο: «Ολοκλξρωτική απάτη! Πήρα δύο αναψυκτικά που διαφημίστηκαν στα 14 € το καθένα … αντί για 28 € ήταν 152 €! Ρώτησα γιατί και μου είπαν πολύ αγενώς ότι τα αναψυκτικά ήταν 76 € το καθένα! Τόνισα ότι στον κατάλογο έδειχνε 14 € το καθένα και ο αγενής απάντησε: ‘όχι σήμερα!’

Διαβάστε επίσης:

AXIA: Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες
Αυτοί είναι οι νέοι γενικοί γραμματείς – Οι καραμπόλες και οι εκπλήξεις
Μαρινάκης και Οικονόμου πρωταγωνιστούν στις επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για πλοία μεταφοράς αμμωνίας