Ως αχρείαστο επικοινωνιακό φάουλ από μέρους του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας έκριναν οι διαχειριστές κεφαλαίων τη χθεσινή αψυχολόγητη ανακοίνωση για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια, δηλαδή στα ΕΛΠΕ και την Μότορ Όιλ.

Έλληνες και ξένοι θεσμικοί στις χθεσινές τους επικοινωνίες, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το  mononews.gr, ως θέμα συζήτησης δεν είχαν άλλο από αυτό: Ότι δηλαδή δύο λεπτά μετά την ανακοίνωση ενός deal που περίμενε η αγορά εδώ και τουλάχιστον οκτώ μήνες, αυτό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον ενεργειακό κολοσσό αραβικών συμφερόντων Masdar (σ.σ. η ανακοίνωση έφτασε στα mails των δημοσιογράφων στις 9.05), ήρθε η ανακοίνωση του Κωστή Χατζηδάκη (στις 9.07) περί επιβολής προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης 33% στα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων!

Σημειωτέον ότι πριν από ένα χρόνο που είχε μπει παρόμοια «συνεισφορά αλληλεγγύης» στα διυλιστήρια, η κυβέρνηση είχε πει ότι θα επιβαλλόταν άπαξ.

Το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται ένα χρόνο μετά, τελείως αψυχολόγητα και απροειδοποίηστα με τους Έλληνες διαχειριστές στα  dealing rooms, να θεωρούν ότι η κυβέρνηση σύρθηκε πίσω από την αντιπολίτευση και πως το συγκεκριμένο μέτρο είχε αποφασιστεί πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά είχε αρχίσει να στραβώνει το κλίμα στις αγορές, οπότε μπήκε στο συρτάρι του Κωστή ΧατζηδάκηΓια να βγει χθες, τη μέρα δηλαδή που το Χρηματιστήριο περίμενε αυτό το deal προκειμένου να απελευθερωθεί ρευστότητα και να ξεφύγει από κρίσιμες τεχνικές στηρίξεις.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας πίστευε ότι το  deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Masdar θα ήταν αρκετό για να απορροφήσει τους όποιους κραδασμούς δημιουργούσε η απόφαση για τη νέα έκτακτη φορολογία των διϋλιστηρίων.

Όμως, ως μαθητευόμενοι μάγοι στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υπολόγισαν χωρίς τον ξενοδόχο. Και «ξενοδόχος» είναι αυτός που βάζει τα λεφτά, οι  ξένοι επενδυτές, ειδικά σε μία μέρα, όπως η χθεσινή, που η αγορά μας υποτίθεται ότι περιμένει να μπει σε watch list από τον MSCI για να επιστρέψει στις ώριμες αγορές.

Οι ξένοι όμως, που πραγματοποιούν το 60% του ημερήσιου τζίρου και κατέχουν το 72% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, είχαν άλλη άποψη.

Άποψη που βάλει ευθέως κατά της κυβερνητικής αξιοπιστίας, θεωρώντας ότι στην «Ελλάδα τελικά, με όποια κυβέρνηση κι αν είναι στα πράγματα, δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει».

Και για το λόγο αυτό εκτός από τις μετοχές των ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,13% 7,66  και ΜΟΗ ΜΟΗ 1,86% 23,04 «περιέλαβαν» στις πωλήσεις τους την Alpha, ΑΛΦΑ 0% 1,68 την οποία πίεσαν ως το 1,48 ευρώ, δηλαδή σε χαμηλά επταμήνου, την ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 ως τα 7,91, την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 ως τα 2,01 ευρώ με υψηλό μέρας στα 2,12 (!) και την Πειραιώς ως τα 3,47, δηλαδή σε χαμηλό πέραν των πέντε μηνών!

Οι ίδιοι ανησυχούν δε, (σ.σ. οι ξένοι) για τα επικείμενα  placements στα οποία εμπλέκεται το Δημόσιο, τα ΕΛΠΕ και την Εθνική, διερωτώμενοι τελικά, αν την οικονομική πολιτική καθορίζουν η αντιπολίτευση, οι δημοσκοπήσεις και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Από το οποίο, παρά την πτώση των ποσοστών της Ν.Δ., παραμένει η αδιαφιλονίκητη πολιτική δύναμη της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Διυλιστήρια: Νέα έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης 33% με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του 2023

Πηγές Μεγάρου Μαξίμου στο mononews: Καμία έκτακτη εισφορά στις τράπεζες

Τέρνα Ενεργειακή: Τι προβλέπει η συμφωνία με την Masdar – Οι όροι και οι επόμενες κινήσεις