ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων ώστε να επενδύσουν στη χώρα μας, είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία του Σχεδίου Ανάκαμψης. Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στη διαδικτυακή εκδήλωση του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης με θέμα: «Οικονομική Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη μετά την Πανδημία: Το Στοίχημα της Ανασύνταξης των Εθνικών Παραγωγικών Δυνάμεων».
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ: «Παρ’ όλη τη θετική στρατηγική στόχευση, η επιτυχία του Σχεδίου Ανάκαμψης είναι κάθε άλλο παρά διασφαλισμένη. Και θα εξαρτηθεί κυρίως, από το βαθμό στον οποίο το σχέδιο θα μπορέσει πράγματι να κινητοποιήσει τους ιδιώτες επενδυτές, ώστε να εμπιστευθούν κεφάλαια στη χώρα. Κι αυτό είναι κάτι που προϋποθέτει, παράλληλα με την παροχή κινήτρων, τη διαμόρφωση ενός επενδυτικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, το οποίο χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία, προβλεψιμότητα, ποιοτική λειτουργία της διοίκησης και των θεσμών».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επιμελητηριακή κοινότητα, επιμένει στην επιτάχυνση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων – στο κράτος, στην οικονομία, στο χωροταξικό πλαίσιο, στην κοινωνική ασφάλιση, στην παιδεία, στη λειτουργία της δικαιοσύνης. «Αν κάνουμε πίσω, για μια ακόμη φορά, στις μεταρρυθμίσεις, το αποτέλεσμα θα είναι κατώτερο των προσδοκιών» πρόσθεσε ο πρόεδρος. «Επιμένουμε επίσης – συνέχισε ο ίδιος – στην ανάγκη υποστήριξης της επιχειρηματικής μεγέθυνσης. Με κίνητρα και μέτρα που θα επιτρέψουν την αύξηση του μέσου μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων. Για να μπορούν να παράγουν με χαμηλότερο κόστος, να εστιάσουν στην ποιότητα και στην καινοτομία, να προσελκύσουν εξειδικευμένο προσωπικό, να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους».
Ο κ. Μίχαλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την εφαρμογή μιας σειράς κινήτρων από το 2022 και η επιμελητηριακή κοινότητα θα καταθέσει τις προτάσεις της. Επίσης τόνισε, ότι η χώρα μας πρέπει να επενδύσει πιο συστηματικά στην αναβάθμιση της καινοτομίας «με στοχευμένα κίνητρα και εργαλεία για την ενθάρρυνση επενδύσεων σε ψηφιακές τεχνολογίες, λύσεις και εφαρμογές επενδύσεων, που θα επιτρέψουν το μετασχηματισμό των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων σε έξυπνα εργοστάσια».
Ακόμη, σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για ένα ευνοϊκότερο φορολογικό και διοικητικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τη μεταποίηση, και πρόσθεσε «Οφείλουμε, όμως, να αναγνωρίσουμε, ότι υπάρχει σαφής πολιτική βούληση σε αυτή την κατεύθυνση».
Ο κ. Μίχαλος, τέλος τόνισε: «Είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν με σκοπό να στηριχθεί η παραγωγική αναγέννηση που έχει ανάγκη η χώρα. Παρεμβάσεις σε οριζόντιο επίπεδο, αλλά και σε κλαδικό, προκειμένου να ενισχυθούν τομείς οι οποίοι παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία. Εμείς, ως επιμελητηριακή κοινότητα, θα συνεχίσουμε να προτείνουμε, να συμμετέχουμε υπεύθυνα στο διάλογο και να υποστηρίζουμε κάθε θετική πρωτοβουλία. Παράλληλα βέβαια, υποστηρίζουμε και την καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας μεταξύ των επιχειρήσεων. Μια κουλτούρα περισσότερο εστιασμένη στην εξωστρέφεια και στις διεθνείς ευκαιρίες, στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, σε σύγχρονα μοντέλα διοίκησης και λειτουργίας.
Η ανασυγκρότηση και η διατηρήσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, είναι μια πρόκληση που αφορά όλους μας. Μια πρόκληση που αφορά τη θέση και το ρόλο της χώρας μας, σε έναν κόσμο που αλλάζει. Αφορά την ευημερία, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της, τώρα και στο μέλλον. Αξίζει λοιπόν, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να την κερδίσουμε» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ