• Οικονομία

    Μιχάλης Κεφαλογιάννης στο mononews: Ισχυρά τα θεμέλια του e-ΕΦΚΑ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Κρητικός οικονομολόγος Μιχάλης Κεφαλογιάννης

    Ο Κρητικός οικονομολόγος Μιχάλης Κεφαλογιάννης


    Σίγουρος ότι το προεκλογικό κλίμα δεν πρόκειται να επηρεάσει στο ελάχιστο την έκδοση συντάξεων εμφανίζεται με δηλώσεις του στο Mononews.gr ο Κρητικός οικονομολόγος Μιχάλης Κεφαλογιάννης, που πριν από 1,5 χρόνο ανέλαβε ως project manager στον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να ξεκινήσει η εκκαθάριση περισσότερων από 300.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

    «Με την πλήρη εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του e-ΕΦΚΑ τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της ψηφιοποιήσης του αρχείου των ασφαλισμένων θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα απονομής των συντάξεων» επισημαίνει ο κ. Κεφαλαγιάννης και προσθέτει «ότι μέχρι τότε ο επιτελικός συντονισμός και σχεδιασμός που έχει ήδη συντελεστεί – και εφ’ όσον παραμείνει σε ισχύ – σε συνδυασμό με τα υβριδικά συστήματα υπολογισμού και απονομής συντάξεων που έχουν υιοθετηθεί, καθιστούν απολύτως εξασφαλισμένη τη μη δημιουργία νέου στοκ εκκρεμών συντάξεων».

    «Η δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στις υποδομές του e – ΕΦΚΑ σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει η διοίκηση και τα έμπειρα στελέχη του, υπό τον κ. Παναγιώτη Δουφεξή, καθιστούν τον Φορέα ικανό να συνεχίζει την απρόσκοπτη έκδοση συντάξεων με τους ίδιους υψηλούς ρυθμούς των τελευταίων μηνών» τονίζει ο κ. Κεφαλογιάννης.

    Όπως επισημαίνει στο «Mononews» ο κ. Κεφαλογιάννης ο e-ΕΦΚΑ πλέον διαθέτει πύργο ελέγχου που επιτρέπει την παρακολούθηση της έκδοσης τόσο των κύριων συντάξεων, όσο και των επικουρικών. Στο πράσινο κτίριο του Φορέα, επί της οδού Κηφισίας, βρίσκονται μόνιμα ομάδες που απαρτίζονται από 7- 8 νέους, κατά κύριο λόγο, ανθρώπους που υποστηρίζουν είτε τα συστήματα, είτε τις αναλύσεις των ποιοτικών στοιχείων που συλλέγουν για την έκδοση των συντάξεων.

    Πλέον στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό γίνεται χρήση σύγχρονων εργαλείων, ακόμη και τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που βοήθησε το έργο τόσο της αναδόχου εταιρείας (Intrasoft), όσο και των υπηρεσιακών υπαλλήλων. Με σωστό κεντρικό σχεδιασμό από την διοίκηση του ΕΦΚΑ, τα έμπειρα στελέχη του Φορέα μπορούν να συνεχίσουν την έκδοση των συντάξεων και τελικά τον μηδενισμό των εκκρεμοτήτων.

    Απονομή συντάξεων και εφάπαξ

    Με σωστή διαχείριση και συντονισμό καταβλήθηκε με εμβόλιμη πληρωμή, προκαταβολή επικουρικής σύνταξης – συνολικού ύψους 65 εκατ. ευρώ– σε 37.500 δικαιούχους, έπειτα από την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σημειώνει ο κ. Κεφαλογιάννης.

    Οι 37.500 δικαιούχοι προστέθηκαν στους 43.000 ασφαλισμένους που έλαβαν την επικουρική τους σύνταξη το πρώτο δίμηνο έτους μαζί με τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνταν. Με αυτές τις δύο παρεμβάσεις ωφελούνται περισσότεροι από 80.000, ενώ σταδιακά θα αποπληρωθούν στο σύνολό τους και οι υπόλοιπες επικουρικές συντάξεις.

    Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η έκδοση των εκκρεμών κύριων συντάξεων- με 510.000 απονομές μέσα σε 24 μήνες και δραστική μείωση του χρόνου απονομής από 19 μήνες το 2019 σε μόλις 60 ημέρες κατά μέσο όρο σήμερα.

    Όπως επισημαίνει ο κ. Κεφαλογιάννης, το επόμενο διάστημα αναμένεται να καταβληθούν 5.000 εφάπαξ, κυρίως του δημοσίου τομέα, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του υποδιοικητή του ΕΦΚΑ και της ομάδας του Αλέξανδρου Βαρβέρη. Μάλιστα το στοκ των εκκρεμών εφάπαξ αναμένεται να εξαλειφθεί εντός του επόμενου τριμήνου.

    Διαβάστε επίσης

    Χατζηδάκης: «Ανοίγουμε παράθυρο ευκαιρίας στους συνανθρώπους μας με αναπηρία»

    ΔΥΠΑ: Τη Μ. Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για 3.000 θέσεις εργασίας, με επιδότηση έως 8.400 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ