«Η ανανέωση του κοινωνικού συμβολαίου στην αγορά εργασίας αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον, όπου κάθε εργαζόμενος θα απολαμβάνει τα δικαιώματα και την προστασία που του αξίζουν και όπου η κοινωνική δικαιοσύνη θα χρησιμεύει ως θεμέλιο για την ανάπτυξη και την ευημερία».

Αυτό δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της στην 112η Σύνοδο της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας, που πραγματοποιείται στη Γενεύη.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στην 112η Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας, που πραγματοποιείται τις ημέρες αυτές στη Γενεύη, συμμετέχουν εκπρόσωποι κυβερνήσεων, εργοδοτών και εργαζομένων, από τα 187 κράτη μέλη του ILO και η κ. Μιχαηλίδου ήταν από τους λίγους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας που τοποθετήθηκε. Στη φετινή ατζέντα της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η προστασία των εργαζομένων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των βιολογικών κινδύνων και οι θεμελιώδεις αρχές και τα δικαιώματα στην εργασία.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε», είπε η υπουργός Εργασίας, «ποια είναι τα στοιχεία του κοινωνικού συμβολαίου στο σημερινό εργατικό δυναμικό. Είναι η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ εργασίας και διαβίωσης; Η δυνατότητα μιας νέας μητέρας να εργάζεται με μερική απασχόληση από το σπίτι; Ο σεβασμός της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο;». «Η απάντηση είναι όλα τα παραπάνω και σίγουρα περισσότερα. Όλα εκείνα τα δικαιώματα που διασφαλίζουν και εξασφαλίζουν την κοινωνική δικαιοσύνη σήμερα», τόνισε η κ. Μιχαηλίδου.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι, παρά τη δεκαετή οικονομική ύφεση, η χώρα έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αντιστρέψει την κατάσταση.

«Καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία και να υλοποιήσουμε ενεργητικές πολιτικές ένταξης στην αγορά εργασίας, ώστε περισσότεροι συμπολίτες μας να μπορούν να επανέλθουν στο εργατικό δυναμικό, να αυξήσουν τα εισοδήματά τους και να αποκτήσουν ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες» σχολίασε.

Εκτενής ήταν η αναφορά της κ. Μιχαηλίδου στις μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση, στον πυρήνα των οποίων βρίσκεται η ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη νομοθέτηση των δικαιωμάτων της συλλογικής διαπραγμάτευσης για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες και στην υποχρεωτική παροχή εξοπλισμού ασφαλείας από τους εργοδότες.

«Αναφέρομαι σε αυτές τις πολιτικές», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, «γιατί θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, για να μην διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε την κοινωνική συνοχή».

Στον χαιρετισμό της και με αφορμή και την προσχώρηση της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε τα εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στην εμπλοκή της σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο σε αυτή την πολύ επίκαιρη και σημαντική πρωτοβουλία, μέσω συλλογικών προσπαθειών υπέρ του κοινωνικού διαλόγου, προς την υλοποίηση της φιλοδοξίας της να προωθήσει την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρεπή εργασία για όλους».

Τέλος, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης παραβρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, 12/6, σε γεύμα εργασίας του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, που διοργάνωσε το περιφερειακό γραφείο του ILO για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Στο γεύμα συμμετείχαν οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας και η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προώθηση της δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης, των δίκαιων εργασιακών πρακτικών και της κοινωνικής ένταξης, με την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων, εργοδοτών και εργαζομένων.

Διαβάστε επίσης:
Γερμανία-Πιστόριους: Ανακοίνωσε το σχέδιο για τη νέα στρατιωτική θητεία, με στόχο έναν στρατό 460.000 ενεργών και εφέδρων

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σα να μην έχει συμβεί τίποτα

Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα: Η επιστροφή στην κοινή παραγωγή F-16 είναι ένα δύσκολο σημείο