ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Σήμα για «ευελιξία» στα δημοσιονομικά των χωρών της Ευρώπης έδωσε το χθεσινό Eurogroup, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν επιτρέπει την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων στο τέλος του έτους.
Μάλιστα, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παρέπεμψαν για περισσότερες αποφάσεις τον ερχόμενο Μάιο, προκειμένου η Κομισιόν να αποσαφηνίσει αν θα υπάρξει οριστικά ρήτρα διαφυγής και το 2023, αλλά και αν θα υιοθετηθεί η πρόταση για εξαίρεση των δαπανών για την ενέργεια από τους προϋπολογισμούς.
Αυτό σημαίνει πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα ανακοινώσει ένα πακέτο στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας (πιθανότατα αύριο) το οποίο όμως, θα είναι εντός δημοσιονομικών στόχων, δηλαδή με όσα χρήματα έχουν εξοικονομηθεί από τη μεγαλύτερη ανάπτυξη του 2021. Σε αυτό το «πακέτο» θα περιλαμβάνεται:
· η αυξημένη επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο σε νοικοκυριά, αλλά και σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις,
· η «επιταγή ακρίβειας» που θα δοθεί το Πάσχα, με ένα εφάπαξ ποσό σε ευάλωτα νοικοκυριά, το οποίο δεν θα υπερβαίνει τα 300 ευρώ και
· την επιδότηση για τη βενζίνη, με το βασικό σενάριο να αναφέρει πως θα δημιουργηθεί μια ειδική πλατφόρμα στην οποία οι δικαιούχοι θα κάνουν αίτηση, στα πρότυπα της επιδότησης θέρμανσης. Το ποσό που θα χρηματοδοτήσει τη συγκεκριμένη παρέμβαση θα προέρχεται από το υπερβάλλον έσοδο του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα καύσιμα, σε σχέση με αυτό που είχε υπολογίσει ότι θα εισπραχθεί το 2021 και προσεγγίσει τα 100 εκατ.
Προβληματισμός για τα μέτρα στήριξης μετά τον Μάιο
Ωστόσο, μεγάλος «πονοκέφαλος» αποτελεί η συνέχιση των μέτρων στήριξης, κυρίως για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο μετά τον Μάιο, με δεδομένο ότι στο τέλος του μήνα, αναμένεται να στερέψουν τα χρήματα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που χρηματοδοτούν τα πακέτα στήριξης για την ενέργεια.
Πόσο μάλλον, όταν μόνο τον τρέχοντα μήνα θα απαιτηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ παραπάνω, καθώς η μέση χονδρική τιμή στο ρεύμα ξεπερνά τα 310 ευρώ / MWh, όταν οι επιδοτήσεις των προηγούμενων μηνών που κόστιζαν σχεδόν 350 εκατ. ευρώ είχαν υπολογιστεί με μια μέση τιμή κοντά στα 220 ευρώ / MWh.
Η Αθήνα, πάντως, επιμένει (προς το παρόν) ότι δεν θα διαταράξει το στόχο για το φετινό πρωτογενές έλλειμμα στο 1,4% του ΑΕΠ και έχει στραμμένο το βλέμμα της στις αποφάσεις της Ευρώπης, προκειμένου να φανεί αν θα δημιουργήσουν κάποιον έκτακτο δημοσιονομικό χώρο.
Κι αυτό γιατί η ρήτρα διαφυγής και το 2023 μπορεί να δίνει μια ευελιξία, ωστόσο δεν αρκεί σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα που παρουσιάζει υψηλά ελλείμματα και δημόσιο χρέος.
Όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δεν αρκεί να δοθούν χαμηλότοκα ευρωπαϊκά δάνεια για να χρηματοδοτηθούν τα νέα μέτρα στήριξης μετά τον Μάιο, αλλά να αποφασιστεί ότι αυτά τα κονδύλια δεν θα υπολογιστούν στον προϋπολογισμό και στο έλλειμμα.
Σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή για τις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος
Άλλωστε το χθεσινό Eurogroup αποφάσισε πως οι χώρες που διαθέτουν υψηλό δημόσιο χρέος, θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή, κάτι που αποτυπώθηκε και στο κείμενο των συμπερασμάτων που εξέδωσαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό, οι χώρες που έχουν υψηλό χρέος, να μπορέσουν να κάνουν σταδιακές προσαρμογές στη δημοσιονομική τους πολιτική και αυτό θα συνδυαστεί με ένα ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης, προκειμένου να βελτιώσουν τη δυναμική του χρέους τους το 2023. Από το 2023 και μετά, πιστεύουμε ότι το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους θα συνεχίσει να είναι εξαιρετικά σημαντικό», δήλωσε μετά το Eurogroup ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Πασκάλ Ντόνοχιου.
Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι, ότι «η κορύφωση του χρέους στην ευρωζώνη ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ και μειώθηκε το 2021 στο 97,7%», σημειώνοντας πως υπάρχουν χώρες με πολύ υψηλότερα ποσοστά, «φωτογραφίζοντας» φυσικά και την Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης:
Βενζίνη: Σενάριο επιστροφής φόρου για να ελαφρυνθεί το κόστος των οδηγών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΑΔΕ: Σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ στην Ελλάδα
- Στο Ταμείο Ανάκαμψης η διενέργεια προληπτικών ελέγχων για σοβαρά γενετικά νοσήματα
- Γαλλία: Επιβεβαιώθηκε η ετυμηγορία για Σαρκοζί – Θα φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι για ένα χρόνο
- Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE: €500.000 σε 30 πρωτοετείς φοιτητές με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες