Μετά από ένα εφιαλτικό δίμηνο λόγω της ενεργειακής κρίσης, κατά το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθούσε να καταλήξει στους βασικούς στόχους για το 2023, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει μέτρα στήριξης ύψους 3,2 δισ. ευρώ, με την συντριπτική τους πλειοψηφία να έχoυν προαναγγελθεί ήδη από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

1

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι έως το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, που θα πρέπει να κατατεθεί στα μέσα Νοεμβρίου και να ψηφιστεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα έχουν γίνει ριζικές αλλαγές στους στόχους, καθώς ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πως θα κινηθούν οι τιμές σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό και πετρέλαιο, που «τροφοδοτούν» τον πληθωρισμό, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

Οι φοροελαφρύνσεις του 2023

  • Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για όλα τα εισοδήματα, που αποκτώνται από 1.2023. Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα 1,2 εκατομμυρίου εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα – ίσχυε και πέρυσι – 500.000 δημοσίων υπαλλήλων και 1.000.000 συνταξιούχων. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος είναι 1,24 δισ. ευρώ.
  • Αύξηση κύριων συντάξεων. Η αύξηση αφορά1,5 εκατ. συνταξιούχους με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ για το
  • Μονιμοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
  • Επεκτείνεται και για το φορολογικό έτος 2022, η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για αγρότες κανονικού καθεστώτος και αλιείς παράκτιας αλιείας.
  • Επέκταση του μειωμένουΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού, στον κινηματογράφο και στο τουριστικό πακέτο, έως τον Ιούνιο του  Το κόστος ανέρχεται στα 246 εκατ. ευρώ.
  • Εφόσον συνθήκες το απαιτήσουν, η επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης, ύψους 25 λεπτών , θα συνεχιστεί και για κάποιο χρονικό διάστημα το 2023.

Οι στόχοι για πλεονάσματα, ανάπτυξη και πληθωρισμό

Κρίσιμο σημείο για τα δεδομένα που θα αποτυπώσει το οικονομικό επιτελείο αποτελεί ο στόχος για την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023. Με αυτό τον τρόπο δίνεται το μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και επιθυμεί την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Την ίδια ώρα όμως, ο πήχης θα τεθεί οριακά κάτω από το 1%.

Όπως είχε επισημάνει και ο υπεύθυνος του ESM για την Ελλάδα Πάολο Φιορέττι, αυτό το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματα δεν δίνει δημοσιονομικό χώρο για το 2023. Γι’ αυτό το λόγο, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να βάλει στην άκρη ένα ποσό λίγο πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στο ερχόμενο έτος.

Όπως έχει εξηγήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, μετά και τις εξαγγελίες της ΔΕΘ εξαντλήθηκε και ο τελευταίος δημοσιονομικός χώρος που είχε δημιουργηθεί.

«Μέσα στη χρονιά, τρεις φορές δημιουργήθηκε δημοσιονομικός χώρος. Την πρώτη φορά εξαντλήθηκε για να δώσουμε το 60% της επιπλέον επιβάρυνσης στα νοικοκυριά για το ηλεκτρικό ρεύμα. Τη δεύτερη φορά εξαντλήθηκε στο fuel pass 2 και στην επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες. Τον Σεπτέμβριο εξαντλήθηκε στα 5.5 εκατομμύρια ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός», έχει δηλώσει ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος της ανάπτυξης για το 2022 έχει τεθεί στο 5,3%, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας κατά 3,1%. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο ανεβάζει τον πήχη για τη φετινή πορεία του πληθωρισμού πάνω και από το 9% στο σύνολο του έτους και στην περιοχή του 3% για το ερχόμενο έτος.

Διαβάστε επίσης:

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 7 Οκτωβρίου

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Προβλέψεις για ανάπτυξη 2,1% και πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% έως 0,7%