Σε ακόμη ένα από τα τρόφιμα που έως τώρα δεν επιβάρυναν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό αναμένονται νέες ανατιμήσεις για τους καταναλωτές, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την άνοδο του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών.
Έτσι, μετά το ηλιέλαιο, το οποίο πωλείται σχεδόν «χρυσό» μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία -με τους προμηθευτές μάλιστα να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση της αγοράς, όπως άλλωστε είχε επισημάνει το mononews προ δεκαημέρου– πλέον και το άλλοτε φθηνό κοτόπουλο θα κοστίζει ακριβότερα στους καταναλωτές.
Σύμφωνα όσα σημειώνουν πηγές της αγοράς στο mononews, η τιμή πώλησής του από τους παραγωγούς προς τα καταστήματα τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί έως και κατά 15% το αμέσως επόμενο διάστημα. Εάν δε, σε αυτή την αύξηση συνυπολογιστούν και οι ανατιμήσεις της τάξεως του 12-13% μεσοσταθμικά, που έχουν ήδη γίνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, συνολικά η ανατίμηση στο κοτόπουλο – το πιο φθηνό κρέας- θα ξεπεράσει το 30%, σε διάστημα σχεδόν εξαμήνου.
Με δεδομένο ότι σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία θα προμηθεύονται πλέον σε ακόμη πιο υψηλές τιμές, τις οποίες αδυνατούν να απορροφήσουν στο σύνολό τους, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι μέρος της αύξησης αυτής -άγνωστο σε ποιο ποσοστό – θα μετακυληθεί εκ νέου στον τελικό καταναλωτή. Ακόμη κι αν, αρκετές επιχειρήσεις σπεύδουν ήδη να αγοράσουν μεγαλύτερες ποσότητες για να «προλάβουν» τις υψηλότερες τιμές πώλησης.
«Πρωτόγνωρη» η κατάσταση για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις
«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν αντίστοιχη κατάσταση» σημειώνει χαρακτηριστικά στο mononews στέλεχος εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της πτηνοτροφίας. Εξηγεί παράλληλα ότι οι ανατιμήσεις που έχουν γίνει έως τώρα, είναι αρκετά χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής, το οποίο έχει αυξηθεί κατά περίπου 40%.
Το πρώτο μεγάλο «αγκάθι» για τις επιχειρήσεις αποτελούν οι ζωοτροφές οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 100% σε σχέση με το φθινόπωρο. Καθώς οι τιμές σε σιτηρά, έλαια, καλαμπόκι και σόγια έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ενδεικτικά, όπως εξηγούν στελέχη του κλάδου, ένας τόνος σιτηρά από τα 220 ευρώ έχει «σκαρφαλώσει» στα 430 όπως και στα έλαια, από 1.200 στα 2.400 ευρώ. Την ίδια στιγμή ακόμη και οι τιμές στα υλικά συσκευασίας έχουν πάρει την «ανηφόρα», καθώς εμφανίζονται αυξημένες κατά 18%.
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι το ενεργειακό κόστος και μάλιστα σε δύο μέτωπα. Από τη μία το κόστος του ρεύματος, αυξημένο μεσοσταθμικά κατά 150-200% και από την άλλη, το υγραέριο που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των πτηνοθαλάμων, η τιμή του οποίου έχει επίσης εκτοξευθεί.
Αυξήσεις «φωτιά» και στο αλεύρι
Την ίδια στιγμή μεγάλες ανατιμήσεις καταγράφονται και σε άλλα προϊόντα, στο κόστος των οποίων έχουν αρχίσει να φαίνονται από νωρίς οι επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα. το αλεύρι, το οποίο αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις αγοράζουν από τους προμηθευτές έως και κατά 60% ακριβότερα.
Πηγές που έχουν γνώση όσων συμβαίνουν σε επίπεδο προμηθευτών, εξηγούν πως οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου έχουν ήδη αναζητήσει εναλλακτικές αγορές, εκτός Ρωσίας και Ουκρανίας, για την προμήθεια σιτηρών. Όπως σε Καναδά, Πολωνία, Γερμανία και Λετονία, ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά.
Παρά το γεγονός ωστόσο ότι, όπως επισημαίνουν, έχει διασφαλιστεί η τροφοδοσία και η επάρκεια σε άλευρα, τα νέα αυτά σιτηρά έχουν αγοραστεί σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές, λόγω της ανόδου των χρηματιστηριακών τιμών σίτου αλλά και του αυξημένου κόστους μεταφοράς, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες χώρες βρίσκονται πιο μακριά. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι αποφεύγουν να κάνουν εκτιμήσεις για τις τιμές πώλησης τους το επόμενο διάστημα καθώς τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και κανείς, όπως λένε, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει σε ποια επίπεδα θα κυμανθούν, ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.
Διαβάστε επίσης:
Έρχονται ελλείψεις σε ηλιέλαιο προειδοποιούν οι προμηθευτές