ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια απαιτητική ατζέντα περιμένει την οικονομία την επόμενη των Ευρωεκλογών, μιας από τις πλέον κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην ευρωπαϊκή ιστορία υπό το βάρος της ισχυροποιημένης ακροδεξιάς και λαϊκίστικής ψήφου στη Γηραιά Ήπειρο.
Το αποτέλεσμα της εγχώριας κάλπης, τυπικά, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί από τις αγορές πως μεταβάλλει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης καθώς δεν είναι εθνικές εκλογές. Ουσιαστικά όμως εκείνο που θα αναζητήσουν οι αγορές διαβάζοντας το αποτέλεσμα είναι το κατά πόσο το αποτέλεσμα και οι συσχετισμοί θα ενισχύσουν το αίσθημα «ανασφάλειας» στο κυβερνών κόμμα, πιθανόν χαλαρώνοντας την μεταρρυθμιστική ένταση, ή ακόμη χειρότερα την αυστηρή δέσμευση στη δημοσιονομική πειθαρχία.
Πρόκειται για μια εθνική κάλπη από την οποία θα βγουν σίγουρα και πολιτικά συμπεράσματα όπως σημείωνε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας πως δεν θέλει να δώσει τη δυνατότητα σε κανέναν να αμφισβητήσει το βράδυ των εκλογών πως αυτή η κυβέρνηση έχει ισχυρή νομιμοποίηση να κάνει αλλαγές. Πέραν της προφανούς πολιτικής αναγκαιότητας για συσπείρωση στο εκλογικό ακροατήριο, που έχει ακόμη νωπή τη μνήμη των οικονομικών περιπετειών των Μνημονίων, λίγα πια 24ωρα πριν την κάλπη, η τοποθέτηση αυτή αποτυπώνει μια αλήθεια για την οικονομία.
Οι επόμενοι 12 – 36 μήνες είναι κρίσιμοι για τη δυνατότητα της οικονομίας να σταθεροποιηθεί, να προσπαθήσει να ενισχύσει τις επενδύσεις, καλύπτοντας όσο περισσότερο από το υψηλό επενδυτικό κενό που ακόμη αντιμετωπίζει και να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια από την δεξαμενή κοινοτικών πόρων που έχει στη διάθεση της. Πρόκειται για τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που ίσως αποδειχθεί η τελευταία μεγάλη ευκαιρία δωρεάν πόρων για τη χώρα, καθώς την επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών ουδείς γνωρίζει ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί στις Βρυξέλλες και εάν οι «κρουνοί» θα αρχίσουν να στενεύουν. Αυτό σημαίνει πως την επόμενη ημέρα των Ευρωεκλογών δεν υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση τουλάχιστον στο πεδίο της οικονομίας καθώς τώρα είναι η ώρα να γίνουν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, που έχουν καθυστερήσει, για να μην απειληθεί η οικονομία να διολισθήσει σε στασιμότητα, στο καλό σενάριο, όταν οι διαθέσιμοι πόροι από την ΕΕ λιγοστέψουν.
Κρίσιμο δεύτερο εξάμηνο
Υπό αυτό το πρίσμα το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Πρόκειται για τους μήνες μετά τις Ευρωεκλογές όπου θα φανεί πόσο θα επηρεάσει την οικονομική πολιτική το όποιο αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής. Στο τραπέζι βρίσκονται πολλά και σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη για τα νέα δημοσιονομικά όρια τα οποία θα έχει η χώρα τα επόμενα χρόνια και επί των οποίων θα δεσμευτεί με το νέο τετραετές δημοσιονομικό σχέδιο που θα υποβληθεί τον Σεπτέμβριο. Οι κατευθυντήριες θα δοθούν μέσα στον Ιούνιο προκειμένου να κλειδώσουν τα ανώτατα όρια δαπανών που θα έχει η χώρα τα επόμενα χρόνια, θωρακίζοντας την πτωτική πορεία του χρέους.
Την ίδια στιγμή τρέχει στο παρασκήνιο η διαπραγμάτευση για να επιτραπεί στη χώρα να αξιοποιήσει το σκληρό πυρήνα των σχεδόν 16 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» προκειμένου να απομειωθεί ταχύτερα το χρέος και να επιταχυνθεί η αναβάθμιση της οικονομίας προς τα προ κρίσης επίπεδα η οποία θα απαιτήσει τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμη. Πρόκειται για μια απόφαση που πρέπει να λάβει ο ESM και το θέμα αυτό θέλει λεπτούς χειρισμούς στους οποίους και οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στην ΕΕ μετά τις Ευρωεκλογές θα έχουν την σημασία τους. Οι συσχετισμοί αυτοί θα ρίξουν σκιά και στις διαπραγματεύσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους για τη συνέχεια του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που ειδικά για μια χώρα όπως η δική μας έχει μεγάλη σημασία αλλά και για τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τις κοινές αμυντικές δαπάνες.
Σε κάθε περίπτωση εκείνο που σίγουρα γνωρίζουν οι ασκούντες την οικονομική πολιτική είναι πως όλες οι κινήσεις ή η…αδράνεια την επομένη των Ευρωεκλογών θα είναι παράγοντες που θα αξιολογηθούν από τις αγορές και τους οίκους. Πρωτίστως βέβαια από την Moody’s με την οποία η χώρα έχει ραντεβού στις 13 Σεπτεμβρίου, προσδοκώντας, επιτέλους την επενδυτική βαθμίδα. Η όχι.
Διαβάστε επίσης:
Νάγια Κόλλια: Ποια είναι η απηνής «διώκτρια» των αυθαιρεσιών στις παραλίες και τους αιγιαλούς
Dialectica: Η startup με έξι ορόφους στον Πύργο του Πειραιά, τα κέρδη και το όνειρο του Nasdaq
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί