ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε σκαλοπάτια πρέπει να σκαρφαλώσει η ελληνική οικονομία προκειμένου να φέρει την αξιολόγησή της στα επίπεδα που την τοποθετούσε η Moody’s πριν την κρίση του 2010.
Η απόσταση που θα πρέπει να διανύσει η οικονομία για να επιστρέψει στις αξιολογήσεις που είχε από τη Standard & Poor’s, τη Fitch και την DBRS πριν ξεκινήσει το κατρακύλισμα του 2010 είναι μικρότερη, αφού αυτοί οι οίκοι ξεκίνησαν από ελαφρώς χαμηλότερη αφετηρία σε σχέση με τη Moody’s. Ήδη έχουν κινηθεί ταχύτερα σε σχέση με τη Moody’s στις αναβαθμίσεις.
Είναι όμως η απόσταση από τη Moody’s, που μας βαθμολογούσε με Α+ προ κρίσης, που καταδεικνύει πόσο απαιτητική είναι η διαδικασία ανάκτησης των προνομίων που απολάμβανε η χώρα, με τόσο υψηλή βαθμολογία από τον μεγαλύτερο οίκο στον κόσμο, προτού γκρεμιστεί παντελώς η αξιοπιστία της ως εκδότη χρέους στις διεθνείς αγορές το 2010.
Τη διάσταση του ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι το όριο, το κατώφλι, και πρέπει να ανεβούμε πάνω από αυτό, υπογράμμισε πρόσφατα σε συνέντευξη του και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προσεγγίζοντας το ζήτημα σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Σίγουρα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου φέτος το φθινόπωρο είναι ένα τεράστιο ορόσημο, μετά από 13 χρόνια που η χώρα παραμένει εκτός επενδυτικής κατηγορίας.
Το σημείο αυτό όμως είναι μόνον η αρχή και όπως εκτιμούν αναλυτές στην αγορά ομολόγων κάπως έτσι θα πρέπει να εκλαμβάνεται και από το σύνολο του πολιτικού κόσμου καθώς για να ανέβει η οικονομία τα σκαλιά που θα τη φέρουν στα προ κρίσης επίπεδα, θα απαιτηθεί συνεπής και απαιτητική προσπάθεια σε όρους χρόνου, δημοσιονομικής πειθαρχίας και αναπτυξιακών πολιτικών.
Κι όπως επισημαίνουν στελέχη του πρώην οικονομικού επιτελείου είναι σίγουρα σημαντική η επιστροφή στο σύμπαν της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά για να εδραιώσει πάλι η χώρα και οι ελληνικές επιχειρήσεις σχέση εμπιστοσύνης με τα καλύτερα και ποιοτικότερα κεφάλαια θα πρέπει να διευρύνει γρήγορα την απόσταση από το κατώφλι της επενδυτικής.
Πολλά ως προς αυτό το στόχο θα κριθούν κατά το προσεχές εξάμηνο. Τα δείγματα γραφής της επόμενης κυβέρνησης και κυρίως οι προγραμματικές, οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει στα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις με τον προϋπολογισμό του 2024 τον Νοέμβριο, η ομαλή υλοποίηση των σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση του εγχωρίου τραπεζικού συστήματος είναι κρίσιμοι παράγοντες.
Μεγάλοι σταθμοί είναι η έκθεση της Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου, όπου θα φανούν οι προθέσεις του ξένου οίκου και το κατά πόσο «μαλακώνει» τη στάση του απέναντι στη χώρα, η αξιολόγηση της DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, της Standard & Poor’s στις 21 Οκτωβρίου – που ίσως είναι η πρώτη που θα δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα φέτος – και τελευταία η Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Το μεγάλο στοίχημα παραμένει μέχρι το τέλος του έτους η χώρα να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τουλάχιστον δύο μεγάλους οίκους.
Διαβάστε επίσης:
Deutsche Bank: Συστάσεις αγοράς για τις τράπεζες και λόγω Ταμείου Ανάκαμψης
Morgan Stanley: Γιατί παραμένει η Ελλάδα η προτιμώμενη αγορά στην Ανατολική Ευρώπη
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ
- Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιανουαρίου
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ