ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μείωση του στόχου για την ανάπτυξη, μεγαλύτερο έλλειμμα, αλλά και πληθωρισμό αναμένεται να περιλαμβάνει η αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023-2026 που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση στην Κομισιόν, μετά το Πάσχα.
Όπως φαίνεται στόχος του Υπουργείου Οικονομικών παραμένει η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023, το οποίο σημαίνει πως δεν θα επιτραπεί η άνοδος του ελλείμματος φέτος πολύ πάνω από το 1,4%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο «κατεβάζει» το στόχο για τη φετινή ανάπτυξη στην περιοχή του 3,5% από το 4,5% που προέβλεπε η Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2022.
Πριν από λίγες εβδομάδες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λόγο για ανάπτυξη μιας ποσοστιαίας μονάδας χαμηλότερα, στο επίπεδο του 3,5% ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος έχει τοποθετήσει το ρυθμό ανάπτυξης για το 2022 στο 3,5% ή αν επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο ακόμα και στο 2,5%.
Οι ίδιες πληροφορίες πάντως, αναφέρουν πως το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο θα προβλέπει πως η ανάπτυξη του 2023 θα κυμανθεί στα επίπεδα του 4% – 4,5%, ενώ την ίδια ώρα η χώρα μας θα επιστρέφει στα πρωτογενή πλεονάσματα. «Κλειδί» αναμένεται να αποτελέσει η μείωση των τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα, αφού εκτιμάται πως θα έχει αποσυμπιεστεί η κατάσταση που επικρατεί στο διεθνές οικονομικό πεδίο, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ θα μεσολαβήσει και η κοινή παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Πονοκέφαλος» το έλλειμμα
Άλλωστε, ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση, που έχει οδηγήσει στη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναμένεται να φέρουν υψηλότερα ποσοστά ελλείμματος.
Μάλιστα, όσο κι αν το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να διατηρήσει το πρωτογενές έλλειμμα στην περιοχή του 1,4% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, αναμένεται να αναθεωρήσει το στόχο κοντά στο 1,8%.
Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε πηγές του οικονομικού επιτελείου, το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 θα επιχειρηθεί να διατηρηθεί κάτω από το 2% του ΑΕΠ.
«Καίει» ο πληθωρισμός
Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η αναπροσαρμογή των στόχων και για τον πληθωρισμό. Η εκτίμηση που έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό της τάξεως του 0,8% σε ετήσια βάση, θεωρείται μάλλον ξεπερασμένη, αφού είχε υπολογιστεί χωρίς την παράμετρο του πολέμου και την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια.
Γι’ αυτό το λόγο, η νέα εκτίμηση που θα περιληφθεί στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα τοποθετεί τον πληθωρισμό του 2022 κοντά στο 5%, ενώ εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και το 2023, δηλαδή πέριξ της περιοχής του 2%- 3%.
Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση με βάση το άρθρο 4, έκανε λόγο για πληθωρισμό στο 4,5%, προτού σταθεροποιηθεί στο 1,9% μεσοπρόθεσμα.
Διαβάστε επίσης:
Στο 3,5% χαμηλώνει τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ
Γιάννης Στουρνάρας: Στο 3,8% η ανάπτυξη φέτος – Στο 5,2% ο πληθωρισμός
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί