Η Ιταλία είναι πιθανό να ασκήσει βέτο, αν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ δεν ικανοποιούν τη χώρα, ανέφερε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι την Τετάρτη.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο ανεστάλη το 2020 λόγω Covid-19 και αναμένεται να εφαρμοστεί και πάλι με τροποποιήσεις από το επόμενο έτος έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των μελών.

1

Σκληραίνει τη στάση της η Ρώμη

Η Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικό έλλειμμα, πιέζει για πιο επιεικείς όρους, σε αντίθεση με άλλα κράτη- μέλη που ζητούν την επιβολή σκληρής πειθαρχείς.

«Δεν αποκλείω τίποτα, πρέπει να αξιολογήσουμε τι είναι καλύτερο για την Ιταλία», ανέφερε η Μελόνι ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι η Ρώμη ήταν έτοιμη να ασκήσει βέτο σε οποιουσδήποτε κανόνες, οι οποίοι θα έκρινε ότι τιμωρούσαν την Ιταλία για την οικονομία της και ότι δεν θα επικύρωνε τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, εάν δεν είχε προηγηθεί ικανοποιητική συμφωνία στους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η Μελόνι ενώπιον της Γερουσίας ανέφερε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να προωθήσει μια καλή συμφωνία στις επικείμενες συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους της.

Διχασμός στην ΕΕ

Οι δημοσιονομικοί όροι της ΕΕ  περιορίζουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 3% του ΑΕΠ και το χρέος στο 60%, όμως πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά τα όρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την τροποποίηση των κανόνων προσφέροντας μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων έως επτά ετών για δημοσιονομική προσαρμογή των χωρών στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας.

Όμως η Γερμανία έχει ζητήσει, οι χώρες με μεγάλο έλλειμμα, όπως η Ιταλία, να μειώνουν το χρέος τους κατά τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Η Ιταλία αύξησε τον Σεπτέμβριο τον στόχο της για το έλλειμμα του επόμενου έτους στο 4,3% του ΑΕΠ από 3,7% προηγουμένως και δήλωσε ότι δεν θα επιστρέψει στο ανώτατο όριο του 3% της ΕΕ μέχρι το 2026.

Τον Οκτώβριο, η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει κάτω από 1% φέτος και το 2024.

Διαβάστε επίσης:

Μελόνι: Δεν ζητάμε αλλαγές των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας για να προχωρήσουμε σε απεριόριστες δαπάνες

Σύμφωνο Σταθερότητας: Η Γαλλία απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία στη μείωση του ελλείμματος

Το Σύμφωνο Σταθερότητας επιστρέφει από το 2024 – Τι πρέπει να προσέξει η ΕΕ