Φωτογραφία: Pixabay
Σε απόγνωση βρίσκονται οι μελισσοκόμοι της χώρας, καθώς φέτος η παραγωγή τους παρουσιάζει μείωση που φτάνει μέχρι το 90%. Παρόλο που η φετινή παραγωγή ολοκληρώνεται περί τα τέλη Οκτώβρη, τα μηνύματα δεν είναι ευοίωνα.
Οι μελισσοκόμοι μιλούν για μείωση της παραγωγής τους κατά 40-50% σε σχέση με πέρσι, ενώ σε περιοχές όπως στην Κρήτη η μείωση αγγίζει το 80-90%, με αποτέλεσμα ορισμένοι παραγωγοί να εγκαταλείπουν την απασχόληση με το μέλι.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ανθόμελο και πευκόμελο είναι μεταξύ των ποικιλιών που θα βρίσκουν με δυσκολία οι καταναλωτές στα ράφια των καταστημάτων.
Οι κύριες αιτίες είναι η κλιματική κρίση, οι αθρόες εισαγωγές ελληνοποιημένων μελιών, η αύξηση του ενεργειακού κόστους παραγωγής.
Δεδομένων των συνθηκών, αναμένεται να επηρεαστεί και τη τιμή του μελιού, που από 10 ευρώ/κιλό, ίσως φτάσει τα 12/κιλό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους παραγωγούς, εάν οι μέλισσες αφανιστούν, οι 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως που επικονιάζονται από τις μέλισσες, θα αρχίσουν επίσης να εξαφανίζονται.
Καρποί όπως τα μήλα, οι φράουλες και τα αμύγδαλα θα εμφανίσουν απότομη πτώση.
Σύμβολο υγείας, ευζωίας και μακροζωίας, δεν είναι τυχαίο που οι προγονοί μας θεωρούσαν το μέλι την αποκλειστική τροφή των Θεών του Ολύμπου!
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Αμετάβλητος τον Ιούλιο ο δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό – Ξανά στο 2,5%
Οριακή αύξηση στη δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Ιούνιο
Στο 3,1% ανέβηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο – Σημαντική πτώση στο 2,2% στην ευρωζώνη