ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρεμβάσεις σε δύο άξονες, πρώτον φορολογικές ελαφρύνσεις στα μεσαία εισοδήματα αλλά και «ανταμοιβή» εργαζομένων με υψηλότερες δεξιότητες και δεύτερον αύξηση των επενδύσεων του προϋπολογισμού σε βασικές υποδομές, σχολεία, νοσοκομεία που στερήθηκαν σημαντικών πόρων κατά την πολυετή κρίση, περιλαμβάνει ο καταρχήν σχεδιασμός της κυβέρνησης για το 2026.
Όπως τονίζουν αξιωματούχοι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να έχουμε κάτι περισσότερο από βασικές κατευθύνσεις, οι επόμενοι μήνες όμως είναι καθοριστικοί για τις τελικές αποφάσεις, με «D-day» τον Αύγουστο για την οριστικοποίηση και το Σεπτέμβριο για τις ανακοινώσεις από το βήμα της ΔΕΘ.
Καθοριστικός παράγοντας είναι η πορεία των εσόδων από τη φοροδιαφυγή, πεδίο που μπορεί να εξασφαλίσει βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας με τρόπο φιλικό προς τις αγορές. Επίσης κρίσιμη, ως προς το εύρος των επιπλέον παρεμβάσεων θα είναι και η εν εξελίξει συζήτηση για τις αμυντικές δαπάνες καθώς αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται ήδη στο όριο του 3% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι εάν ενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής με στόχο να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες σε ευρωπαϊκές χώρες χωρίς να έχουμε μαζικές υπαγωγές σε διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος, μένει να φανεί ποιο και εάν θα υπάρξει τελικά πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για την Ελλάδα. Με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι βέβαιο πως οι εξαιρέσεις θα αφορούν όλες τις χώρες με πιθανό αυτές οι εξαιρέσεις να αφορούν σε χώρες που έχουν χαμηλά ποσοστά.
Σε κάθε περίπτωση και στο ασφυκτικό πλαίσιο ελεώ των αγορών και της ανάγκης για περισσότερες αναβαθμίσεις φέτος, θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για φορολογικές ελαφρύνσεις το 2026 σε ένα πλαίσιο που θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, με τις ασκήσεις επί χάρτου να δίνουν και να παίρνουν για όλα τα πιθανά σενάρια, όπου κυριαρχούν οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών και η τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας. Η στόχευση σε όλα τα σενάρια είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στα μεσαία εισοδήματα, με έμφαση αυτή τη φορά, όπως εκτιμούν αξιωματούχοι, και σε πρόσθετα φορολογικά «κίνητρα» για εισοδηματικά κλιμάκια εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες, που είναι και μια κατηγορία απασχολούμενων την οποία η χώρα έχει ανάγκη να κρατήσει εντός συνόρων. Να σημειωθεί πως σήμερα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 44% επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.
Η δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα είναι οι δημόσιες επενδύσεις. Στόχος είναι να εξασφαλιστούν μεγαλύτερα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό για επενδύσεις σε καίριες υποδομές για τη χώρα, με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Τέτοιες υποδομές, όπως σχολεία και νοσοκομεία είναι υποδομές που στα χρόνια της κρίσης υποχρηματοδοτήθηκαν και υπέστησαν μεγάλες φθορές τις οποίες αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητα τους.
«Μέτρο» οι αγορές για τις παροχές
Την ίδια στιγμή υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για την επιστροφή των δώρων σε Δημόσιο και συνταξιούχους. Η επιστροφή των δώρων πχ στους δημοσίους υπαλλήλους είναι ένα ελκυστικό, πολιτικά, μέτρο το οποίο όμως προξενεί μεγάλη και μόνιμη δημοσιονομική επιβάρυνση, της τάξης των 3 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ. Με δεδομένο πως έχουμε τη δικαστική διαδικασία είναι δύσκολο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακόμη και εάν απαιτηθεί να γίνει κάτι, αυτό να μη συνοδευτεί από αντισταθμιστικά μέτρα από την πλευρά των εσόδων, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια. Οι αγορές άλλωστε παρακολουθούν πολύ στενά τις δημοσιονομικές εξελίξεις στη χώρα, σε μια χρονιά που είναι κρίσιμη καθώς η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει μια κρίσιμη μάζα αναβαθμίσεων, το ταχύτερο δυνατόν, εδραιώνοντας τη θέση της υψηλότερα μέσα στο περιβάλλον της επενδυτικής βαθμίδας.
Ο χρόνος οριστικοποίησης των σχετικών αποφάσεων για το εύρος των ελαφρύνσεων του 2026 είναι ακόμη μακρυά. Με δεδομένους τους πολλούς και αστάθμητους παράγοντες μέχρι να κλειδώσει το τελικό πακέτο, η εντολή που έχει δοθεί είναι να εκτελεστεί μέχρι κεραίας ο προϋπολογισμός, να θωρακιστεί η επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων, που είναι «γραμμένοι στην πέτρα» ελέω αγορών, και να γίνει το μέγιστο δυνατό στο κρίσιμο μέτωπο της φοροδιαφυγής_
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τα σούπερ μάρκετ «τρώνε» τους μικρούς της αγοράς
- Εξοπλιστικά: Τα αμαρτωλά offsets, τα δώρα των «οπλάδων» και η… συνοικία στην Εκάλη
- Μπάμπης Βωβός και Γιάννης Μαρούλης: Από την κορυφή των κατασκευών στους πλειστηριασμούς
- Τα «ψιλά γράμματα» για τις δηλώσεις ΦΠΑ με το μήνα – Τι προβλέπει η νέα απόφαση Πιτσιλή
