ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από την αρχή ξαναγράφονται τα μέτρα ελάφρυνσης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, μετά τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Το ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό… 16,2% το β’ τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, μια εξέλιξη που δεν είχε προβλεφθεί από το οικονομικό επιτελείο.
Αποτέλεσμα; Να φέρει χαμόγελο στην οδό Νίκης και στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς προσφέρει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την ανακοίνωση μιας σειράς φοροελαφρύνσεων, με έμφαση στις ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες θα πληγούν και από το επερχόμενο κύμα ακρίβειας σε ρεύμα, βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι κρέας, ψάρια, γάλα, αλεύρι κ.α.
Σημαντικό στοιχεία αποτελεί ότι στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου η ανάπτυξη κινήθηκε με ρυθμούς σχεδόν 7%, παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, η χώρα βρισκόταν σε lockdown.
Αναθεώρηση της ανάπτυξης
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να οδηγήσουν σε πλήρη αναθεώρηση των στοιχείων για την ανάπτυξη όλου του 2021. Επισήμως το Υπουργείο Οικονομικών μιλά για ρυθμό 3,6%, ωστόσο τόσο η Κομισιόν όσο και διάφοροι επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν για ανάπτυξη πολύ πάνω από το 4% έως και 5%.
Πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας έκανε λόγο για αναθεώρηση της ανάπτυξης πάνω από το 5% σε περίπτωση που τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κινηθούν σε επίπεδα πάνω από 13%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν πρόκειται να προχωρήσει άμεσα σε αναθεώρηση των στοιχείων, ενώ σε τρία 24ωρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει έναν ακόμα κρίσιμο δείκτη, που θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ: τον πληθωρισμό Αυγούστου.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να δείξει τη νέα άνοδο των τιμών σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας, άρα και το μέγεθος των παρεμβάσεων που θα πρέπει να φέρει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ.
Στο επίκεντρο τα ευάλωτα νοικοκυριά
Κύριος στόχος των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να είναι η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Ήδη αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα αντισταθμιστούν οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς η χονδρική τιμή έχει εκτοξευθεί κατά 50%, με αποτέλεσμα το κόστος να μετακυλίσει στους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχει «κλειδώσει»:
*η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα,
*η επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ απομένει μια νέα μείωση 1,1 ποσοστιαίων μονάδων, αλλά και
*η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 22% εντός του 2022 και απομένει μια ακόμα μείωση που αποτελεί μέρος του προγράμματος της ΝΔ, στο 20% το 2023.
Μειώσεις ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ
Σε περίπτωση που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείξουν ότι υπάρχει σημαντικός δημοσιονομικός χώρος, ο φάκελος που θα έχει μαζί του ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να περιέχει και επιπλέον μέτρα, όπως:
• Τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά επιπλέον 8%,
• Την κατάργηση ή μείωση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ,
• Κίνητρα για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με έκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα για όσους κάνουν e- δαπάνες σε επαγγέλματα που έχουν τάσεις υψηλής φοροδιαφυγής,
• Τη θέσπιση κινήτρων για συγχωνεύσεις, με νομοσχέδιο που θα έρθει το φθινόπωρο, με τους φορολογικούς συντελεστές να μειώνονται ακόμα και κατά 50%,
• Τη μείωση κατά 50% ή ακόμα και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
• Επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις θεατρικές παραστάσεις και
• Επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο.
• Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11% τα επόμενα χρόνια.