Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών παρέχεται η δυνατότητα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ξηλώνει τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών!

Στα αμερικάνικα πρότυπα κινούμενη πλέον, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει με ρεπορτάζ του το mononews.gr ήδη από τις 2 Νοεμβρίου, η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποκτά εξουσία και δυνατότητα άμεσης παρέμβασης όταν θίγονται τα συμφέροντα των μετόχων.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η ρύθμιση έχει ειδικό στόχο το ξήλωμα της διοίκησης της Folli Follie για την οποία είπε ότι «αποτελεί παράδειγμα διαστρεύλωσης και εμπαιγμού του θεσμικού πλαισίου».

«Η ρύθμιση στοχεύει στην εύρυθμη λειτουργία, την αξιοπιστία και την προάσπιση των επενδυτών και της εθνικής οικονομίας. Σε έκτακτες περιπτώσεις η κεφαλαιαγορά έχει δυνατότητα να ζητά από εισηγμένη εταιρεία σύγκλιση μετόχων της με όρους που γίνονται σήμερα για μετόχους μειοψηφίας και να ζητά από δικαστήριο τον ορισμό προσωρινής διοίκησης. Αυτές οι ειδικές προβλέψεις γίνονται για απολύτως αναγκαίους λόγους. Ενεργούμε αποφασιστικά και τολμηρά. Οι προβλέψεις δεν αποτελούν παρέμβαση στην λειτουργία των εταιριών αλλά αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ειδικών περιστάσεων όπως είναι η Folli Follie για την προστασία της αγοράς και για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Επίσης, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται πως:

«Παρέχεται η δυνατότητα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ζητά από εταιρία με μετοχές εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά ή με μετοχές που έχουν ενταχθεί προς διαπραγμάτευση σε Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης, τη σύγκλιση γενικής συνέλευσης.

Δύναται επίσης να ζητά το διορισμό προσωρινής διοίκησης και τη λήψη ασφαλιστικών με΄τρων για την μερική ή συνολική προσωρινή αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου ή μελών αυτού σε περίπτωση που συντρέχουν:

– Έλλειψη διοίκησης, εταιρίας με μετοχές εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά ή με μετοχές που έχουν ενταχθεί προς διαπραγμάτευση σε πολυμερή μηχανισμό ή

– Παρακώλυση από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας διενεργούμενου διαχειριστικού ή άλλου ελέγχου ή

– Βάσιμες υπόνοιες ότι η παραμονή μέλους διοικητικού συμβουλίου στην εταιρεία θα συνιστούσε απειλή για την ομαλή λειτουργία και αξιοπιστία της αγοράς ή και τα συμφέροντα των επενδυτών».