ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Με την επιτυχή, όπως όλα δείχνουν, ολοκλήρωση του placement της Τράπεζας Πειραιώς ανά χείρας η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε ένα θερμό δεκαήμερο αξιολογήσεων με τελικό σταθμό το report της Moody’s στις 15 Μαρτίου και ζητούμενο ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης στον κόσμο να δώσει ένα θετικό σήμα για την εγχώρια αγορά μετοχών και ομολόγων.
Η αγορά δεν αναμένει μεγάλες εκπλήξεις και βλέπει περισσότερο προς φθινόπωρο για κάποια αναβάθμιση.
Ωστόσο ακόμη και μια περιορισμένη αναβάθμιση τώρα, π.χ. στην προοπτική, ή μια έκθεση σε θετικό τόνο που θα ενισχύσει το ευνοϊκό μομέντουμ για την οικονομία στο εξωτερικό έχει αξία σε μια μεταβατική περίοδο για την αγορά που αναζητά καταλύτες για ταχύτερη επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα.
Πρώτο ορόσημο είναι η προσεχής Πέμπτη και η δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 2023 που αναμένεται να πιστοποιήσει την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας.
Το στοιχείο αυτό σε ένα θετικό περιβάλλον στην αγορά μετά την ολοκλήρωση του placement αναμένεται να αποτιμηθεί στην έκθεση που δημοσιοποιεί ο καναδικός οίκος DBRS την Παρασκευή, στο πρώτο review για την ελληνική οικονομία το 2024.
Μια θετική κίνηση θα θεωρηθεί έκπληξη καθώς ο οίκος ήταν ο πρώτος, επιλέξιμος από την ΕΚΤ που έδωσε πέρσι την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα και για να αλλάξει πάλι το rating το πιθανότερο είναι να απαιτηθούν κάποιοι μήνες ακόμη.
Η πρώτη έκθεση για την ελληνική οικονομία
Θα έχει όμως σημασία το περιεχόμενο της έκθεσης, καθώς θα είναι η πρώτη μετά την αποεπένδυση του Δημοσίου και από το ΤΧΣ, εξέλιξη που φέρνει τον τραπεζικό κλάδο πολύ εγγύτερα στην πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.
Η έκθεση της DBRS θα είναι η πρώτη που θα δημοσιοποιηθεί μετά από τις θετικές εξελίξεις, ωστόσο ο οίκος πρακτικά έχει ήδη αναφερθεί σε πρόσφατη έκθεση στους λόγους στους οποίους στηρίζεται η τρέχουσα αξιολόγηση της ΒΒΒ με σταθερή προοπτική για την ελληνική οικονομία.
Μία εβδομάδα αργότερα, στις 15 Μαρτίου, η προσοχή στρέφεται στη Moody’s. Πρόκειται για τον μοναδικό οίκο που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα ακόμη την επενδυτική βαθμίδα, διατηρώντας την ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα, ενώ ήταν ο οίκος που μας έδινε την καλύτερη αξιολόγηση προ της κρίσης του 2010.
Μετά τη διπλή αναβάθμιση του Σεπτεμβρίου η χώρα έχει αξιολόγηση Ba1, με σταθερή προοπτική.
Αυτό σημαίνει πως η χώρα θα χρειαστεί να σκαρφαλώσει δύο σκαλοπάτια για να πάρει την επενδυτική βαθμίδα, καθώς εκτός κάποιας μεγάλης έκπληξης, εκτιμάται πως πρώτα θα πρέπει να αναβαθμιστεί η προοπτική από σταθερή σε θετική και μετά να ακολουθήσει το rating.
Παράγοντες στην αγορά θεωρούν ορόσημο την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου από τον διεθνή οίκο που σε περίπτωση αναβάθμισης θα ανοίξει στην Ελλάδα παράθυρο για πρόσθετη ζήτηση έως 8 – 10 δισ. ευρώ για ελληνικούς τίτλους.
Ταυτόχρονα όμως και αρκετά σημαντικό είναι το ότι μια νέα κίνηση από τη Moody’s θα συνηγορήσει υπέρ της αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς σε καθεστώς αναπτυγμένης που είναι ο μεγάλος στόχος κατά την τρέχουσα διετία.
Διαβάστε επίσης:
Οικονομικές πολιτικές αναδιανομής πλούτου
Χατζηδάκης: Ασπίδα απέναντι στους δημαγωγούς η οικονομική ενημέρωση
ΙΟΒΕ: Σε χαμηλό 14 μηνών υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος