Με τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να έχουν σχεδόν εξαντληθεί και τη λίρα να έχει ήδη φτάσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου, οι traders θεωρούν δεδομένη μία νέα υποτίμηση, χωρίς όμως να προσδιορίζουν το πότε θα μπορούσε να βουλιάξει εκ νέου το τουρκικό νόμισμα.

Η οικονομική πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που οδήγησε άνω του 40% τον πληθωρισμό χωρίς καμία παρέμβαση στα επιτόκια, κόντρα στη διεθνή πολιτική των κεντρικών τραπεζών φοβίζει τους επενδυτές, όμως σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, αργά ή γρήγορα ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αναδείχθηκε γι’ ακόμη μια φορά νικητής με ποσοστό άνω του 52% στον δεύτερο γύρο εκλογών την Κυριακή, θα αναγκαστεί να υποχωρήσει υπό τις πιέσεις που δέχεται η τουρκική οικονομία.

Πίστωση χρόνου λόγω τουρισμού

Η τουρκική λίρα δεν είχε σημαντικές διακυμάνσεις την ημέρα των εκλογών, καθώς ήδη την περασμένη Παρασκευή έπεσε στα 20 έναντι του δολαρίου, το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει ποτέ με τις αγορές να έχουν τιμολογήσει τη νίκη του Τούρκου Προέδρου.

Μία καλή τουριστική σεζόν για την Τουρκία θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να δώσει ανάσα στην κεντρική τράπεζα, η οποία έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών της τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο για να σταθεροποιήσει τεχνητά τη λίρα.

Σε αυτό έχουν βοηθήσει και οι ενέσεις ρευστότητας από τις φιλικές προς τη Τουρκία χώρες προς τα κρατικά της ταμεία, με τον Ερντογάν να σχεδιάζει ένα ταξίδι στις χώρες του Κόλπου για να ευχαριστήσει για την οικονομική στήριξη τις επόμενες ημέρες.

Με την κεντρική τράπεζα να αποφασίζει δύο ημέρες πριν τις εκλογές ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, η JP Morgan σε σημείωμά της προέβλεψε ότι η λίρα θα μπορούσε να καταρρεύσει στο 30 έναντι του δολαρίου, αν δεν υπάρξει σαφής στροφή της οικονομικής πολιτικής.

Οι προκλήσεις

Με τις τουρκικές αγορές να υφίστανται έντονες πιέσεις, μετά τον α’ γύρο εκλογών, η Τουρκία έχει χάσει το πλεονέκτημά της έναντι των επενδυτών. Αντίθετα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των hedge funds, τα οποία βλέπουν ευκαιρίες για θέσεις long ή short στην αυξανόμενη αστάθεια.

Οι οικονομολόγοι εμφανίζονται πιο καθησυχαστικοί από τους επενδυτές, αναφέροντας ότι η επόμενη μέρα για τον Ερντογάν θα είναι πολύ δύσκολη. Αφού κατάφερε να επικρατήσει ως ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τώρα έχει να μαζέψει το οικονομικό χάος που προκάλεσαν οι δικές του ανορθόδοξες πολιτικές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους οικονομολόγους, η πολιτική για περιορισμό των τραπεζών στην αγορά συναλλάγματος και παρεμβάσεων για τεχνητή σταθεροποίηση της λίρας θα φτάσει γρήγορα στο τέλος της μία και τα επιτόκια καταθέσεων αποκλίνουν από τα επιτόκια αναφοράς, κάτι που δεν είναι βιώσιμο, όπως υποστηρίζουν, για την τουρκική οικονομία.

Το ερώτημα είναι αν ο Ερντογάν θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, κάτι που είχε παγώσει τους προηγούμενους μήνες εν όψει εκλογών. Και σε αυτό οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι.

Διαβάστε επίσης:

Πτώση για την τουρκική λίρα – Τι βλέπει η Morgan Stanley

Ερντογάν: Είμαστε ερωτευμένοι με την Κωνσταντινούπολη, ζήσαμε μία γιορτή δημοκρατίας

Bitcoin: Σε υψηλό δύο εβδομάδων με μοχλό τη συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ