ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“Περιμένουμε να δούμε τι θα πουν οι τράπεζες” σχολιάζουν στο Mononews πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση με τις διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δείγμα του κλίματος που υπήρξε κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης που είχαν χθες.
Τονίζουν μάλιστα, πως αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανακοίνωση που αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα ενδεχομένως εντός της ημέρας, καθώς εκεί θα φανούν οι υποχωρήσεις που έκαναν, μετά τις ασφυκτικές πιέσεις του οικονομικού επιτελείου και το κακό κλίμα που επικρατεί στις συναντήσεις των δύο πλευρών.
Άλλωστε, ενδεικτικό των σχέσεων ανάμεσα σε τράπεζες και Υπουργείο Οικονομικών είναι το χθεσινό σχόλιο του Χρήστου Σταϊκούρα σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες: “Δύο ώρες μπινελικονόμασταν. Είμαι ικανοποιημένος στο βαθμό που οι τράπεζες έφτασαν στα όρια τους. Ειναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απέχουμε ακόμη”.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το σχέδιο των τραπεζών θα καλύψει σχεδόν 30.000 δανειολήπτες, καθώς το πλαίσιο θα αφορά μόνο ευάλωτους με χαμηλά εισοδήματα, που έχουν ενήμερα δάνεια, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η περίμετρος των δικαιούχων.
Πήγες του mononews αναφέρουν πως εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπάρξει “απάντηση” του Υπουργού Οικονομικών από το βήμα της Βουλής, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία συζήτησης του νέου προϋπολογισμού, που αναμένεται να ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Βάζουν “φωτιά” οι τραπεζικές προμήθειες
Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται με το… “δάχτυλο στη σκανδάλη” και για τις προμήθειες των τραπεζών, ένα θέμα το οποίο θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση από την πλευρά των τραπεζών.
Μάλιστα, αυτό αποτελεί ένα “μελανό” σημείο στις συζητήσεις των δύο πλευρών, γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, στις αρχές του μήνα έδωσε στη δημοσιότητα και λίστα με τις χρεώσεις των τραπεζών σε απλές συναλλαγές, όπως αναλήψεις μετρητών από άλλη τράπεζα ή πληρωμές λογαριασμών. Συγκεκριμένα, η λίστα περιλαμβάνει:
1. Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.
2. Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).
3. Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.
4. Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.
5. Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.
6. Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.
7. Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).
8. Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.
9. Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.
10. Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.
11. Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).
12. Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.
Επιτάχυνση του εξωδικαστικού
Ένα ακόμα θέμα στο οποίο ασκεί πιέσεις το Υπουργείο Οικονομικών προς τις τράπεζες είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Για μια ακόμα φορά κάλεσε τις τράπεζες να επιταχύνουν τις διαδικασίες, καθώς μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.221 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ.
Εξ αυτών, περίπου το 65% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 500 νέες ρυθμίσεις, και το τελευταίο δεκαήμερο περίπου 200 νέες.