ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καλωσόρισμα με ειδικό video, που θα προβάλλει τα βήματα για την ένταξη στο νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς την Εφορία, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα γίνεται από σήμερα μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους (keyd.gov.gr).
Μέσω του συγκεκριμένου video θα δίδονται οι αναλυτικές εκείνες οδηγίες για να ρυθμίσουν οι οφειλέτες τα χρέη τους είτε προς την εφορία (240 δόσεις) είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία (240 δόσεις) είτε προς τις τράπεζες (420 δόσεις) είτε προς όλους (420 δόσεις).
Τα καλά νέα είναι ότι με τη νέα ρύθμιση αίρονται τα κατασχετήρια και πλέον τα χρήματα που θα μπαίνουν στον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη δεν θα κατάσχονται για λογαριασμό της εφορίας ή για λογαριασμό του ασφαλιστικού ταμείου.
Η ρύθμιση ή οι ρυθμίσεις αυτές πλέον θα είναι ισόβιες. Αυτό σημαίνει ότι οι ρυθμίσεις αυτές ήρθαν για να μείνουν για πάντα. Και θα τρέχουν παράλληλα με την 12άρα ή 24άρα ρύθμιση της εφορίας. Πλην όμως, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι οφειλέτες ότι για να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να συναινέσουν στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου. Από τη στιγμή που θα κάνουν αίτηση οι οφειλέτες υπαγωγής στη ρύθμιση θα πρέπει να έχουν υπ’ όψη τους ότι θα χρειαστούν 15 εργάσιμες μέρες μέχρις ότου γίνει ο υπολογισμός των χρεών τους σε Δημόσιο και τράπεζες.
Λογιστές αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην νέα ρύθμιση που φέρνει το υπουργείο Οικονομικών, διότι η ένταξη στις 12, στις 24, ή ακόμα και στις 48 δόσεις γίνεται πλέον αυτόματα μέσω του TAXIS. To TAXIS βλέπει τα χρέη και ο οφειλέτης (ή ο λογιστής του) πατούν το «ENTER» στον υπολογιστή τους και η ρύθμιση γίνεται αυτόματα και ακαριαία. Ο υπολογισμός των χρεών και η άρση του απορρήτου δεν αποκλείεται να αποτελέσουν εμπόδιο μέχρις ότου πειστεί ο οφειλέτης να δώσει το «OK» κυρίως για λόγους προστασίας των προσωπικών του δεδομένων.
Αναλυτικότερα, τα βασικά σημεία της νέας ρύθμισης οφειλών: Από 1ης Ιουνίου (σ.σ. δηλαδή σήμερα) ανοίγει η πλατφόρμα που ρυθμίζει κανείς με μία αίτηση όλα τα χρέη προς τράπεζες, funds, ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και ΟΤΑ.
-Προς το Δημόσιο η ρύθμιση γίνεται σε έως 240 δόσεις
-Προς τις τράπεζες η ρύθμιση αφορά σε έως 420 δόσεις
-Ελάχιστη δόση ορίζονται τα 50 ευρώ μηνιαίως
-Πρέπει να έχει κανείς συνολικά χρέη προς όλους άνω των 10 χιλ. ευρώ.
-Δεν πρέπει να χρωστάει κανείς μόνο σε 1 τράπεζα. Χρειάζεται τουλάχιστον 2 τράπεζες όπου δεν μπορεί η μία να έχει πάνω από 90% του συνολικού χρέους.
-Γίνεται να χρωστάει μόνο στο δημόσιο και να ρυθμίσει πχ μόνο ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ.
-Ο αριθμός δόσεων και το κούρεμα χρέους υπολογίζεται βάσει αξίας περιουσίας (δηλ ακινήτων) και εισοδημάτων (λαμβάνοντας υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης).
-Για χρέη επιχειρήσεων πάνω από 1 εκατ. απαιτείται business plan.
-Οι δόσεις επιβαρύνονται με επιτόκιο (Δημόσιο 5% και τράπεζες 3,75% ετησίως).
-Μπορεί να επιλέξει κανείς να πληρώσει και σε λιγότερες δόσεις για να γλιτώσει τόκους.
-Το «κούρεμα» προς το δημόσιο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 95% για τα πρόστιμα, 85% για προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και 75% για το κεφάλαιο. Δεν γίνεται καθόλου κούρεμα κεφαλαίου σε παρακρατούμενους φόρους όπως ΦΠΑ, ΦΜΥ.
-Το κούρεμα προς τράπεζες δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 80% του κεφαλαίου. Δεν υπάρχει όριο μέγιστου κουρέματος για τόκους.
-Το ποσό μηνιαίας δόσης αυξάνεται σταδιακά μετά από 1 και 4 έτη. Η λογική είναι ότι σε πιέζει να βγάζεις κ δηλώνεις μεγαλύτερα εισοδήματα στο μέλλον (πρόγραμμα step up).
-Μετά την αίτηση, παράγεται αυτομάτως η ρύθμιση (δηλ. με αλγόριθμο).
-Οι πιστωτές ψηφίζουν αν συμφωνούν. Το δημόσιο ψηφίζει πάντα θετικά. Αν η πλειοψηφία 60% των πιστωτών ψηφίσει θετικά τότε η ρύθμιση επιβάλλεται και σε αυτούς που ψήφισαν αρνητικά.