ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κορονοχρέη: Λιγότερες από δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των οφειλετών παραμένει χαμηλό, αφού αίτηση έχουν υποβάλει σχεδόν 2 στους 100 οφειλέτες. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι θα αυξηθεί σημαντικά όσο πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων.
Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν συνολικά 826.435 εταιρείες, λοιπά νομικά πρόσωπα και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα επλήγησαν οικονομικά κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, με το χρέος να αγγίζει τα 2,26 δις ευρώ.
«Αγκάθι» η πρώτη δόση
Οι περισσότεροι οφειλέτες που σπεύδουν να υποβάλουν την αίτηση «ανακαλύπτουν» την τελευταία στιγμή ότι η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί όχι στο τέλος Ιανουαρίου, αλλά εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί εξ’ αυτών δεν προχώρησαν στην καταβολή της πρώτης δόσης, προκειμένου το σύστημα να τους ακυρώσει την αίτηση (λόγω μη πληρωμής). Παράλληλα, περιμένουν την εκπνοή του έτους, αφού η προθεσμία για τις αιτήσεις λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, ώστε η καταβολή της δόσης να γίνει την τελευταία στιγμή.
Οι δόσεις
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.
Οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 36 άτοκες ή έως 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η ρύθμιση αφορά κάθε είδους φορολογικές οφειλές, όπως ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλλά και ασφαλιστικές οφειλές.
Οι οφειλέτες που μπορούν να ενταχθούν
Το πλαίσιο των δικαιούχων αφορά τέσσερις κατηγορίες φορολογούμενων. Συγκεκριμένα, θα αφορά:
- Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
- Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
- Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
-
Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.
Διαβάστε επίσης:
Ανοίγει η «βεντάλια» για τα κορονοχρέη – Εντάσσονται και όσοι βρίσκονται στην πάγια ρύθμιση της εφορία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα