Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Στο 3,1% ανέβηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο – Σημαντική πτώση στο 2,2% στην ευρωζώνη

Mariana Kotzeva, Director General της Eurostat (Πηγή: ec.europa.eu/Eurostat)

Mariana Kotzeva, Director General της Eurostat (Πηγή: ec.europa.eu/Eurostat)

Με ρυθμό 3,1% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στο σύνολο της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 2,2% ετησίως από το 2,6% του περασμένου μήνα, όσο προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών.

Για την Ελλάδα, μετά το 3% του Ιουλίου ο ΔΤΚ αυξήθηκε οριακά στο 3,1%, ενώ στη μηνιαία σύγκριση Αυγούστου – Ιουλίου οι τιμές διατηρήθηκαν αμετάβλητες (0%).

Σε επίπεδο ευρωζώνης, τη μικρή επιβράδυνση που προέβλεπαν οι αναλυτές έδειξε και το πιο στενό μέτρο του δομικού πληθωρισμού, το οποίο δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και στο οποίο εστιάζει η ΕΚΤ για τον καθορισμό της πολιτικής της.

Συγκεκριμένα, ο δομικός ΔΤΚ υποχώρησε στο 2,8% ετησίως τον Αύγουστο από το 2,9%, με μηνιαία αύξηση κατά 0,2% αφότου είχε παραμείνει σταθερός σε επίπεδο μήνα τον Ιούλιο.

Oι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (4,2%, έναντι 4,0% τον Ιούλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,4%, έναντι 2,3% τον Ιούλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, έναντι 0,7% τον Ιούλιο) και την ενέργεια (-3,0%, έναντι 1,2% τον Ιούλιο).

 

 

 

Διαβάστε επίσης: 

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Κανένας κίνδυνος οι πιθανές νέες μειώσεις των επιτοκίων να εκτροχιάσουν τον πληθωρισμό

Σούπερ μάρκετ: Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές τον Αύγουστο – Ποια προϊόντα μειώθηκαν περισσότερο

ΗΠΑ: Με ρυθμό 3% «έτρεξε» η ανάπτυξη – Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις