ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με την έκθεση, παρά το δημοσιονομικό έλλειμμα που έφτασε στο 7,3% του ΑΕΠ, η Ελλάδα κατάφερε να διανείμει ένα τεράστιο πακέτο στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ η οικονομία κατάφερε να καλύψει τις απώλειες του 2020 λόγω του COVID, αφού ανέκαμψε πέρυσι κατά 8,3%.
Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν συσσωρευμένες αποταμιεύσεις για να τονώσουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις, ενώ ο τουρισμός είχε αυξημένα έσοδα, επισημαίνει.
Οι συνθήκες χρηματοδότησης της Ελλάδας παρέμειναν ευνοϊκές, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς άντλησε 14 δις ευρώ από τις αγορές.
Σε ότι αφορά τις τράπεζες επισημαίνει ότι κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά τον δείκτη NPEs στο 12,8% στο τέλος του 2021, αν και το βάρος του ιδιωτικού χρέους παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις) αυξήθηκε κατά 3,7%, ενώ αυτή προς τα νοικοκυριά μειώθηκε κατά 2,4% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2021.
Οι επιπτώσεις του πολέμου
Ωστόσο, στην έκθεσή του ο ESM κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς το μέγεθος των επιπτώσεις δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα στην οικονομία. Μάλιστα, εκτιμά ότι η χώρα μας θα μπορεί να επηρεαστεί δεδομένης της εξάρτησής της από τον τουρισμό και από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η έκθεση του ESM σημειώνει ότι η Ελλάδα απολαμβάνει μια άνετη θέση ρευστότητας, σταθερή πρόσβαση στην αγορά, χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες που αντικατοπτρίζουν μια μακρά μέση διάρκεια και σημαντική οικονομική υποστήριξη από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη λόγω των μακροοικονομικών ανισορροπιών, ιδιαίτερα του πολύ υψηλού δημόσιου χρέους της, καθώς και του επίμονου επενδυτικού κενού, της χαμηλής παραγωγικότητας και των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).
Για να διορθώσει αυτές τις αδυναμίες, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο ταξίδι εκσυγχρονισμού της οικονομίας της. Οι μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση μακροχρόνιων αδυναμιών στις υποδομές, στην εκπαίδευση και τις δεξιότητες, αλλά και στη δημόσια διοίκηση, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος της Δικαιοσύνης. Όλα αυτά θα πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν για να κάνουν την οικονομία πιο ανθεκτική στην τωρινή και μελλοντικές κρίσεις.
Διαβάστε επίσης:
Τράπεζα της Αγγλίας: Προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης
FED: Προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης
ΗΠΑ: Σε αρνητικό έδαφος τον Ιούνιο ο μεταποιητικός δείκτης της Philadelphia Fed
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΛΓΑ: Σήμερα πληρώνονται οι ενστάσεις των 4 τελευταίων ετών – Αφορούν 2.400 δικαιούχους
- «Λίφτινγκ» σε φόρο εισοδήματος, τεκμήρια και αποδείξεις από το 2025
- Ουκρανία: Το κοινοβούλιο ανέβαλε τη σημερινή συνεδρίασή του για λόγους ασφαλείας
- Τα 4+1 νέα «υπερόπλα» της ΑΑΔΕ για την φοροδιαφυγή το 2025 – Έρχεται η ειδική ομάδα «ΔΕΟΣ» για τις μεγάλες υποθέσεις