Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Mary Daly (Fed): Θετικά τα μηνύματα για τα επιτόκια – Πού εστιάζουμε

Mary Daly

Mary Daly, Fed (Πηγή: Fed)

Είναι καιρός η Fed να εξετάσει το ενδεχόμενο προσαρμογής στα επιτόκια από το τρέχον εύρος 5,25% έως 5,5%, ανέφερε η Mary Daly, μία από τις κορυφαίες αξιωματούχους της, την ώρα που οι επικεφαλής κεντρικοί τραπεζίτες του κόσμου ετοιμάζονται για το ετήσιο συμπόσιο στο Ουαϊόμινγκ αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα, η Daly τόνισε στους Financial Times ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να υιοθετήσει μια σταδιακή προσέγγιση για τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, ενίσχυσαν την πεποίθησή της ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο.

Η έκκλησή της για μια «συνετή» προσέγγιση απώθησε τις ανησυχίες των οικονομολόγων ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου οδεύει προς μια απότομη επιβράδυνση που δικαιολογεί γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων.

Την ίδια στιγμή, η Wall Street στοιχηματίζει ότι ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ θα επιβεβαιώσει ότι έρχονται μειώσεις επιτοκίων κατά το ετήσιο συμπόσιο της κεντρικής τράπεζας.

Ωστόσο, καθώς η συζήτηση έχει μετατοπιστεί από το «θα γίνουν ή δεν θα γίνουν;» στο «πόσο μεγάλες θα είναι;», οι χρηματιστές μπορεί να μείνουν μετέωροι.

«Εάν οι traders ακούσουν ότι έρχονται περικοπές, οι μετοχές θα αντιδράσουν ευνοϊκά», δήλωσε ο Eric Beiley, managing director της εταιρείας διαχείρισης περιουσίας Steward Partners Global Advisory. «Αν δεν ακούσουμε αυτό που θέλουμε, αυτό θα προκαλέσει ένα μεγάλο selloff».

Ο πρόεδρος της Fed πιθανότατα θα αφήσει να εννοηθεί ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική δεν δικαιολογείται πλέον, σύμφωνα με τον Bill Dudley, αρθρογράφο του Bloomberg Opinion και πρώην επικεφαλής της Fed της Νέας Υόρκης.

Αλλά δεν αναμένει ότι ο Πάουελ θα σηματοδοτήσει το μέγεθος της πρώτης μείωσης των επιτοκίων, δεδομένου ότι υπάρχει ένα report για την απασχόληση στις 6 Σεπτεμβρίου, που θα εξετάσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες πριν από την επόμενη απόφαση τους στις 18 Σεπτεμβρίου.

Οι επενδυτές ελπίζουν τώρα ότι η Fed έχει επιτύχει τον στόχο της για μια ήπια προσγείωση, τιθασεύοντας τις ανεξέλεγκτες τιμές χωρίς να προκαλέσει σοβαρό “οικονομικό πόνο”.

Διαβάστε επίσης: 

Goldman Sachs: Μειώνει τις πιθανότητες ύφεσης των ΗΠΑ

Το βλέμμα των traders στη Fed – Θα δώσει ο Πάουελ σήμα για συνέχιση του ράλι των μετοχών;