Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάρτινς Κάζακς δήλωσε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν και μετά το τέλος του έτους -σε μια εποχή που οι οικονομολόγοι αναμένουν όλο και περισσότερο ότι η ευρωζώνη θα βρίσκεται εν μέσω ύφεσης.

Ο λόγος για την παρατεταμένη «γερακίσια» στάση, σύμφωνα με τον Λετονό αξιωματούχο, είναι ότι ο αυξημένος πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει παρά την ύφεση. Υποστηρίζει αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα και άλλες 50 ή 75 στην τελευταία συνεδρίαση του 2022 τον Δεκέμβριο, ανάλογα με τα στοιχεία και τις προοπτικές των τιμών.

«Δεδομένης της τρέχουσας τάσης, δεν βλέπω καμία ανάγκη για παύση μετά από αυτό», δήλωσε ο Κάζακς σε συνέντευξή του στην Ουάσινγκτον. “Ο ρυθμός θα μπορούσε να επιβραδυνθεί κάπως και θα έλεγα ότι θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε ένα ευρύτερο σύνολο μέσων για να εργαστούμε σε ολόκληρη την καμπύλη αποδόσεων».

Καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται μετά από μια δεκαετή παύση, ορισμένοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν την επανεκτίμηση της κατάστασης όταν επιτευχθεί το ουδέτερο επιτόκιο που ούτε τονώνει ούτε συγκρατεί την οικονομία. Αλλά με αυτό το σημείο -που θεωρείται ότι είναι 1,5%-2%- να αναμένεται να έρθει πριν από το τέλος του έτους, τα γεράκια όπως ο Καζάκς αρχίζουν ήδη να ζητούν σύσφιξη σε περιοριστικό έδαφος.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, Πιερ Βουνς, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ένα επιτόκιο καταθέσεων 3% -από 0,75% τώρα – δεν είναι παράλογο, δεδομένων των προοπτικών για την αύξηση των τιμών καταναλωτή που είναι ήδη πενταπλάσια του στόχου του 2%. Ο Ολλανδός συνάδελφός του, Κλαας Κνοτ, βλέπει ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν πέραν του ουδέτερου, αν και πιο αργά.

Εκείνη τη στιγμή, η νομισματική σύσφιξη θα περιλαμβάνει την αποπληρωμή των δανείων των εμπορικών τραπεζών από την εποχή της κρίσης, γνωστά ως TLTROs, ενώ η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να αρχίσει να μειώνει τα περίπου 5 τρισεκατομμύρια ευρώ (4,9 τρισεκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία που αγόρασε σε προηγούμενες κινήσεις τόνωσης, σύμφωνα με τον Kazaks.

Η έναρξη της λεγόμενης ποσοτικής σύσφιξης το 2023 είναι δημοφιλής μεταξύ άλλων “γερακιών”.

«Εάν εργάζεστε μόνο με τα επιτόκια, τότε μπορεί να ισοπεδώσετε την καμπύλη αποδόσεων – θέλετε να εργαστείτε με το μακρύτερο άκρο», δήλωσε ο Κάζακς. “Απλώς δεν βλέπω την ανάγκη να κρατήσουμε αυτόν τον μεγαλύτερο ισολογισμό. Επιπλέον, αν σφίγγουμε τη νομισματική μας πολιτική, είναι επίσης απαραίτητο όλα τα μέσα να δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση».

Ένα σημαντικό μάθημα από την πανδημία είναι ότι η νομισματική πολιτική ήταν πιο αποτελεσματική όταν «συνδύαζε και ανακάτευε διαφορετικά μέσα”, σύμφωνα με τον Κάζακς. Ενώ τα επιτόκια είναι το “προτιμώμενο” μέσο της ΕΚΤ, “θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε την ίδια στρατηγική όταν πηγαίνουμε προς τη σύσφιξη», λαμβάνοντας επίσης υπόψη τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, είπε.

Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει ύφεση στην ευρωζώνη το δεύτερο εξάμηνο του 2022, καθώς η ενεργειακή κρίση δαγκώνει, ο Κάζακς αναγνωρίζει τον κίνδυνο ύφεσης.

«Είναι πολύ πιο εύκολο να βρούμε αρνητικά παρά θετικά σοκ», είπε. “Οι κίνδυνοι είναι σαφώς καθοδικοί για την ανάπτυξη και ανοδικοί για τον πληθωρισμό”.

Θα ήταν “θετικά έκπληκτος” αν οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ που θα γίνουν τον Δεκέμβριο δεν περιλάμβαναν ύφεση. Το μόνο ερώτημα είναι πόσο βαθιά και πόσο μακρά θα είναι — και αυτό θα διαμορφώσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

«Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να ανησυχούμε πάρα πολύ αυτή τη στιγμή για την αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο Κάζακς. «Αλλά όσο πιο ψηλά ανεβαίνουμε, τόσο πιο προσεκτικοί όσον αφορά το μέγεθος των βημάτων θα πρέπει να γίνουμε».

Διαβάστε επίσης:

Bostjan Vasle (Κεντρική Τράπεζα Σλοβενίας): Η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 0,75% στις δύο επόμενες συνεδριάσεις