• Οικονομία

    Μάριο Ντράγκι: Αποκαλύπτει το σχέδιο για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας

    • Bloomberg
    ΕΚΤ

    Mario Draghi, τέως Πρόεδρος ΕΚΤ


    Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο οικονομικής παρακμής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ζητήσει σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς της.

    Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος παραδίδει τη Δευτέρα την πολυαναμενόμενη έκθεσή του για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στον εκτελεστικό σκέλος του μπλοκ, είπε στους απεσταλμένους κεκλεισμένων των θυρών την περασμένη εβδομάδα, ότι οι κυβερνήσεις συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την αποτυχία τους να ανταποκριθούν αρκετά γρήγορα στις προκλήσεις της Κίνας και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

    Η στρατηγική του Ντράγκι στοχεύει στην άρση των σημαντικότερων εμποδίων που παρακωλύουν τα τρία θεμέλια της ΕΕ – την ενιαία αγορά, το ταλέντο και το κεφάλαιό της, πρόσθεσαν οι πηγές.

    Το σχέδιο του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας προβλέπει την κλιμάκωση σε βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και τα χρηματοοικονομικά, ενώ παράλληλα δίνει μεγάλη έμφαση στην κοινωνική ένταξη.

    Και τα δημογραφικά στοιχεία έχουν σημασία, καθώς η μείωση του πληθυσμού τροφοδοτεί τα κενά δεξιοτήτων που επηρεάζουν την ικανότητα της ΕΕ να καινοτομεί, είπε στους διπλωμάτες.

    Όσον αφορά το βασικό ζήτημα της χρηματοδότησης, ο Ντράγκι δήλωσε ότι το μπλοκ πρέπει να αξιοποιήσει καλύτερα την κοινή δανειοληπτική του ικανότητα, ιδίως σε τομείς όπως η άμυνα, όπου οι κατακερματισμένες δαπάνες μειώνουν τη συνολική αποτελεσματικότητά του.

    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέθεσε στον Ντράγκι να ετοιμάσει την έκθεση αφού η Ευρώπη αντιμετωπίζει διπλή απειλή: την επιθετική προσέγγιση των ΗΠΑ που προσφέρουν κίνητρα για τη μετάβαση στην καθαρή τεχνολογία και τις τεράστιες επιδοτήσεις της Κίνας σε βιομηχανίες όπως αυτές για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

    Η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέδειξαν περαιτέρω τα τρωτά σημεία του μπλοκ, στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

    Μείωση των τιμών ενέργειας

    Ένα βασικό μέρος της στρατηγικής του αποσκοπεί στη μείωση των τιμών της ενέργειας. Ο Ντράγκι είπε στους διπλωμάτες της ΕΕ ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική όταν πληρώνει έως και τέσσερις φορές περισσότερο από τους ανταγωνιστές της για την ενέργεια, επισημαίνουν οι πηγές. Ταυτόχρονα, η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην πράσινη μετάβαση, η οποία συνεπάγεται πρόσθετο κόστος.

    Η εξισορρόπηση των δύο στόχων γίνεται πιο δύσκολη καθώς η ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών εξαρτάται από κρίσιμα υλικά που άλλα κράτη θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν ως όπλο εναντίον της Ευρώπης, προειδοποίησε ο Ντράγκι .

    Ορισμένες από τις προτάσεις του Ντράγκι θα διαμορφώσουν τις οδηγίες που θα δώσει η φον ντερ Λάιεν στην επόμενη Κομισιόν, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα αργότερα αυτό το φθινόπωρο.

    Η ενημέρωση του Ντράγκι στους διπλωμάτες και πολιτικούς ηγέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγιναν την ίδια εβδομάδα που η Volkswagen ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει εργοστάσια στη Γερμανία για πρώτη φορά στην 87χρονη ιστορία της. Πρόκειται για ακόμα ένα σημάδι του πώς οι προσπάθειες της Ευρώπης να αναμετρηθεί με τους κινέζους ανταγωνιστές και την Tesla στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτυγχάνουν.

    Η έκθεση του Ντράγκι, που αναμένεται να είναι περίπου 400 σελίδες, θα επισημάνει επίσης τη σημασία της ενοποίησης σε βασικούς τομείς και της αναθεώρησης των μακροχρόνιων κανόνων ανταγωνισμού της Επιτροπής, καθώς οι ανταγωνισμοί με τις ξένες επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο έντονοι.

    Ορισμένες από τις ιδέες του περιλαμβάνονταν ήδη στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές που παρουσίασε η φον ντερ Λάιεν τον περασμένο Ιούλιο. Τότε, είχε υποσχεθεί μια νέα προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο ο βραχίονας του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ θα αξιολογεί τις συγχωνεύσεις, ώστε να λαμβάνονται πλήρως υπόψη η καινοτομία και η ανθεκτικότητα.

    «Χρειαζόμαστε μια πολιτική ανταγωνισμού που να βοηθά τις εταιρείες να αναπτύσσονται», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία για την επικύρωσή της.

    Διαβάστε επίσης:

    Γέλεν: Η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή και σε τροχιά «ήπιας προσγείωσης»

    Νίκη Κεραμέως: «Μείωση 1% στις ασφαλιστικές εισφορές το 2025 και επιπλέον 0,5% το 2027 σημαίνει και νέες θέσεις εργασίας»

    Κωστής Χατζηδάκης: Οι 12 νέες αυξήσεις αποδοχών για το 2025 και οι 12 μειώσεις φόρων



    ΣΧΟΛΙΑ