ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην τελική ευθεία για το Eurogroup του Ιουνίου, με το οποίο θα κρίνει την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, εισέρχεται η Κυβέρνηση.
Νωρίτερα, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, το Υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει στην Κομισιον τις επικαιροποιημένες προβλέψεις προβλέψεων για ανάπτυξη, πληθωρισμό και έλλειμμα, οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο νέο Μεσοπρόθεσμο Προγράμμα .
Στο διάστημα που μεσολαβεί, η Αθήνα δεν έχει περιθώριο να στείλει λάθος «σήματα» προς τους Ευρωπαίους πιστωτές αλλά και προς τις αγορές καθώς είναι προς το συμφέρον της να γίνει σε καλό κλίμα και χωρίς αφορμές για γκρίνιες η συζήτηση τον Ιούνιο για τον οδικό χάρτη, τους όρους και τις προϋποθέσεις εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία.
Αυτό σημαίνει πως η χώρα καλείται να αποδείξει στην πράξη πως όχι απλά έχει αλλά και εφαρμόζει μια αξιόπιστη στρατηγική μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους της που θα αποτυπωθεί και στο Μεσοπροθεσμο.
Το πλαίσιο αυτό υπαγορεύει προσεκτικές και ζυγισμένες παροχές προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις ακόμη και στην τρέχουσα συγκυρία που εντείνεται διαρκώς η πολιτική και κοινωνική πίεση για περισσότερα κονδύλια στήριξης, εξαιτίας της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.
Τυπικά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας θα γίνει στο τέλος Αυγούστου μετά την παράταση που δόθηκε το Φεβρουάριο. Ουσιαστικά όμως είναι στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου που μπαίνει η «σφραγίδα» από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είναι και οι μεγαλύτεροι πιστωτές της χώρας.
Στο Eurogroup αυτό άλλωστε αναμένεται να επικυρωθεί και η έκθεση των θεσμών με τα συμπεράσματα της 14ης αξιολόγησης, που σύμφωνα με πληροφορίες θα δημοσιοποιηθεί στις 18 Μαίου, με την προοπτική να είναι και η τελευταία στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Θα έχουν ήδη στα χέρια τους την επικαιροποίηση των προβλέψεων της Ελλάδας για ανάπτυξη, πληθωρισμό και έλλειμμα μέσω του νέου Μεσοπρόθεσμου.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η πρόβλεψη για το φετινό έλλειμμα θα αναθεωρηθεί ανοδικά προς το 2% του ΑΕΠ, με στόχο να μην υπερβεί αυτό το όριο, ενώ στην περιοχή του 3% θα προσγειωθεί η ανάπτυξη και πέριξ του 5,5% ο πληθωρισμός.
Τις δικές της εκτιμήσεις επικαιροποιεί η Κομισιόν στις 16 Μαίου με τη δημοσιοποίηση των εαρινών της προβλέψεων .
Στο μεταξύ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι το πρωτογενές έλλειμμα του 2021 διαμορφώθηκε στο 5% του ΑΕΠ, χαμηλότερο από την πρόβλεψη του 7% του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022, ενώ το χρέος Γενικής Κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχώρησε σημαντικά από 206,3% το 2020 σε 193,3% το 2021.
Υπενθυμίζεται επίσης πως είναι σε εκκρεμότητα δύο δόσεις προς τη χώρα, από 750 εκατ. ευρώ εκάστη, θα δοθούν χωριστά, η πρώτη τον Ιούνιο, που θα αποδεσμευθεί βάσει των αποφάσεων του Eurogroup στις 16 Ιουνίου και η άλλη έως το τέλος του χρόνου.
Τον Ιούνιο η οριστική απόφαση
Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία είναι περισσότερο ένας πολιτικός στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση και λιγότερο ένας στόχος που θα έχει κάποια ιδιαίτερη αξία για τις αγορές καθώς αυτές γνωρίζουν πως είτε σε ενισχυμένη είτε σε απλή εποπτεία, η χώρα θα παρακολουθείται διαρκώς από τους Ευρωπαίους στους οποίους χρωστά σχεδόν 240 δισ.
Η Ελλάδα ούτως ή άλλως θα παραμείνει σε καθεστώς απλής εποπτείας, όπως οι άλλες χώρες που είχαν προγράμματα, και θα έχει αξιολογήσεις κάθε εξάμηνο.
Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν διαρροές και σενάρια που άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας μικρής παράτασης της ενισχυμένης εποπτείας, καθώς η χώρα δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα σε μια περίοδο ισχυρής αναταραχής στις αγορές λόγω πολέμου αλλά και πληθωρισμού, ο οποίος φέρνει νωρίτερα και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, πρόσφατες τοποθετήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων αλλά και ανώτερων στελεχών από την πλευρά των θεσμών δείχνουν πως οδεύουμε προς τον τερματισμό του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο.
«Πρέπει εσείς να έχετε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος» φέρεται να είναι το μήνυμα που δόθηκε στην ελληνική πλευρά με τις δεύτερες σκέψεις περί παράτασης να φαίνεται πως μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, εκτός απροόπτου.
Ακόμη όμως και στο σενάριο που όλα βαίνουν καλώς, παραμένει σημαντικό, η χώρα να μη δώσει δικαιώματα και να δεχθεί επικρίσεις για αλόγιστες παροχές καθώς όλοι μπορεί να δικαιολογήσουν – και για την Ελλάδα – ένα ελαφρώς μεγαλύτερο έλλειμμα φέτος, αλλά όχι σε μια έκταση που θα σημάνει συναγερμό για την προσήλωση της χώρας στο στόχο των πλεονασμάτων.
Στόχος είναι άλλωστε να μεταβεί το συντομότερο, από το 2023, σε πρωτογενή πλεονάσματα.
Αυτή η μετάβαση σε συνδυασμό με την επίτευξη μιας αξιοπρεπούς ανάκαμψης στο 2023 είναι οι δύο μεγάλες επιδιώξεις που ενδιαφέρουν τους οίκους, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν εάν θα μας δώσουν την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, ή εάν θα χρειαστεί να «πατήσουμε» και στο 2024.
Διαβάστε επίσης
ΕΛΣΤΑΤ: Ανοίγει «παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης – Μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα κατά 2% το 2021
Σήμα από S&P στις 22 Απριλίου περιμένει το Δημόσιο για την έξοδο του στις αγορές