Στο μικροσκόπιο των αγορών θα βρεθούν αυτόματα οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία με αναλυτές να κάνουν λόγο για μια στιγμή «make or break» ως προς την ανάκτηση και εδραίωση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η οικονομία, εκτός μιας μεγάλης, απίθανής για τους περισσότερους, έκπληξης την Παρασκευή από την S&P, οδεύει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο, το αργότερο στο πρώτο τρίμηνο του 2024, στην επενδυτική βαθμίδα, δεκατρία σχεδόν χρόνια μετά την απώλεια της στην αρχή της μνημονιακής κρίσης.

Η βελτίωση στα θεμελιώδη συνηγορεί υπέρ της ανάκτησης της βαθμίδας σε έναν τέτοιο χρονικό ορίζοντα, καθώς η χώρα αναπτύσσεται, μειώνει το χρέος της, παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και διαθέτει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα. Είναι όμως σημαντικό για τους οίκους να βεβαιωθούν πως η θετική αυτή πορεία θα έχει συνέχεια μετά τις εκλογές προκειμένου να πειστούν να κάνουν το μεγάλο βήμα και να επαναφέρουν τη χώρα σε επενδυτικό στάτους.

Αν και η πρόοδος από το 2018 και μετά είναι διαρκής και αδιάλειπτη παρά τις μεγάλες διεθνείς κρίσεις που κτύπησαν και την ελληνική οικονομία, η μνήμη παλαιότερων μελανών περιόδων στην οικονομική διακυβέρνηση της χώρας παραμένει νωπή, ειδικά του πρώτου εξαμήνου του 2015 που ετέθη θέμα μέχρι και παραμονής της χώρας στο ευρώ. Ίσως δεν είναι  τυχαίο πως η Ελλάδα είναι η χώρα που καθυστέρησε περισσότερο από όλες τις άλλες που μπήκαν σε μνημόνια να επανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και ας έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από την έξοδο της χώρας από αυτά.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Κύπρος και η Πορτογαλία ανέκτησαν την επενδυτική βαθμίδα από έναν τουλάχιστον διεθνή οίκο 11 και 13 τρίμηνα μετά τη λήξη των αντίστοιχων προγραμμάτων τους, όπως σημείωνε πρόσφατα σε μελέτη του το ΙΟΒΕ.

Σήμερα ωστόσο η κατάσταση είναι διαφορετική και οι ξένοι φαίνονται πεπεισμένοι πως η χώρα και τα βασικά κόμματα εξουσίας σε αυτήν δεν είναι κοντά σε ακραίες λογικές. Θεωρούν όμως σημαντικό η χώρα να μην παρεκκλίνει πορείας τόσο ως προς την γρήγορη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για να συντηρηθεί μια υψηλή ανάπτυξη όσο και ως προς τη δέσμευση για παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων, τουλάχιστον 2% από το 2024 και μετά.

Θεωρούν επίσης σημαντικό να δοθεί ένα ισχυρό σήμα, και μέσω των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, πως μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς όπως η Δικαιοσύνη αλλά και η ανάπτυξη φιλοεπενδυτικών πολιτικών, θα είναι στην πρώτη γραμμή την επόμενη ημέρα.

Κρίσιμες ημερομηνίες για το μεγάλο εγχείρημα της επενδυτικής βαθμίδας στο δεύτερο εξάμηνο είναι η αξιολόγηση στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS στις 20 Οκτωβρίου και πάλι από την S&P και την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch.  Στις 15 Σεπτεμβρίου από τη Moody’s που μας διατηρεί τρία σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

Διαβάστε επίσης

Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση της S&P – Δύσκολη η επενδυτική βαθμίδα πριν τις εκλογές

«Αγκαζέ» με τα ιταλικά παραμένουν τα ελληνικά ομόλογα – Κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τετάρτη, στη σκιά φόβων για οικονομική επιβράδυνση

«Λίφτινγκ» στη δευτερογενή – Νέο τριμηνιαίο πρόγραμμα δημοπρασιών εγκαινιάζει ο ΟΔΔΗΧ