Η τρέχουσα κρίση βρίσκει την ελληνική οικονομία σε ένα από τα χειρότερα timing ως προς έναν από τους μεγαλύτερους της στόχους: Την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το συντομότερο. Είναι χαρακτηριστική η στάση που τήρησε η Moody’s την Παρασκευή.

Ο διεθνής οίκος διατηρεί την ελληνική οικονομία τρία ολόκληρα σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα όταν οι υπόλοιπο τρεις, επιλέξιμοι, οίκοι δηλαδή η Standard & Poor’s, η Fitch και η DBRS μας έχουν ένα μόλις σκαλοπάτι, με σταθερές προοπτικές (outlook).

Υπό αυτό το πρίσμα η ευρύτερη εκτίμηση στην αγορά, πριν την έκθεση της Moody’s και πριν ξεσπάσει η νέα τραπεζική κρίση, ήταν πως η σκληρή Moody’s θα έκανε το μεγάλο βήμα να δώσει στην χώρα έστω μια βαθμίδα.

Παρόλα αυτά η προσδοκία σκόνταψε στην πραγματικότητα της νέας κρίσης που όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος περιόρισε την αναβάθμιση στην προοπτική και όχι στο rating, που όπως εκτιμούν παράγοντες στην αγορά θα μπορούσε να δικαιολογηθεί με βάση την βελτίωση που καταγράφει ο ίδιος ο οίκος στην έκθεση του για τα θεμελιώδη στην ελληνική οικονομία.

Το μεγάλο ζητούμενο πλέον είναι το πόσο γρήγορα οι αγορές θα πειστούν πως η νέα τραπεζική κρίση εκτονώνεται. Αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της κρίσης ενώ η αγορά χρέους της αντιδρά σχετικά ψύχραιμα, «παίζοντας» πολύ κοντά στα ιταλικά επίπεδα παρά το ότι η Ιταλία έχει και η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, τυχόν επιδείνωση της κρίσης στο εξωτερικό θα επηρεάσει και την ελληνική αγορά.

Όσο περισσότερο για παράδειγμα θα ενισχύεται – εάν ενισχυθεί – η διάθεση αποφυγής ρίσκου (risk aversion) τόσο περισσότερο θα εντείνεται η επίπτωση της κρίσης στην περιφέρεια της ευρωζώνης, κυρίως στην Ιταλία που είναι ο μεγάλος ελέφαντας στο δωμάτιο και δευτερογενώς στην  Ελλάδα.

Είναι δε γενική η αίσθηση πως σε ένα περιβάλλον ανασφάλειας και αβεβαιότητας, με έντονη μεταβλητότητα, περιορίζεται εκ των πραγμάτων η αποφασιστικότητα και των οίκων για γενναίες κινήσεις, όπως για παράδειγμα να δώσουν στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα μια ώρα αρχύτερα.

Επόμενος σταθμός με τους οίκους στις 21 Απριλίου που αναμένεται η έκθεση της S & P για την Ελλάδα με την ελπίδα πως στο διάστημα που απομένει η κρίση θα έχει εκτονωθεί και θα προκύψει έστω μια αναβάθμιση στην προοπτική που θα στείλει ένα ισχυρό σήμα στην αγορά για τη δυναμική βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος.

 Διαβάστε επίσης

Αντέχουν τα ελληνικά ομόλογα: Στα «ίσια» με την Ιταλία που έχει επενδυτική βαθμίδα – Περιορισμένη η μεταβλητότητα στα spreads στην περιφέρεια

Moody’s: Βελτίωση σε δημοσιονομικά, ανταγωνιστικότητα, τράπεζες «κλειδιά» για αναβάθμιση  

Με προβλέψεις για υψηλότερη ανάπτυξη και υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά στην τελική ευθεία για το ραντεβού με τους Θεσμούς