ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin με φόντο την προσπάθεια εξεύρεσης μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Το “μπλοκ” του Βορρά, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, βάζει συνεχώς αναχώματα στη δημιουργία κοινού μετώπου, αλλά και στην ενιαία έκδοση χρέους για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης.
Μάλιστα της συνεδρίασης σχεδόν μονοπωλήσει η ανακοίνωση της Γερμανίας για ένα πακέτο ύψους 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη των γερμανικών νοικοκυριών και Επιχειρήσεων. Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, προσπάθησε να καθησυχάσει τους ομολόγους του λέγοντας ότι πρόκειται για ένα έκτακτο πακέτο το οποίο θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.
Από την άλλη πλευρά όμως, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως του Νότου, αλλά και οι Βρυξέλλες ανησυχούν πως με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στις γερμανικές επιχειρήσεις και σε αυτές της υπόλοιπης Ευρώπης.
Χαρακτηριστική άλλωστε είναι και η αναφορά του επικεφαλής της Mytilineos, Ευάγγελου Μυτιληναίου, χθες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Η Ελλάδα μετά VI» του «Κύκλου Ιδεών».
Όπως είπε, εν μέσω ενεργειακής κρίσης που πλήττει όλη την Ευρώπη, στη Γερμανία γνωρίζουν ότι «τα έχουν κάνει μαντάρα», αλλά έχουν τη δυνατότητα να λύσουν το πρόβλημά τους και να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους «λόγω δημοσιονομικού χώρου, το οποίο έχουν δημιουργήσει μετά από 50 χρόνια συνεργασίας με τη Ρωσία, παίρνοντας τζάμπα αέριο, γιγαντώνοντας τη βιομηχανία τους». Ποιο γερμανικό θαύμα; διερωτήθηκε ο κ Ευάγγελος Μυτιληναίος. «Αν μου δώσετε και μένα τζάμπα ενέργεια, θα σας κάνω όχι μόνο ένα αλλά δέκα εργοστάσια αλουμινίου».
Μέτρα στήριξης για λίγους
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι τα μέτρα στήριξης των επόμενων μηνών θα πρέπει να είναι στοχευμένο και να έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Μάλιστα παραδέχθηκαν πως οι κυβερνήσεις δεν φέρνει τη δυνατότητα να καλύψουν το κόστος της ακρίβειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι θα επιδοτούνται μόνο οι ευάλωτοι για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ την ίδια ώρα τα κράτη μέλη δεν θα προχωρούν σε μεγάλες αυξήσεις μισθών, καθώς με αυτό τον τρόπο φοβούνται πως θα ενισχυθεί ο πληθωρισμός. Εφόσον γίνει κάτι τέτοιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκάζεται να προχωρά σε νέες αυξήσεις επιτοκίων δημιουργώντας έναν “φαύλο κύκλο” με πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και τη δημιουργία υφεσιακού καθεστώτος σε όλη την Ευρώπη.
Το «όχι» σε κοινή έκδοση χρέους
Παρά τις προτάσεις που έχουν βρεθεί στο τραπέζι και από ανώτατους αξιωματούχους της Ευρώπης, όπως οι ευρωπαίοι επίτροποι Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν σε άρθρο που δημοσιεύεται σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, όπως οι Irish Times, Corriere Della Sera και Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Οι ευρωπαίοι επίτροποι πρότειναν το μοντέλο του μηχανισμού SURE, του ευρωπαϊκού μηχανισμού των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που επιστρατεύθηκε κατά την διάρκεια της ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία. Επρόκειτο για τον κοινό δανεισμό υπό προνομιακούς όρους εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι σε θέση να δανείζεται φθηνά στις αγορές.
«Προτάσεις βασιζόμενες στο πρόγραμμα SURE δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τις αποφάσεις που έλαβε η Γερμανία», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντνερ.
«Ένα πράγμα είναι σαφές: το κοινό χρέος δεν θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε μακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητά μας (…), η χρηματοδότηση μέσω κοινού δανείου δεν θα αποτελεί λύση», επέμεινε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζοντας μάλλον τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά της ενέργειας.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν στο Ecofin την χρησιμοποίηση μη χρησιμοποιημένων δανείων ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης (συνολικού ύψους 750 δισ.) μετά την κρίση της Covid και συμφώνησαν στην κατανομή επιδοτήσεων ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν την άνοιξη από την Κομισιόν στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.
Όμως ο Πάολο Τζεντιλόνι επέμεινε: «Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση, θεωρώ ότι έχουμε ανάγκη από ένα υψηλότερο επίπεδο αλληλεγγύης και ότι πρέπει να ενεργοποιήσουμε επιπλέον κοινά εργαλεία».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπέρμποκ: Προειδοποιεί την Τουρκία να μην επιτίθεται εναντίον των Κούρδων στη Συρία – Πυρά και κατά του Ισραήλ
- Ζελένσκι: Δεν είμαστε σε θέση να απωθήσουμε τα ρωσικά στρατεύματα από την Κριμαία
- Γαλλία: Έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία προσπαθεί να χειραγωγήσει τους influencers της
- Ερντογάν – Μικάτι: Πρέπει να δράσουμε μαζί ως δύο σημαντικοί γείτονες της Συρίας