ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επενδυτικό «σαφάρι» διαρκείας στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα του εξωτερικού, διεκδικώντας περισσότερα και πιο ποιοτικά κεφάλαια, από μια τεράστια δεξαμενή ρευστότητας διεθνώς, με μεγάλο στόχο να επιταχυνθεί μέσα στους επόμενους 12 – 18 μήνες η αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς μετοχών και ομολόγων ξεκινούν κυβέρνηση, επιχειρήσεις και θεσμικοί φορείς.
Μία πρόγευση αναμένεται στις «προεκλογικές» ΗΠΑ, την προσεχή εβδομάδα, και τις στοχευμένες επαφές με εκπροσώπους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας που θα έχει ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρωθυπουργό που θα παραστεί στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Τα τουρ στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα, εντείνονται τις επόμενες εβδομάδες. Μεγάλοι σταθμοί είναι το συνέδριο που διοργανώνει η Societe Generale στο Παρίσι στις 3 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των μεγάλων ελληνικών εισηγμένων εταιρειών (ίσως πλην ΕΤΕ λόγω του επικείμενου placement) καθώς και το χρηματοοικονομικό συνέδριο της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο στις 3 Δεκεμβρίου – μετά τις αμερικανικές εκλογές – στο οποίο η ελληνική εκπροσώπηση αναμένεται πως θα είναι πιθανόν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.
Κομβικής σημασίας θα είναι – όπως πάντα – και το συνέδριο που αναμένεται να διοργανώσει η JP Morgan εντός των προσεχών μηνών προσελκύοντας επίσης την αφρόκρεμα της επενδυτικής κοινότητας αλλά και της εγχώριας επιχειρηματικότητας.
Οι συναντήσεις αυτές, συμβαίνουν τακτικά και πυκνώνουν τα τελευταία χρόνια, είναι εξ’ ορισμού fora με ιδιαίτερη αξία για την ελληνική οικονομική διπλωματία.
Οι δύο μεγάλοι στόχοι
Ειδικά όμως στην τρέχουσα συγκυρία «παίζονται» πολλά καθώς αποτελεί μεγάλο και διαρκές ζητούμενο να επιταχυνθεί η αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς μετοχών και ομολόγων εντός των επόμενων 12 – 18 μηνών. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται δύο μεγάλοι στόχοι:
- Η αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε καθεστώς αναπτυγμένων αγορών, ει δυνατόν εντός του 2025 εξέλιξη που θα φέρει καλύτερες αποτιμήσεις για τις εισηγμένες, θα προσελκύσει νέους επενδυτές δίνοντας βάθος και ρευστότητα στην αγορά, αλλά και περιορίζοντας ταυτόχρονα τη μεταβλητότητα που είναι ένα χαρακτηριστικό περισσότερο έντονο στις αναδυόμενες αγορές.
- Ο δεύτερος μεγάλος στόχος είναι να δοθούν εξηγήσεις, επιχειρήματα και κυρίως προοπτική για την επιτάχυνση της περαιτέρω αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου, και των πιστοληπτικών αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών, σε σκαλοπάτια ανώτερα της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική επιδίωξη καθώς η επενδυτική βαθμίδα – που φυσικά κάθε άλλο παρά εύκολο αποδείχθηκε να την κατακτήσει η χώρα από όλους τους μεγάλους οίκους – πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως το κατώφλι και όχι ως ο τελικός προορισμός, όπως μεταξύ άλλων έγκαιρα είχε επισημάνει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας. Είναι μόνο με την αναρρίχηση σε υψηλότερα σκαλοπάτια που θα θωρακιστεί ουσιαστικά, σταδιακά, η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.
Τι θα ζητήσουν οι επενδυτές
Σε αυτό το πλαίσιο το κυβερνητικό αλλά και τα επιχειρηματικά επιτελεία στις μεγάλες εισηγμένες αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πλαίσιο στο οποίο θα εστιάσουν οι επενδυτές στις ερωτήσεις που θα θέτουν στο σερί συνεδρίων τους επόμενους μήνες. Η Αθήνα προσέρχεται με ένα ισχυροποιημένο αφήγημα στην οικονομία, με οδηγό και την μεγάλη βελτίωση που έχει καταγράψει ο τραπεζικός κλάδος, εστιάζει στην δημοσιονομική πειθαρχία με πλέγμα στόχων οι οποίοι θα θωρακίσουν την προσπάθεια μείωσης του καθαρού χρέους σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις οι οποίες χρονίζουν αλλά και τις προβλέψεις για επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης στην περιοχή του 2% τουλάχιστον για την προσεχή τριετία.
Η πρόοδος είναι υπαρκτή στους δείκτες, έχει όμως ενδιαφέρον η οπτική που θα δείξουν οι ξένοι σε τρία πεδία: Πρώτον, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιδόσεων στους δείκτες και τις προβλέψεις, τις προβλέψεις για τα επίπεδα αντοχής (resilience) που έχει κατακτήσει η ελληνική οικονομία σε δυσμενή σενάρια, εάν δηλαδή παραταθεί ή/και ενταθεί διεθνώς η μεταβλητότητα διεθνώς με δεδομένη την κόπωση που καταγράφεται στις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης αλλά και τη στροφή στη νομισματική πολιτική και, last but not least, την επόμενη ημέρα στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Η κυβέρνηση έχει μεν καθαρό ορίζοντα τριετίας, ωστόσο το 2027 θα συμπληρώνονται αισίως 8 χρόνια διακυβέρνησης με το ενδεχόμενο επίτευξης αυτοδυναμίας να αποδυναμώνεται, ενδυναμώνοντας τα σενάρια συγκυβέρνησης, σε περιβάλλον μιας επίπονης προσπάθειας ανασυγκρότησης στο πεδίο της αντιπολίτευσης.
Υπό αυτή την έννοια, πέρα από τα θεμελιώδη, στα οποία η χώρα και οι ελληνικές επιχειρήσεις, στον Α ή τον Β βαθμό κάνουν deliver, εκτιμάται πως θα ξεκινήσει αργά ή γρήγορα να μπαίνει στα τραπέζια και ο παράγοντας politics. Και σίγουρα, σε αυτό το πλαίσιο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το feedback που θα λάβουν οι Έλληνες εκπρόσωποι, κυβερνητικοί, θεσμικοί και επιχειρηματικοί και για αυτό το ζήτημα στις επαφές που θα έχουν με μια ευρεία γκάμα επενδυτών κατά τους προσεχείς μήνες.
Διαβάστε επίσης:
Goldman Sachs: Tα μηνύματα των Ελλήνων τραπεζιτών στους επενδυτές στο Ετήσιο Συμπόσιο του οίκου
Jefferies: «Βαρίδι» το placement του ΤΧΣ στην Εθνική για τις τραπεζικές μετοχές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί