ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με έναν ακόμη θερμό δίμηνο ενόψει, και ενεργό τον κίνδυνο πυρκαγιών ή καταστροφών που μπορεί να απαιτήσουν έκτακτες δαπάνες όπως δυστυχώς είχε απαιτηθεί και σε προηγούμενες χρονιές, το οικονομικό επιτελείο εισέρχεται συντηρητικά στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση των εξαγγελιών της ΔΕΘ αλλά και της σύνταξης του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου.
Τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά, με τις παροχές να μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο καθώς κεντρικός στόχος είναι η χώρα να μη στείλει σε καμία περίπτωση σήμα δημοσιονομικής χαλάρωσης, με δεδομένα ότι:
Επίκειται η αξιολόγηση από την Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου από την οποία η χώρα αυτή τη φορά θέλει την επενδυτική βαθμίδα,
Ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να συνταχθεί με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ αλλά θα είναι και το πρώτο κρας τεστ της εφαρμογής των νέων δημοσιονομικών κανόνων από την Ελλάδα με πλαφόν στα περιθώρια αύξησης των πρωτογενών δαπανών κατά περίπου 3% και
Τον προβληματισμό για κραδασμούς στις αγορές στο δεύτερο εξάμηνο σε περιβάλλον πολιτικής αστάθειας στη Γαλλία με δημοσιονομικά προβλήματα στη χώρα αλλά και στην Ιταλία, εν αναμονή και του εκλογικού ξεκαθαρίσματος στις ΗΠΑ τρίτον την ύπαρξη πολιτικής αστάθειας στην Ευρώπη και προβληματισμού για την επόμενη μέρα των εκλογών στις ΗΠΑ.
Καμιά χαλάρωση
Στο σύνθετο αυτό περιβάλλον το δημοσιονομικό σήμα που θα εκπέμπει η χώρα προς τους επενδυτές πρέπει να είναι σαφές και να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνειών χαλάρωσης καθώς η χώρα είναι στην αρχή ενός ανηφορικού δρόμου. Πρώτον για να βελτιώσει την αξιολόγηση του δημοσίου αλλά και των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που καλούνται να «βάλουν πλάτη» για να μπορέσει η χώρα και μετά την ολοκλήρωση του ΤΑΑ να πετυχαίνει ρυθμούς ανάπτυξης που θα είναι επαρκείς για να διατηρήσουν το χρέος σε πτωτική τροχιά.
Αυτό φέρνει τις έξτρα παροχές σε δεύτερο πλάνο. Αντιθέτως προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στην υλοποίηση των υπεσχημένων, δηλαδή των μέτρων του επόμενου έτους που όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση θα έχει ένα κόστος της τάξης των 870 εκατ. ευρώ. Αυτά τα μέτρα αφορούν σε νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση στεγαστικού επιδόματος για φοιτητές, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος κ.α. Παράλληλα με την υλοποίηση των όσων ήδη έχουν εξαγγελθεί η κυβερνητική ρητορική αναμένεται να εστιάσει και στην επανασύσταση του Κράτους, με έμφαση στην αντιμετώπιση των σοβαρών καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πολίτης σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία, οι μεταφορές, η ασφάλεια, η παιδεία αλλά και η στεγαστική κρίση που πλήττει ιδιαίτερα, ειδικά τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ειδικά ως προς το τελευταίο πολλά ποντάρει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα Σπίτι μου 2 με την αυξημένη περίμετρο προκειμένου να καλυφθούν και σημερινοί 50άρηδες, μια κατηγορία εργαζομένων που πέρασαν την πιο παραγωγική 15ετία του εργασιακού τους βίου στην καρδιά της οικονομικής κρίσης και την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων 2 δισ. για τις επιδοτήσεις των δόσεων.
Διαβάστε επίσης:
Εύη Κουτσαυτάκη: Το κύκνειο άσμα της «Μαρίας Αντουανέτας» της τηλεόρασης
CrowdStrike: Ποια είναι η εταιρεία που προκάλεσε το παγκόσμιο black out – Ο ιδρυτής της και το μοιραίο update
Τι συμβαίνει πραγματικά με την 6ήμερη εργασία – Ποιους αφορά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ
- Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιανουαρίου
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ