Καμία απολύτως σκέψη για έκτακτο φόρο στις τράπεζες και η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τέτοια ζητήματα τη στιγμή που εκκινεί η διαδικασία αποκρατικοποίησης των τραπεζών, σχολιάζουν με νόημα κορυφαίες πηγές τόσο κοντά στον πρωθυπουργό, όσο και στο υπουργείο Οικονομικών, στον αρμόδιο υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Χθες το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας υπό την πρωθυπουργό κυρία Τζόρτζια Μελόνι αποφάσισε την επιβολή έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη των τραπεζών της χώρας της.

1

Χωρίς συγκεκριμένο συντελεστή και ένα μέτρο που βρίσκεται ακόμα σε φάση διευκρίνησης, ήταν αρκετό για να παρασύρει σε πτώση τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, χάνοντας σε κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 10 δις. ευρώ σε μία μόνο ημέρα.

Πριν καλά – καλά συνέλθουν οι αγορές από τις απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων, την ενεργειακή κρίση, την κούρσα του πληθωρισμού, η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης δημιουργεί προηγούμενο και ευλόγως να βάζει στον πειρασμό και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Κύκλοι της αγοράς σχολίαζαν χθες ότι πρόκειται για ένα μέτρο που δημιουργεί εντυπώσεις.

Η επίπτωση στις εγχώριες τραπεζικές μετοχές ήταν αναμενόμενη, όπως κάθε φορά που ένα διεθνές έκτακτο γεγονός αποκτά δυναμική.

Το θέμα είναι, σύμφωνα με τους ίδιους, το βάθος και η διάρκεια.

Όταν οι Ιταλικές τράπεζες αντιδρούν με πτώση 9%, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος στο χρηματιστήριο αντιδρά με πτώση 0,5%.

Που σημαίνει ότι η ίδια η αγορά δεν δίνει σημασία σε ένα μέτρο που παίρνει μία ευρωπαϊκή χώρα, καθώς αφορά την ίδια.

Η Ιταλία σήμερα έχει πληθωρισμό πάνω από 6% και ύφεση 0,3%.

Πριν από ένα χρόνο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κρατικοποίησε την EDF.

Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν ακολούθησε.

Πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου, στις οποίες έθεσε το ζήτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής φορολογίας και στις ελληνικές τράπεζες, σχολίασαν με νόημα στο  mononews.gr ότι, «οι Ιταλοί με αυτή την κίνηση στέλνουν εντελώς λάθος μηνύματα και οικονομικά μπορεί να αποβεί εις βάρος τους.

Όταν κάνεις τέτοιες επιθετικές ενέργειες, οι αγορές θα σε τιμωρήσουν.

Και το κόστος θα φανεί και στην ανάπτυξη, και στην απασχόληση.

Όπως έδειξε η κρίση της περασμένης 10ετίας, αλλά και η δική μας βαρουφάκειος εμπειρία μετά τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ο ασφαλέστερος τρόπος για να εκτροχιάσεις μία οικονομία είναι να αποσταθεροποιήσεις το τραπεζικό σύστημα.

Ο ιταλικός λαϊκισμός κοστίζει και η Ελλάδα έχει στόχο την επενδυτική βαθμίδα.

Άλλωστε ο φόρος των 2 δις. ευρώ που θέλει να επιβάλει η Ιταλία έχει κοστίσει 10 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση των Ιταλικών τραπεζών».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σε ελκυστικότερα επίπεδα σε σχέση με τον αντίστοιχο ιταλικό τίτλο κατά 32 μονάδες βάσης.

Τραπεζικές πηγές στις οποίες απευθύνθηκε το  mononews.gr ανέφεραν ότι οι τράπεζες δεν έχουν σταματήσει να στέκονται δίπλα στην κοινωνία.

Πότε με το πάγωμα των κυμαινόμενων επιτοκίων, πότε με την πληρωμή των δόσεων στους ευάλωτους, δηλώνουν το παρόν στη δύσκολη συγκυρία για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ακόμα ότι δεν θεωρούμε δεδομένο ότι επειδή μία χώρα, όπως η Ιταλία πήρε απόφαση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις τράπεζες, ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα.

Χρηματιστηριακά, η αγορά αντέδρασε με τις μικρότερες απώλειες σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακόμα και την Wall.

Ο γενικός δείκτης υποχώρησε μόλις 0,7%, έναντι 2,2% του δείκτη Mib στο Μιλάνο ή 1,2% του Dax στην Φρανκφούρτη ή 1% του CAC στο Παρίσι ή 1,40% του Eurostoxx 50.

Διαβάστε επίσης

Bank of America: Αμυντική στάση για τις ευρωπαϊκές μετοχές – Γιατί βλέπει βουτιά για τις τράπεζες

Η Moody’s υποβαθμίζει το αξιόχρεο αμερικανικών τραπεζών

Φόροι πάνω από πέντε δισ. έως το τέλος Αυγούστου – Διπλή δόση φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ