ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ελέγχους με drones, ειδική πλατφόρμα για καταγγελίες από τους ίδιους τους πολίτες, αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες, αλλά και την καθιέρωση της απάτητης παραλίας περιλαμβάνει το πλαίσιο που παρουσίασε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το νομοσχέδιο «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές».
Όπως τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης που παρουσίασε το νομοσχέδιο με την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, κ. Νάγια Κόλλια, αυτό το πλαίσιο έρχεται μετά από τις κινητοποιήσεις για τις ελεύθερες παραλίες, το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας», ενώ έχει παρατηρηθεί η αδυναμία επικοινωνίας με τους δήμους και οι αρμοδιότητες είναι κατακερματισμένες.
Πώς θα γίνονται οι διαγωνισμοί
Σημαντικό σημείο του νέου νομοσχεδίου είναι ο τρόπος εκμετάλλευσης των παραλιών, καθώς στο εξής οι διαγωνισμοί δεν θα γίνονται από τους δήμους, αλλά θα διενεργούνται ψηφιακά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.
Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια της όλης διαδικασίας και θα μπει τέλος στις προφορικές άδειες που έδιναν πολλοί δήμοι, μέχρι να ολοκληρωθεί η τεράστια γραφειοκρατία.
Δεν επιτρέπεται η παραχώρηση ποσοστού πάνω από το 50 % του συνολικού εμβαδού κάθε παραλίας, ποσοστό το οποίο μειώνεται στο 30 % για περιοχές Natura. Έτσι, αν μια παραλία έχει εμβαδόν π.χ. 20 στρέμματα, τα 10 στρέμματα τουλάχιστον θα πρέπει να είναι ελεύθερα ενώ τίθεται επιπλέον ελάχιστη απόσταση 6 μέτρων (3 μέτρα εκατέρωθεν) μεταξύ των παραχωρήσεων.
Κάθε παραχώρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τ.μ. Περαιτέρω τίθεται πλαφόν στο εμβαδόν της έκτασης στην οποία επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κλπ. το οποίο είναι μέχρι 60 % της παραχωρούμενης έκτασης (30 % για περιοχές Natura).
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ομπρέλες και ξαπλώστρες σε κάθε παραχώρηση δεν μπορούν να καταλαμβάνουν πάνω από 300 τ.μ. (το 60 % της έκτασης) ή 150 τ.μ. σε περιοχές Natura.
Θα καθιερωθεί νέα τιμή εκκίνησης με βάση τις αντικειμενικής αξίας με συντελεστή βαρύτητας ανά περιοχή και υποχρεωτική ολοκλήρωση της παραχώρησης έως 31 Μαρτίου κάθε έτους.
Ωστόσο, ειδικά για τη φετινή χρονιά το χρονοδιάγραμμα τίθεται έως τις 15 Μαΐου. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, τα τετραγωνικά παραχωρούμενης έκτασης θα είναι προκαθορισμένα, ενώ ο αιγιαλός θα καταγραφεί ηλεκτρονικά. Μάλιστα, θα καθιερωθεί και το πλαίσιο για τις «απάτητες παραλίες» για περιοχές Natura.
Μάλιστα, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προανήγγειλε πως θα υπάρχει διαβούλευση με τους Δήμους σχετικά με τους διαγωνισμούς αξιοποίησης των παραλιών.
Στο ηλεκτρονικό σύστημα εισάγονται τα εξής στοιχεία:
α) Το τμήμα του αιγιαλού που θα παραχωρηθεί, προσδιορισμένο ως πολύγωνο,
β) η έναρξη και η λήξη της παραχώρησης εντός του έτους,
γ) η διάρκεια της παραχώρησης και
δ) ο χρόνος διενέργειας της ηλεκτρονικής δημοπρασίας.
ε) οι όροι της σύμβασης παραχώρησης.
Οι συμβάσεις παραχώρησης θα έχουν διάρκεια μέχρι τρία έτη. Στη λήξη του διαγωνισμού το ηλεκτρονικό σύστημα εξάγει αυτόματα σχέδιο σύμβασης το οποίο περιέχει τους όρους της παραχώρησης, το μίσθωμα, και τον τρόπο καταβολής του και το αποστέλλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον πλειοδότη.
Ρυθμίζεται το καθεστώς για τις όμορες επιχειρήσεις (είναι οι περιπτώσεις όπου πίσω από τον αιγιαλό ή την παραλία, βρίσκεται ο χώρος όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση και, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρεμβάλλεται μεταξύ τους οδός, πλατεία ή άλλος κοινόχρηστος χώρος ή ακίνητο που ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου ή στην ΕΤΑΔ).
Οι παραχωρήσεις σε όμορες επιχειρήσεις γίνονται με την τιμή εκκίνησης που θεσπίζει το σχέδιο νόμου για τις δημοπρασίες, προσαυξημένη κατά 20 % με μέγιστη διάρκεια επίσης τα τρία χρόνια. Ομοίως για συμβάσεις παραχώρησης αυτής της κατηγορίας που συνάπτονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025, ορίζεται ως κατώτατο το μέγιστο μίσθωμα για την ίδια περιοχή που συμφωνήθηκε σε συμβάσεις μετά την 1η Ιανουαρίου 2017.
Στην διαδικασία αυτή (των όμορων επιχειρήσεων) εντάσσονται ξενοδοχειακά καταλύματα, κάμπινγκ, κέντρα αναψυχής, ναυταθλητικά σωματεία, επιχειρήσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής και επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ομπρελών και ξαπλωστρών, εφόσον φυσικά υποβάλουν σχετικό αίτημα.
Σε περιπτώσεις που υπάρχουν συνεχόμενες όμορες επιχειρήσεις, προβλέπεται υποχρεωτικά ελεύθερη ζώνη πλάτους 6 μέτρων για την πρόσβαση του κοινού (3 μέτρα σε κάθε πλευρά).
Οι δεσμεύσεις
Συγκεκριμένες δεσμεύσεις θα έχουν και οι παραχωρησιούχοι, οι οποίοι πέραν από τον καθαρισμό της παραλίας και την εγκατάσταση μηχανισμών εξυπηρέτησης για άτομα με ειδικές ανάγκες, θα πρέπει να φροντίσουν και για την ύπαρξη ναυαγοσώστη. Σε περίπτωση που οι δήμοι δεν προλάβουν να προσλάβουν ναυαγοσώστη, η υποχρέωση μεταφέρεται στον παραχωρησιούχο με αντίστοιχη πρόβλεψη και στο τίμημα της παραχώρησης.
Συγκεκριμένα, θεσπίζονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους παραχωρησιούχους οι οποίοι θα πρέπει:
α) Να διασφαλίζουν την ελεύθερη, απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση του κοινού στον αιγιαλό και την παραλία, μεριμνώντας ιδιαίτερα για την πρόσβαση ΑμεΑ και ατόμων με κινητικά προβλήματα, με εγκατάσταση sea tracks.
β) Να περιορίζουν την ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και θαλάσσιων μέσων αναψυχής σε ποσοστό του εμβαδού της παραχωρούμενης έκτασης που δεν υπερβαίνει το 60% ή 30% αν πρόκειται για προστατευόμενο αιγιαλό, και να διατηρούν ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων,
γ) Να διατηρούν καθημερινά καθαρό τον αιγιαλό ή παραλία, καθώς και τμήμα ίσης έκτασης του αιγιαλού και παραλίας που δεν έχει παραχωρηθεί και είναι όμορο του παραχωρηθέντος τμήματος,
δ) Να αναρτούν σε εμφανές σημείο στον αιγιαλό ή την παραλία πινακίδα με τις συντεταγμένες της παραχώρησης, τον αριθμό απόφασης παραχώρησης, τα δικαιώματα του κοινού, καθώς και QR code μοναδικού για κάθε παραχώρηση
ε) Να τοποθετούν κινητά στοιχεία (π.χ. ντους, αποδυτήρια), για την εξυπηρέτηση του κοινού.
στ) Να φροντίζουν για την διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος του παραχωρούμενου χώρου, όπως με την διατήρηση της μορφολογίας της ακτής και της ακτογραμμής,
ζ) Να διαθέτουν ναυαγοσώστη αν ο χώρος της παραχώρησης δεν καλύπτεται από τον οικείο δήμο
η) Να αφαιρούν τον εξοπλισμό (ομπρέλες κλπ.) στη λήξη της περιόδου χρήσης όπως και στη λήξη της παραχώρησης και να παραδίδουν τον χώρο στην αρχική κατάσταση.
Σημειώνεται ότι αυτές είναι οι ελάχιστες υποχρεώσεις που τίθενται από το νόμο. Στη διακήρυξη μπορεί να προβλέπονται επιπλέον υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου για την προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη του παραχωρούμενου αιγιαλού και παραλίας και την ενίσχυση της κοινοχρησίας.
Επιπλέον θεσπίζονται υποχρεώσεις για τους Δήμους που είναι:
-Ο καθημερινός καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων.
-Η ανάρτηση πινακίδας με το σχέδιο αιγιαλού και παραλίας, στο οποίο επισημαίνονται όλες οι παραχωρήσεις επ’ αυτού.
-Η ανάρτηση κάθε παραχώρησης με στοιχεία και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα τους.
-Η τοποθέτηση παρατηρητηρίων και η πρόσληψη ναυαγοσωστών.
-Η ενημέρωση της ΕΛΑΣ και των Κτηματικών Υπηρεσιών για παραβάσεις που διαπιστώνουν.
-Η άσκηση ελέγχων.
Σημειώνεται ότι το Δημόσιο θα αποδίδει στους Δήμους το 60% του ανταλλάγματος από τις παραχωρήσεις.
Έλεγχοι στα πρότυπα της «Μυκόνου»
Αυστηρά θα είναι και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες, τα οποία θα βεβαιώνονται αυτομάτως στο σύστημα. Την ώρα που θα διαπιστώνεται η παράβαση, θα βεβαιώνεται το πρόστιμο και σε περίπτωση που εντός 48 ωρών δεν έχει συμμορφωθεί (αν πχ έχει τοποθετήσει παράνομα παραπάνω ομπρέλες και ξαπλώστρες και να τα αποσύρει με δικά του έξοδα) την απομάκρυνση θα αναλαμβάνει ο δήμος.
Ο γενικός κανόνας είναι ότι το πρόστιμο που θα επιβάλλεται θα είναι 4 φορές η αξίας της αρχικής σύμβασης, ενώ σε περίπτωση καθαρής καταπάτησης, όπου δηλαδή δεν υφίσταται καμία σύμβαση παραχώρησης, ο χώρος θα σφραγίζεται επί τόπου.
Σε περίπτωση που υπάρχει σύμβαση παραχώρησης αλλά γίνεται υπέρβαση του παραχωρουμένου χώρου, θα επιβάλλεται πρόστιμο 4πλάσιο του ανταλλάγματος που αντιστοιχεί στην επιπλέον έκταση που έχει καταληφθεί.
Πάντως, σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, οι ποινές θα είναι κλιμακωτές, καθώς όπως είπαν χαρακτηριστικά «δεν μπορούμε να εξισώνουμε το ένα τετραγωνικό με τα χίλια».
Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από μικτά κλιμάκια, στα πρότυπα των ελέγχων που έγιναν το περσινό καλοκαίρι στη Μύκονο. Δηλαδή, θα υπάρχουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, της ΑΑΔΕ, των δήμων, της αστυνομίας και οι εισαγγελικές αρχές, με επικεφαλής εισαγγελέα.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Ο αθλητισμός ενώνει, δεν διχάζει – Θα τον αναδείξουμε με έργα
Άντονι Μπλίνκεν: Στο Κάιρο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ – Θα συναντηθεί με τον Αλ Σίσι
Μητσοτάκης: Στρατηγικός στόχος η Ελλάδα να γίνει σημείο αναφοράς για τη φαρμακευτική βιομηχανία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν