Δείτε την ανάλυση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον αρμόδιο Υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη του φορολογικού νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στη συνέντευξη θα συμμετάσχει στη συνέχεια και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Κατά την παρουσίαση ο κ. Χατζηδάκης θέλησε να εμβαθύνει στο νέο σύστημα δίκαιης φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Όπως εξήγησε με το σημερινό σύστημα «το 71% δήλωσε το 2022 ετήσιο εισόδημα κατώτερο από αυτό του μισθωτού μου αμείβεται με τον κατώτατο μισθό», ενώ «το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει το 50% των φόρων του κλάδου».

«Κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα γίνεται δεκτό να φορολογείται για εισόδημα κατώτερο από εκείνο του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτερο μισθό. Το τεκμήριο αυτό θα είναι μαχητό», τόνισε ακόμη.

O κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο τέλος επιτηδεύματος, που τώρα ανέρχεται στα 650 ευρώ, πλέον μειώνεται το 2024 κατά 50% για όσους είναι πάνω από το τεκμήριο και 25% για όσους δηλώνουν κάτω από το όριο των 10.920 ευρώ.

«Δίνεται έτσι κίνητρο να δηλώνονται τα ακριβή ποσά. Οι συνεπέστεροι φορολογούμενοι θα πληρώνουν λιγότερα, διότι θα πληρώνουν μικρότερο τέλος επιτηδεύματος», τόνισε ο υπουργός.

Η ορθή εφαρμογή του μέτρου θα αποφέρει επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό. Μόνο το 24% των φορολογούμενων υπολογίζεται ότι θα πληρώνει περισσότερα από 3.000 ευρώ τον χρόνο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο από μηδέν έως 3.000 ευρώ, σημείωσε.

Το νομοσχέδιο κινείται σε πέντε άξονες:

Πρώτος άξονας είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Θέλω να υπογραμμίσω την αταλάντευτη βούληση να συνδεθούν τα POS με τις ταμειακές μηχανές.
Δεύτερος στόχος είναι ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές.
Ο τρίτος είναι πιο διαφανείς και αποτελεσματικοί έλεγχοι.
Ο τέταρτος είναι η παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Και πέμπτος άξονας ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για περιορισμό της χρήσης μετρητών. Πρόκειται για την:

– Υποχρεώση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέτρα πληρωμής

-Καταβολή επιδομάτων μέσω χρεωστικής κάρτας

-Αυστηρές κυρώσεις για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ.

-Υποχρεωτικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που σχετίζονται με την κατανάλωση.

 

Διαβάστε επίσης

Κ. Χατζηδάκης: Εννέα πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Ενσωματώνουμε περαιτέρω θέματα ESG στη στρατηγική μας

Α. Γεωργιάδης: Από τις αρχές του 2024 η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε λιανεμπόριο και βιομηχανία