• Οικονομία

    Eξειδίκευση των μέτρων για την οικογένεια – Αυξάνεται στα 250 ευρώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

    • NewsRoom


    Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ για τη στήριξη της οικογένειας.

    Εξειδικεύοντας τα μέτρα για την ελληνική οικογένεια η κ. Ζαχαράκη εξήγγειλε μεγάλες ενισχύσεις Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα το οποίο θα ανέλθει στα 250 ευρώ από 216 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ έκανε λόγο και για 75 ευρώ για κάθε παιδί.

    Τα μέτρα με στόχο την ενίσχυση και ελάφρυνση των οικογενειών και συγκεκριμένα για το δημογραφικό ζήτημα, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και τη στήριξη των εργαζόμενων γονιών που εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, εξειδικεύονται σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς.

    Η Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

    Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

    Τη συνέντευξη θα συντονίσει ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

    Τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί:

    Ενισχύονται κατά 20 εκατομμύρια ευρώ τα επιδόματα προς νέους γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών.

    Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.

    Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.

    Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα επεκταθούν με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί.

    Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.

    Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

    Πιο δίκαια, αποτελεσματικά και στοχευμένα τα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και παιδιού με στόχο να μειωθεί η παιδική φτώχεια στη χώρα.

    Οι 767.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού, θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο μια επιπλέον δόση του επιδόματος.

    Ξεκινά το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.

    Επίσης οι 205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα το λάβουν αυξημένο κατά 50%.

    «Κάνουμε πιο δίκαιες και στοχευμένες τις παροχές ώστε να στηρίξουμε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Προχωράμε τους επόμενους μήνες σε μια στοχευμένη αύξηση στο επίδομα στέγασης, στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αλλά και στο επίδομα παιδιού.

    «Πριν από τα Χριστούγεννα θα υπάρξει και η επιπλέον οικονομική στήριξη»

    Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα δουν μόνιμες αυξήσεις ενώ, συγχρόνως πριν από τα Χριστούγεννα θα υπάρξει και η επιπλέον οικονομική στήριξη την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός» είπε η υπουργός Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο ΕΡΤnews.

    Υπογράμμισε επίσης ότι το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα επεκταθεί μετά την πιλοτική φάση σε όλους τους Δήμους.

    Η υπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το στεγαστικό και αποτελεί όπως σημείωσε, ένα καίριο πρόβλημα τόσο για τις οικογένειες όσο και τις γενιές που λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων, δεν είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν δικό τους σπίτι.

    «Είναι εξαιρετικά σημαντικές οι παρεμβάσεις και για το «Σπίτι 2» οι φορολογικές ελαφρύνσεις, ειδικά όταν ανοίγεις το σπίτι που ήταν κενό 3 χρόνια και το διαθέτεις σε μακροχρόνια μίσθωση» τόνισε και εκτίμησε ότι το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει λίγο μετά το πρώτο τρίμηνο του ‘25.

    Επίσης, είπε ότι θα αυξηθεί το ηλικιακό όριο στα 50 έτη και πως εξετάζεται η διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου από 16.000 σε 20.000 για τον αιτούντα και μετά θα υπάρχουν αυξήσεις στο οικογενειακό εισόδημα ανά παιδί κατά 4.000.

    «Τόνωση της απασχόλησης και των συνταξιούχων»

    H Νίκη Κεραμέως συνέχισε τονίζοντας  «πως τονώνουμε την απασχόληση και στηρίζουμε τους συνταξιούχους»

    Αύξηση κατώτατου μισθού στα 830 με στόχο τα 950 ευρώ το 2027 – Η αύξηση οδηγεί σε αυξήσεις του μέσου μισθού και των επιδομάτων

    Μείωση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στις ασφαλιστικές εισφορές, 0,5% για εργαζόμενους και 0,5% για εργοδότες.

    Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, με βάση την προϋπηρεσία και τις ανάγκες του ανέργου.

    Κίνητρα στις επιχειρήσεις για να στηρίζουν τους νέους γονείς

    Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.

    Αύξηση έως 2,5% για 2.000.000 συντάξεις από 1 Ιανουαρίου 2025

    Έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχων με προσωπική διαφορά

    «Εχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε. Οι τέσσερις κατηγορίες που θα εστιάσουμε ιδιαιτέρως το επόμενο διάστημα είναι: οι νέοι, οι γυναίκες και οι μητέρες συγκεκριμένα, τα άτομα με αναπηρία και οι συνταξιούχοι. Στους τελευταίους έχει σημειωθεί ήδη σημαντική πρόοδος», πρόσθεσε η Νίκη Κεραμέως»

    Δημογραφικό

    Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα προαναφερθέντα επιδόματα και παροχές και πρόσθεσε:

    Κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών

    Αυξάνεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια κατά 500 ευρώ – στα 2000- και 2.500 σε συγκατοίκηση

     Θέσπιση πλήρους φοροαπαλλαγής για τις επιχειρήσεις που παρέχουν voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς



    ΣΧΟΛΙΑ