ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ εξειδίκευσε το μεσημέρι της Τρίτης (19/09) το οικονομικό επιτελείο.
Η παρουσίαση έγινε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί κ. Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς.
«Οι πρωτοβουλίες αφορούν την περαιτέρω στήριξη των πολιτών με έντονο το χρώμα της κοινωνικής δικαιοσύνης», ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Χατζηδάκης.
«Η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια ανάκτησε την επενδυτική βαθμίδα. Ευελπιστούμε τους επόμενους μήνες κι άλλοι οίκοι αξιολόγησης να κάνουν το ίδιο», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια προχώρησε στην εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης οι πρωτοβουλίες κινούνται σε 4 άξονες.
Συγκεκριμένα:
- 1ος άξονας: Τραπεζικό Σύστημα – Ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα που θα παρέχει ρευστότητα στα νοικοκυριά με ένταση του ανταγωνισμού
- 2ος άξονας: Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής – Με όπλο τις νέες τεχνολογίες και περιορισμό της χρήσης των μετρητών
- 3ος άξονας: Στήριξη εισοδήματος των πολιτών – Δίνουμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε, μένοντας πιστοί στην τήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%
- 4ος άξονας: Κλιματική Αλλαγή – Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών
Για τις τράπεζες: α) Αύξηση του ανταγωνισμού, με παροχή ρευστότητας και από μη τραπεζικά ιδρύματα. Γίνεται διεθνώς και υπάρχει ενδιαφέρον. Αυτό θα επηρεάσει το όλο σκηνικό. β) Χρήση του προγράμματος «Ηρακλής» για τις τράπεζες, για εκκρεμότητες που βρίσκονται στο τραπέζι. Θέλουμε να στηρίξουμε τον λεγόμενο 5ο πυλώνα. γ) Θα θεσπιστούν μέσω νομοσχεδίου κανόνες διαφάνειας και υποχρεώσεων για τους servicers. Στο πλαίσιο αυτό θα θεσπιστούν και κυρώσεις για όσους δεν σέβονται τους κανόνες. δ) Η κυβέρνηση αγκαλιάζει την υπηρεσία «Iris» για συναλλαγές χωρίς προμήθεια, μέσω κινητού τηλεφώνου. Οι νέοι την γνωρίζουν και την έχουν αγκαλιάσει ως υπηρεσία.
«Θέλω να πω ότι η φοροδιαφυγή για την οποία θα μιλήσει ο κ. Θεοχάρης είναι κομβικής σημασίας. Είναι άσχημο να μηδενίζουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει κάτι. Περιορίστηκε το λεγόμενο κενό του ΦΠΑ στο μισό. Προφανώς πρέπει να γίνουν και άλλα. Βασικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι ψηφιακές τεχνολογίες», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, αναφέροντας για παράδειγμά ότι ότι τους πρώτους μήνες του 2024 τα POS θα συνδεθούν με τις ταμειακές μηχανές.
Τα 10 μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε 10 μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εξηγώντας ότι ο πρωταρχικός λόγος δεν είναι τα έσοδα αλλά η κοινωνική δικαιοσύνη γιατί όποιος φοροδιαφεύγει ρίχνει το βάρος στους υπόλοιπους συμπολίτες.
1. Ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024
2. Υποχρεωτική χρήση του ηλεκτρονικού τιμολογίου το 2024
3. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας του MyData.
4. Υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (POS και IRIS) και από τους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής
5. Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο μέσω τραπεζικής συναλλαγής και όχι με με τρητά
6. Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά τους πρώτους μήνες
7. Η αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ. Το πρόστιμο θα είναι το διπλάσιο της συναλλαγής που δεν επιτρέπεται
8. Η πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών ώστε αυτά τα χρήματα να αξιοποιούνται απο συναλλαγές που καταγράφονται
9. Αποκλεισμος παραβάτων λαθρεμπορίας με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων.
10. Παρέμβασεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις
Για τη διασύνδεση των POS με των ταμειακών μηχανών ο στόχος είναι να μην υπάρχει καν η δυνατότητα να γίνει η πληρωμή χωρίς να κοπεί η απόδειξη και τελικά ακόμα και η προσυμπλήρωση των δηλώσεων να γίνεται με μειωμένη γραφειοκρατία. Αφορά 450.000 επιχειρήσεις όσες δηλαδή έχουν υποχρέωση από τον νόμο να έχουν ταμειακή μηχανή.
Για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια ο κ. Θεοχάρης είπε ότι ξεκινήσε τις συζητήσεις η ΑΑΔΕ με την Ευρωπαική Επιτροπή για να πάρει τις εγκρίσεις – διαδικασία που κρατάει περίπου 6 μήνες – και σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε στη θέσπιση υποχρέωσων επειδή τώρα έχουμε απλά κίνητρα. Αυτό πρακτικά στέλνει όλα τα στοιχεία και στο MyData.
Αρχικά από τις δηλώσεις του ΦΠΑ και στη συνέχεια στις δηλώσεις εισοδήματος να μην μπορεί να δηλώσει κάποιος έσοδα ή έξοδα που δεν βρίσκονται στο Mydata. Πρακτικά θα μπορεί να δηλώσει παραπάνω έσοδα ή λιγότερα έξοδα, στοιχεία που οδηγούν σε μεγαλύτερο φόρο.
Για την αγοραπωλησία ακινήτων χωρίς μετρητά είχαμε 42.613 μεταβιβάσεις αποκλειστικά με μετρητά και τίμημα 462 εκατ. ευρώ και έχουμε άλλες τόσες υποθέσεις που το τίμημα εξοφλήθηκε μερικώ με μετρητά συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ. Ο στόχος είναι να κάνει πιο δύσκολη τη χρήση του «μαύρου χρήματος». Πρέπει να δυσκολέψουμε και αυτόν που θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά.
Για την ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, θέλουμε να το ενεργοποιήσουμε χωρίς τη γραφειοκρατία που είχε. Εδω΄είναι ένα έργο σε εξέλιξη από την ΑΑΔΕ που θα επιτρέπει τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο χωρίς να υπάρχει κάποια εκτεταμένη γραφειοκρατία.
Για τις βραχυχρονιες μισθώσεις οι παρεμβάσεις είναι η υπαγωγή σε ΦΠΑ και τέλους παρεπιδημούντων. Θα φτιαχτει ειδικός ΚΑΔ. Θα υπάρχει φόρος διαμονης σε όλες τις μισθώσεις. O στόχος των μέτρων που παίρνουμε είναι να κατευθύνουμε κάποιον σε μισθώσεις αυτές και να αυξήσουμε το στοκ αυτού του είδους των μισθώσεων είτε να γίνει ο κλάδος πιο επαγγελματικός γιατί αναγνωρίζουμε ότι είναι μέρος του τουριστικού προϊόντος.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θάνος Πετραλιάς ο οποίος ανακοίνωσε νέα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.
Αυξάνονται εκ νέου απο 1ης Ιανουαρίου 2024 οι συντάξεις. Αυτή τη στιγή υπολογίζονται λίγο πάνω από 3% με κόστος 400 εκατ. ευρώ ετησίως.
Για 750.000 συνταξιούχους με σύνταξη έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα δοθεί στα τέλη Δεκεμβρίου από 100 έως 200 ευρώ. Κόστος 107 εκατ. ευρώ. Αυτό καλύπτει 750.000 από τους 850.000.
Από τον Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα 225.000 δικαιούχοι με κόστος 41 εκατ. ευρώ.
Προχωρά η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρελαίο.
Για το επίδομα θέρμανσης θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενος με βαθμοημέρες. Αυξάνεται το όριο για οικογένειες με παιδιά σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, δεν ισχύει διπλή επιδότηση για όσους καταναλώσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο ή υγραέριο έναντι φυσικού αερίου, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν με επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται πέραν του εισοδήματος και όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. 237 εκατ. ευρώ φέτος το κόστος εκ των οποίων 189 για το 2023 και 48 εκατ. ευρώ για το 2024.
Τα επιπλέον μέτρα:
Το συνολικό κόστος των νέων παρεμβάσεων ανέρχονται σε 411 εκατ. το 2023 και 623 εκατ. ευρώ για το 2024 και είναι πέραν των φυσικών καταστροφών.
Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών:
Κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 600 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αποζημιώσεων (450 ευρώ για το εθνικό προγραμμα δημοσίων επενδύσεων και 150 εκατ. ευρώ για τον τακτικό προυπολογισμό)
Το market pass επεκτείνεται σε Θεσσαλία, Έβρο, Βοιωτία και Φθιώτιδα για περιοχές που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές και διπλασιάζεται. 280.000 νοικοκυριά με 740.000 μέλη ωφελούνται με κόστος 35 εκατ. ευρώ.
Δείτε αναλυτικά την εξειδίκευση των οικονομικών πρωτοβουλιών:
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ
Η στήριξη των εισοδημάτων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι οι δύο άξονες της πολιτικής που ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως την περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην διάρκεια της ομιλίας του στην ΔΕΘ.
Παράλληλα έθεσε ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση όλων των παραπάνω την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σημειώνοντας με έμφαση ότι παρά την σημαντική επιβάρυνση που θα έχει για τον κρατικό προϋπολογισμό η στήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες, αλλά και τις φωτιές, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% παραμένει στο ακέραιο.
Παράλληλα ανακοινώθηκε ο διπλασιασμός του αποθεματικού που υπάρχει στον κρατικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών από τα 300 εκατ. στα 600 εκατ. και το επιπλέον ποσό θα επωμιστούν πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και ιδιοκτήτες του Airbnb.
Το μέτρο που αναμφίβολα έκλεψε τις εντυπώσεις χθες ήταν η ανακοίνωση για το ξεπάγωμα των 3ετιών που αφορά έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Η αύξηση που θα δει κάποιος εργαζόμενος μπορεί να φτάνει και το 30%. Μένουν πάντως να διευκρινιστούν μία σειρά από ζητήματα, κάτι που θα πράξει άμεσα το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας.
Πάντως ο Κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής καθίσταται ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Οι παρεμβάσεις μας περιέχουν στοχευμένες απαντήσεις στην επίκαιρη επίθεση του πληθωρισμού. Τον κύριο κορμό τους όμως συγκροτούν μέτρα που ήρθαν για να μείνουν. Γιατί οι ετήσιες αυξήσεις στο Δημόσιο, στις συντάξεις και στον Κατώτατο Μισθό είναι μόνιμες. pic.twitter.com/3IKivt5Slj
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 16, 2023
Προχωράμε στην εξυγίανση και την ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων. Παίρνουμε μέτρα προστασίας των δανειοληπτών και σωστής ενημέρωσής τους, αλλά και μέτρα που θα μειώσουν το κόστος του χρήματος. pic.twitter.com/pi9elK2viz
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 16, 2023
Οι φοροφυγάδες θα υποχρεωθούν στο αυτονόητο, να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό τους εισόδημα. Και σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα που αναγγέλλουμε. Μέτρα, τα οποία υπηρετούν τον ορθολογισμό στην αγορά, αλλά και τη δικαιοσύνη στην κοινωνία. pic.twitter.com/vl8Hk2r9HB
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 16, 2023
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μελόνι: Τα σημεία εκκίνησής μας είναι διαφορετικά, πρέπει να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου
- ΔΕΗ: Γιατί οι αναλυτές την τοποθετούν στις κορυφαίες επιλογές τους το 2025
- FT: Γιατί το Κατάρ απειλεί να σταματήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη
- FT-Σύμβουλοι Τραμπ: Αποχώρηση από τον ΠΟΥ «από την πρώτη μέρα»