Την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» κατά επιπλέον 1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο διυπουργικής συνέντευξης για την εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν και σύντομα αναμένεται η θετική απάντηση, ενώ τη διαδικασία «τρέχει» ως γνωστόν η JP Morgan.

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πώς το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για το νέο, δεύτερο κατά σειρά, placement των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, που βρίσκονται σήμερα στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί από το 40% τον Ιούλιο του 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο του 2024 και με την επέκταση του Ηρακλή αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες από το βήμα της 88ης ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξειδικεύουν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας και η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Παρών είναι και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Κεντρικός στόχος η σύγκλιση εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η μείωση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων», επεσήμανε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Φορολογικά κίνητρα για εξαγορές – Θα δοθεί Golden Visa για επενδύσεις €250.000 σε start-up επιχειρήσεις από 1/1/2025»

Ο υπουργός επανέλαβε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, ετοιμάζει την εξειδίκευση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο σε συνέχεια, σε συνέχεια των μέτρων που ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση με άμεσο στόχο την άμεση περαιτέρω ενίσχυση της βιομηχανίας και εξαγωγών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε αυξημένα φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις για έρευνα και ανάπτυξη συνολικού κόστους 40 εκατ ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι θα δίνεται Golden Visa και για επενδύσεις 250.000 ευρώ σε start-up επιχειρήσεις από 1η Ιανουαρίου 2025.

Ακόμη, διευρύνεται το κίνητρο για εμπορική εκμετάλλευση της πατέντας, όπου σήμερα ισχύει 3ετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο. Διατηρείται η τριετία και με τη νέα ρύθμιση θεσπίζεται μείωση 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον επτά έτη μετά τη λήξη της τριετίας. Διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors με την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του επενδυτή 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups, από 300.000 ευρώ που είναι σήμερα (κατ’ ανώτατο ποσό) σε 900.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις ή και εξαγορές μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από τη συνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ για την εξασφάλιση φορολογικής απαλλαγής 30% επί των κερδών. Παράλληλα θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων, με το δημοσιονομικό κόστος, με βάση την υπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα, να ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Παράλληλα εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων , που σήμερα ανέρχεται σε 200%, για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, σε:

-250% για έργα συνεργασίας με είτε με startups είτε με ερευνητικά κέντρα

-300% για ΜμΕ έντασης γνώσης

-315% για ΜμΕ έντασης γνώσης αν υπερβαίνουν τον μέσο όρο των αντίστοιχων δαπανών των δύο προηγούμενων ετών.

Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η στρατηγική για την μείωση κατά 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους με την κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ανάμεσα σε αυτές, όπως ανέφερε, είναι η υποβολή, ο έλεγχος και η πιστοποίηση έργων επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, διαδικασίες για τροποποίηση αδειών εξαγωγέων, τελωνειακές άδειες κλπ.

Γιαυτές τις πρωτοβουλίες ο υπουργός σημείωσε τη σημασία της συνεργασίας με πολλά υπουργεία και σε συνέχεια όσων ήδη έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ενώ συμπλήρωσε ότι πριν ανακοινωθούν τα μέτρα θα έχουν γίνει οι απαραίτητες μεθοδολογικές μετρήσεις για την λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα που θα έχουν.

Τέλος, υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας, το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στο επόμενο δίμηνο εγκρίνει χρηματοδότηση 170 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις με πόρους από το RRF για τομείς που σχετίζονται με τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας. Επίσης υλοποιείται πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης των ΜμΕ με 85 εκατ. ευρώ και πρόγραμμα αναβάθμισης βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εχει συνολικό προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ενθάρρυνση δημιουργίας και ανάπτυξης πράσινων καινοτόμων επιχειρηματικών πάρκων.

Τσιάρας: Μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ σε 298.000 δικαιούχους αγρότες

Για αύξηση των θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα, μίλησε από την πλευρά του, ο Κώστας Τσιάρας που αναφέρθηκε με αριθμούς στην εξέλιξη της αγροτικής οικονομίας. «Το 2019 παραλάβαμε έναν αγροτικό τομέα με πολλά προβλήματα. Οι εξαγωγές λαχανικών αυξήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εισαγωγές σε μικρότερο βαθμό. Θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στους 298.000 υπολογίζονται οι δικαιούχοι κατ’ επάγγελμα αγρότες οι οποίοι θα έχουν από την 1-1-2025 μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.

Ως προς τα «κόκκινα» δάνεια, αναφέρθηκε σε νέο πλαίσιο ρυθμίσεων/συμβιβαστικών εξοφλήσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών στη βάση του λογιστικού υπολοίπου, με συνδυαστική λύση επί παλαιών απαιτήσεων (λύσεις διαγραφής οφειλών) μαζί με νέα ταυτόχρονη τραπεζική χρηματοδότηση.

Κεφαλογιάννη: Στα 22 δισ. τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος

Τα έσοδα από τον τουρισμό εκτιμάται πως θα φτάσουν φέτος τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτίμησε η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Σημειώνεται ότι ήταν 20,6 δισ. ευρώ πέρυσι. Επιπλέον, η κ. Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε κλιμακωτό τέλος ανάλογα με το νησί και τη χρονική περίοδο για τους επιβάτες κρουαζιέρας, παράλληλα με την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας για βραχυχρόνιες μισθώσεις ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία.

Ως προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, είπε ότι θα νομοθετηθεί άμεσα πλαίσιο για θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφαλείας. Ανέφερε επίσης ότι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυξάνεται το τέλος από 0,5 ευρώ τους χειμερινούς μήνες στα 2 ευρώ και από 1,5 ευρώ το καλοκαίρι στα 8 ευρώ.

Παπαθανάσης: Το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αυξάνεται κατά 900 εκατ.

«Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, συμβάλλει στην αύξηση των επενδύσεων και είναι μια έννοια που μετουσιώνεται σε θέσεις εργασίας αλλά και δημοσιονομικό χώρο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών», Νίκος Παπαθανάσης.

«Το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αυξάνεται κατά 900 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο των τελευταίων 14 ετών και το 2025 θα αυξηθεί ακόμη κατά 10%.Η Ελλάδα είναι 4η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και 6η στην απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έμπρακτη ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για 20.000 επιχειρήσεις στο πρόγραμμα ανταγωνιστικότητα» συνέχισε ο Νίκος Παπαθανάσης.

Διαβάστε επίσης:

Αυξάνεται το τέλος διαμονής στα Airbnb – Πού παγώνει η έκδοση νέων αδειών για ένα χρόνο

Τάκης Θεοδωρικάκος: Τα κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις- Από το 2025 η επέκταση Golden Visa για επενδύσεις σε Startups

J.P. Morgan: Οι επιπτώσεις στις μετοχές από τις μειώσεις επιτοκίων της Fed