Μια σειρά από αλλαγές στο μέτωπο της φορολογίας φαίνεται πως ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον σχεδιασμό να «κλειδώνει» μέσα στο ερχόμενο έτος και η εφαρμογή τους να ξεκινά το 2026.

Οι νέες παρεμβάσεις αναμένεται να χρηματοδοτηθούν και από τα επιπλέον έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τα οποία υπολογίζονται σε 2,5 δισεκ. ευρώ έως το 2027.

1

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά χθες του πρωθυπουργού στην Ειδική εκδήλωση του ΥΠΕΘΟ και της ΑΑΔΕ για τη φοροδιαφυγή, καθώς σημείωσε πως «όσο έχουμε ευχάριστες εκπλήξεις, τόσο περισσότερα περιθώρια ελιγμών θα έχουμε στα τελευταία δύο χρόνια της θητείας μας».

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται η φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα τεκμήρια διαβίωσης, το Τέλος Επιτηδεύματος, αλλά και τα φορο-κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» και για μειώσεις συντελεστών στον ΦΠΑ τα επόμενα χρόνια, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. «Μια μονάδα μείωσης του ΦΠΑ στοιχίζει περίπου 1,5 δις ευρώ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Φορολογικοί συντελεστές: Πληροφορίες αναφέρουν πως η αρχή θα γίνει με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και συγκεκριμένα με την επανεξέταση των φορολογικών συντελεστών.

Μια… πρόγευση έδωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε πως «αν έχουμε σταθερή υπεραπόδοση από διαρθρωτικά μέτρα, ναι, μπορούμε να μειώσουμε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές».

Με βάση τον σχεδιασμό, δεν θα αλλάξει ο εισαγωγικός συντελεστής 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος, ωστόσο επανεξετάζεται ο αμέσως επόμενος συντελεστής 22%, ο οποίος αφορά στο κλιμάκιο εισοδήματος μεταξύ 10.001 ευρώ έως και 20.000 ευρώ, με τον οποίο φορολογείται ένα σημαντικό μέρος της λεγόμενης μεσαίας τάξης.

Φορο-κίνητρα για αποδείξεις: Το 2025 εκπνέει η ρύθμιση για φορο-μπόνους που δίνεται στους φορολογούμενους, οι οποίοι ζητούν αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών που έχουν… ροπή προς τη φοροδιαφυγή, όπως ηλεκτρολόγοι, κομμωτήρια, ταξί, γυμναστήρια κτλ.

Έχει παρατηρηθεί πως τα κίνητρα που προβλέπονται για την έκπτωση 30% έχει αρχίσει να μην αποδίδει. Κι αυτό γιατί όσοι έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ δεν πληρώνουν ούτως ή άλλως εφορία, ενώ όσοι έχουν υψηλότερες ετήσιες αποδοχές, το όφελος που αποκομίζουν από την έκπτωση είναι χαμηλότερο από το «δίλημμα» που βάζουν ορισμένοι επαγγελματίες, τύπου 100 ευρώ με απόδειξη ή 80 ευρώ χωρίς.

Τεκμήρια διαβίωσης: Ένα ακόμα μέτρο που αναμένεται να αλλάξει ριζικά είναι τα τεκμήρια διαβίωσης. Ήδη, από τις αρχές του έτους έχει συσταθεί στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ειδική ομάδα εργασίας που έχει ξεκινήσει να καταθέτει προτάσεις για την αναμόρφωση του αναχρονιστικού και άδικο πλαισίου.

Στόχος είναι να υπάρξουν σημαντικές ελαφρύνσεις, με την κυβέρνηση να έχει εξαγγείλει προεκλογικά τη μεσοσταθμική τους μείωση κατά 30% έως το τέλος της κυβερνητικής τετραετίας. Είναι ενδεικτικό ότι το 2023 φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι για επιπλέον τεκμαρτό εισόδημα 5,2 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι είναι να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εξωπραγματικά.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα τροποποιηθούν και οι διατάξεις για τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους ή όσους έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης.

Διαβάστε επίσης 

OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος

Τα 4+1 νέα «υπερόπλα» της ΑΑΔΕ για την φοροδιαφυγή το 2025 – Έρχεται η ειδική ομάδα «ΔΕΟΣ» για τις μεγάλες υποθέσεις

Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο