ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα νέα ήθη του Παπαδόπουλου στην ΕΡΤ, τελειώνει ο Ατζούν στον Σκάι, το Open και ο Ηλιόπουλος και οι «αρρυθμίες» του Κοκλώνη
Την ανοδική πορεία της συνεχίζει για άλλη μία χρονιά η αγορά του λιανεμπορίου τροφίμων, όπως δείχνουν -μέχρι στιγμής- οι τελευταίες μετρήσεις της NielsenIQ (YTD στοιχεία μέχρι 30 Μαρτίου).
Συγκεκριμένα, τα FMCGs, στο σύνολό τους, αναπτύσσονται με +6,7% σε αξία, επιβεβαιώνοντας, μεταξύ άλλων, και τις προβλέψεις των επικεφαλής της ελληνικής βιομηχανίας των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην πρόσφατη c-suite έρευνα της NielsenIQ, η οποία πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαρτίου.
Με βάση τα ευρήματα αυτής της έρευνας, τα υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς θεωρούν πώς ο κλάδος του λιανεμπορίου τροφίμων θα συνεχίσει να αυξάνει τον τζίρο του και το 2025, ωστόσο με πιο μετριοπαθή ρυθμό σε σχέση με πέρυσι, λόγω και της σχετικής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.
Όσον αφορά στους πωλούμενους όγκους, η πρόβλεψη για την πορεία τους το 2025 είναι ότι θα παραμείνουν σχετικά αμετάβλητοι, ωστόσο αυτές οι εκτιμήσεις είναι πιο αισιόδοξες συγκριτικά με τα ευρήματα της ίδιας έρευνας το 2024.
Στην ερώτηση ποιες θεωρούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις αυτήν τη στιγμή για τον κλάδο, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα, η κυβερνητική κανονιστική ρύθμιση της αγοράς βρίσκεται στην κορυφή σε ποσοστό 56% και 68%, αντίστοιχα.
Ακολουθεί η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών ως δεύτερος μεγαλύτερος κίνδυνος, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία του κλάδου, με αντίστοιχα ποσοστά στο 56% και 53%.
Όσον αφορά, ειδικότερα, στον νέο κώδικα δεοντολογίας, αυτός φαίνεται να έχει δημιουργήσει ανάμεικτες αντιδράσεις: Οι λιανέμποροι εμφανίζονται πιο θετικοί και εξοικειωμένοι με αυτόν, καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία τους τον θεωρούν άκρως κατανοητό και εύκολα εφαρμόσιμο, ενώ οι προμηθευτές είναι πιο διστακτικοί και λιγότερο αισιόδοξοι όσον αφορά στην υιοθέτησή του, καθώς ένας στους δύο δηλώνει πώς δεν είναι ξεκάθαροι οι κανόνες εφαρμογής του.
Σε κάθε περίπτωση, αλλαγές αναμένονται και από τις δύο πλευρές όσον αφορά στον σχεδιασμό των προωθητικών ενεργειών, καθώς αναμένεται, κυρίως, περιορισμός της συχνότητας αυτών, εφαρμογή EDLP στρατηγικών, καθώς και στοχευμένος σχεδιασμός αυτών σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.
Σύμφωνα με τη NielsenIQ, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ τόσο οι λιανέμποροι όσο και οι κατασκευαστές δεν αναγνωρίζουν κάποια ξεκάθαρα οφέλη του κώδικα για τους Έλληνες καταναλωτές ή για τις μεταξύ τους διαπραγματευτικές συζητήσεις, η πλειονότητα των καταναλωτών πιστεύει πως θα επηρεαστούν θετικά, σε ποσοστό 59%, ενώ επτά στους δέκα θεωρούν ότι η επιβολή των ρυθμίσεων του κώδικα θα διευκολύνει τη διαδικασία σύγκρισης των τιμών παρόμοιων προϊόντων.
Διαβάστε επίσης:
ΑΑΔΕ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις – Οι προθεσμίες και η διαδικασία
Nissan: Μειώνει την παραγωγή του μοντέλου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ λόγω των δασμών
Maison Heler: Η Ονειρική Δημιουργία του Philippe Starck για το μέλλον της φιλοξενίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πώς μπορεί να υπάρξει εμπορική «συμμαχία» Ελλάδας – Κίνας: Τα μνημόνια συνεργασίας και η αλήθεια
- Απόφαση – σταθμός από Άδωνι Γεωργιάδη: Τέλος στις γεύσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων
- Βακάκης διαψεύδει… Βακάκη για τις επιδόσεις της Jumbo
- Χρηματιστήριο: Τι συμβαίνει με την μετοχή της Εθνικής, κάτω από μία φορά p/bv Πειραιώς, Eurobank και Αlpha
