Την εκτίμηση ότι το κόστος της καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel μπορεί να φτάσει και τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ διατύπωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, αναφέροντας πως θα ξεπεράσει το κόστος από τον καταστροφικό σεισμό του 1999 που ήταν και το μεγαλύτερο έως σήμερα στην χώρα.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας είπε πως δεν αποκλείεται το κόστος του Daniel να φτάσει τα 2 δις ευρώ, επισημαίνοντας πως αν και είναι νωρίς για αποτίμηση, θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς πως το έδαφος τόσο στον θεσσαλικό κάμπο όσο και σε άλλες περιοχές, μπορεί να μην είναι πια γόνιμο για αγροτική παραγωγή καθώς και ότι έχει καταστραφεί η φετινή παραγωγή.

1

Όπως είπε οι φυσικές καταστροφές θα είναι πλέον όλο και πιο συχνές.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη ένταση στα φαινόμενα. Είναι ακραία. Έχουν και διάρκεια, αλλά καταλαμβάνουν και πολύ μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Μέσα από αυτή την οπτική ουσιαστικά τεκμηριώνεται αυτό που υποθέταμε από το 2015 για την κλιματική κρίση.

Τα φαινόμενα εναλλάσσονται με πολύ γρήγορο ρυθμό. Οι πυρκαγιές ακολουθούνται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από πλημμυρικά φαινόμενα και βλέπουμε σε εξέλιξη αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο» που όπως τόνισε συνοδεύονται από έντονες διαβρώσεις, κατολισθήσεις και μεταφορές τεράστιων όγκων στερεάς ύλης.

«Μέσα στο Βόλο ουσιαστικά εγκαταστάθηκαν 150 εκατομμύρια τόνοι νερού και λάσπης σε μία μέρα μόνο.

Είναι αδύνατο ουσιαστικά να παραλάβουν οι υποδομές όλο αυτό τον όγκο» υποστήριξε ο κ.Λέκκας, τονίζοντας πως αυτό που χρειάζεται είναι ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

«Να μειώσουμε τη διακινδύνευση, όχι τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος υπάρχει. Ο κίνδυνος υπάρχει γιατί είναι ένας κίνδυνος που αφορά τη βροχόπτωση.

Αφορά το έδαφος που παρασύρεται» υποστήριξε ο κ. Λέκκας, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να εστιάσουμε στην ανθεκτικότητα των υποδομών οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις καταστάσεις τις οποίες επιβάλλει η κλιματική κρίση.

Διαβάστε επίσης

Έκρηξη αιτήσεων συνταξιοδότησης το πρώτο εξάμηνο του 2023

«Πρόωρη» έξοδος από την αγορά εργασίας το 2023 – Ποιοι ασφαλισμένοι είναι οι «τυχεροί» σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα