ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, αναφορικά με τις επιπτώσεις του αυξανόμενου προστατευτισμού και των δασμών στην οικονομία της ευρωζώνης. Όπως δήλωσε, οι εμπορικές εντάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της ανάπτυξης, ωστόσο δεν αναμένεται να προκαλέσουν ύφεση στο οικονομικό μπλοκ των 20 κρατών-μελών.
«Η ευρωζώνη διαθέτει διαφοροποιημένο εμπορικό χαρτοφυλάκιο και δεν εξαρτάται αποκλειστικά από μία μόνο εξωτερική αγορά», σημείωσε ο Λέιν, επισημαίνοντας ότι το σοκ από τους δασμούς των ΗΠΑ μπορεί να αντισταθμιστεί εν μέρει από άλλους εμπορικούς εταίρους.
Σε σχέση με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ο Λέιν ξεκαθάρισε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν δεσμεύεται από κάποιο αυστηρό πλαίσιο για τη μείωση των επιτοκίων. «Δεν υπάρχει λόγος να υποθέτουμε ότι κάθε μείωση θα είναι κατ’ ανάγκη 25 μονάδες βάσης. Η προσέγγιση μας παραμένει ευέλικτη και θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Όλι Ρεν, τάχθηκε υπέρ μιας πιο επιθετικής νομισματικής στάσης, δηλώνοντας ότι η Τράπεζα είναι πιθανό να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων και ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας «βαθύτερης» παρέμβασης, εφόσον το επιβάλουν οι συνθήκες.
Οι τοποθετήσεις των δύο ανώτατων αξιωματούχων της ΕΚΤ έρχονται σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι νέοι δασμοί και οι εντεινόμενες εμπορικές διαμάχες έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης, ειδικά για τις εξαγωγικά προσανατολισμένες οικονομίες της Ευρώπης.
Διαβάστε επίσης
Συνάντηση μελών του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου και αντιπροσωπείας του Κογκρέσου των ΗΠΑ
Τραμπ: Νέα επίθεση στον Πρόεδρο της FED – «Ίσως του τηλεφωνήσω για να του πω τις ανησυχίες μου»
Κ. Μητσοτάκης στα Prix Galien: Νομοθετική ρύθμιση για επιστροφή Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
