“Αν και σήμερα έχουμε επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα, το πρώτο τρίμηνο του έτους, μεσοπρόθεσμα θα έχουμε πιστωτική επέκταση και αυτό προβλέπει και ο αναπτυξιακός μας σχεδιασμός”, σημείωσε  ο κ. Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, CFO της Alpha Bank μιλώντας πριν από λίγο στο Delphi Forum.

“Η τάση όμως αυτή μπορεί να αναστραφεί, χάρη στα κονδύλια όπως αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης, και την επενδυτική βαθμίδα την οποία αναμένουμε και η οποία θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης και θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα πολλών επενδυτικών  projects αφού θα μειώσει το country risk”.

Σχετικά με τη διεθνή τραπεζική αβεβαιότητα, ανέφερε ότι εκτιμά ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από τα πρόσφατα συμβάντα στις τράπεζες των ΗΠΑ και της Ελβετίας.Όπως είπε η χώρα είναι μια ανάσα από την οικονομική βαθμίδα μετά από πολλά χρόνια και η οικονομική της ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η δημοσιονομική προσαρμογή από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Σχετικά με τις διεθνείς τράπεζες που πτώχευσαν σημείωσε ότι αυτό σχετίζεται με το αδύναμο προφίλ καταθέσεων και την ελλιπή εποπτεία, ενώ στην περίπτωση της ελβετικής τράπεζας υπήρξε και μια αμφισβήτηση εμπιστοσύνης και γι αυτό χρειάστηκε και η κυβερνητική παρέμβαση.

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες είναι ανθεκτικές

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εποπτεύονται πολύ καλύτερα σημείωσε  ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμη μικρότερο κίνδυνο, καθώς έχουν  διαφοροποιημένη και  ευρεία βάση που υποστηρίζεται από καταθέσεις λιανικής, με κυμαινόμενο επιτόκιο που δημιουργεί διαφορετικό προφίλ κινδύνου, εξήγησε. Επίσης, είπε ότι διατηρούν το 15-20% των στοιχείων του ενεργητικού τους σε υψηλής ποιότητας ρευστά διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία.

Ειδικά για την Alpha Bank τόνισε 3 βασικούς πυλώνες: Προσήλωση σε υψηλούς δείκτες ρευστότητας υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε διευρυμένη βάση λιανικής και διακράτηση ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων είναι οι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής διαχείρισης που πραγματοποιεί.

Βαμβακίδης: Αναμενόμενο να μειωθεί η πιστωτική επέκταση

Ο κ. Βαμβακίδης, από την Bank of America σημείωσε, ότι  ήταν αναμενόμενο να μειωθεί η πιστωτική επέκταση φέτος γιατί είναι απαραίτητο για να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Σχετικά με την πρόσφατη κρίση στις διεθνείς τράπεζες, τόνισε ότι αντιμετωπίστηκε αμέσως και δεν επεκτάθηκε, ενώ σημείωσε ότι καθώς ήταν πρωτοφανώς  μεγάλη και γρήγορη η άνοδος των επιτοκίων, σχετικά μικρό ήταν το πρόβλημα που παρουσιάστηκε.

“Δεν περιμέναμε ότι θα έχουμε πρόβλημα στον τραπεζικό τομέα, είπε, τελικά όμως οι κεντρικές τράπεζες αντιμετώπισαν τα προβλήματα αυτά με πολύ στοχευμένο τρόπο ενώ η νομισματική πολιτική παρέμεινε επικεντρωμένη στον πληθωρισμό.

Πολύ σύντομα είδαμε ότι δεν επηρεάζεται ο ευρύτερος τραπεζικός τομέας οπότε δεν ήταν μια τραπεζική κρίση. Είχαμε περιοριστική τραπεζική με τον πιο γρήγορο ρυθμό από το 1980, αλλά τελικά και οι αγορές και οι οικονομίες προσαρμόστηκαν πολύ καλύτερα από ότι περιμέναμε, οπότε ότι υπήρχαν κάποια προβλήματα σε λίγες τράπεζες ήταν το λιγότερο”.

Το τραπεζικό σύστημα δείχνει σαφή σημάδια ανθεκτικότητας

Ο κ. Νίκος Σαλακάς, επικεφαλής του τομέας Banking & Finance στην δικηγορική εταιρεία Κουταλίδης, σημείωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να αξιολογήσει κανείς αν οι κινήσεις που επιλέγονται για την αντιμετώπιση μιας κρίσης είναι οι κατάλληλες. Το ευρωπαϊκό σύστημα εφάρμοσε με τον καλύτερο τρόπο το μάθημα από το 2008 αλλά και η ελβετική κεντρική τράπεζα και η ελβετική κυβέρνηση αντέδρασαν άμεσα και αποτελεσματικά. Το τραπεζικό σύστημα δείχνει σαφή σημάδια ανθεκτικότητας σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

Φωκίων Καραβίας – Παύλος Μυλωνας: Αρκετά απίθανο να δούμε νέα Credit Suisse στην Ευρωζώνη – Τι είπαν για τα κόκκινα δάνεια