• Οικονομία

    Λαγκάρντ: Βλέπει μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο καθώς ο πληθωρισμός είναι «υπό έλεγχο»

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ


    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι μια μείωση των επιτοκίων είναι πιθανή τον επόμενο μήνα, μετά και την επιβράδυνση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης σε μεγάλο βαθμό.

    «Είναι μια περίπτωση, εάν τα δεδομένα που λαμβάνουμε ενισχύουν το επίπεδο εμπιστοσύνης που έχουμε – ότι θα επιτύχουμε πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα, που είναι ο στόχος, η αποστολή μας, το καθήκον μας – τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα», ανέφερε μιλώντας στο RTE One της Ιρλανδίας,  σε τηλεοπτική συνέντευξη που μεταδόθηκε την Τρίτη.

    «Είμαι πραγματικά σίγουρη ότι έχουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο», ανέφερε η Λαγκάνρτ.  «Η πρόβλεψη που έχουμε για το επόμενο και το μεθεπόμενο έτος είναι πραγματικά πολύ, πολύ κοντά στον στόχο, αν όχι στον ίδιο τον στόχο. Έτσι, είμαι βέβαιος ότι έχουμε περάσει σε μια φάση ελέγχου».

    Μια μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιουνίου αναμένεται ευρέως από τις αγορές.Το επιτόκιο καταθέσεων – το οποίο βρίσκεται στο υψηλό ρεκόρ του 4% από το περασμένο φθινόπωρο – αναμένεται να μειωθεί κατά ένα τέταρτο της μονάδας, με τους επενδυτές να τιμολογούν άλλο ένα βήμα αυτού του μεγέθους τον Σεπτέμβριο και επίσης να κλίνουν προς μια τελική μείωση του 2024 τον Δεκέμβριο.

    Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αρνούνται να δεσμευτούν πάνω σε μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων – κάτι που συμμερίζεται και η Λαγκάρντ στη συνέντευξή της στο RTE One. Πολλοί ωστόσο έχουν υποδείξει ότι τα στοιχήματα της αγοράς μπορεί να είναι παρόμοια με τη δική τους σκέψη.

    Σχολιάζοντας σε ξεχωριστή συνέντευξη στη Handelsblatt που δημοσιεύθηκε επίσης την Τρίτη, ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ, προέτρεψε να είμαστε προσεκτικοί μετά από την πιθανή πρώτη μείωση.

    «Δεν πρέπει να μειώσουμε βιαστικά τα επιτόκια και να θέσουμε σε κίνδυνο αυτά που έχουμε πετύχει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα είναι «ακόμα υψηλή».

    Έτσι, «ακόμα και αν τα επιτόκια μειωθούν για πρώτη φορά τον Ιούνιο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μειώσουμε περαιτέρω τα επιτόκια» σε επόμενες συναντήσεις, είπε ο Νάγκελ. «Δεν είμαστε σε αυτόματο πιλότο».

    Ο ρυθμός του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ έχει επιβραδυνθεί δραστικά, αν και σταμάτησε στο 2,4% τον Απρίλιο και δεν φαίνεται να υποχωρεί στον στόχο του 2% της ΕΚΤ μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

    Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι στόχος της είναι «2%, 2%, 2% μείωση του πληθωρισμού. Αποστολή εξετελέσθει. Αυτό θέλω να κάνω».

    Διαβάστε επίσης

    FED: Ο υψηλός πληθωρισμός εξακολουθούσε να προβληματίζει τα νοικοκυριά στα τέλη του 2023

    Γερμανία: Μέλη της «Τελευταίας Γενιάς» κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης

    Αυγενάκης: Όποιος παρανομεί θα οδηγείται στη Δικαιοσύνη και όποιος παράγει θα αποζημιώνεται



    ΣΧΟΛΙΑ