Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, τόνισε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης χάνει την ορμή της με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό μετά την άνιση και ανολοκλήρωτη ανάκαμψη του καλοκαιριού λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε λόγο για «σημαντική αποδυνάμωση» της οικονομικής δραστηριότητας το δ’ τρίμηνο, ενώ προειδοποίησε ότι οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές έχουν «ξεκάθαρα επιδεινωθεί». Αυτό έρχεται σε συνέχεια της μερικής ανάκαμψης το γ’ τρίμηνο, με την Ευρωζώνη να έχει ανακτήσει περίπου το μισό από τη χαμένη παραγωγή.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε στις δηλώσεις της το κεντρικό μήνυμα της τράπεζας από την ανακοίνωση που έδωσε λίγο νωρίτερα στη δημοσιότητα: ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αξιολογεί «προσεκτικά τις εισερχόμενες πληροφορίες», ενώ τον Δεκέμβριο όταν θα έχει στη διάθεση της τις τελευταίες μακροοικονομικές προβολές θα προχωρήσει σε «διεξοδική επαναξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών και του ισοζυγίου των κινδύνων». «Με βάση αυτή την επικαιροποιημένη αξιολόγηση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αναπροσαρμόσει καταλλήλως τα μέσα που διαθέτει», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ.

H EKT διατήρησε σήμερα αμετάβλητα στα ιστορικά  χαμηλά τους τα επιτόκια της καθώς και  το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων για την πανδημία στα 1,35 τρισ. ευρώ. Ωστόσο προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις τους επόμενους μήνες  καθώς παρατηρεί πως οι κίνδυνοι είναι περισσότερο καθοδικοί.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του ΕΚΤ, «ο νέος γύρος μακροοικονομικών προβολών των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος τον Δεκέμβριο θα επιτρέψει τη διεξοδική επαναξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών και του ισοζυγίου των κινδύνων. Με βάση αυτή την επικαιροποιημένη αξιολόγηση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αναπροσαρμόσει καταλλήλως τα μέσα που διαθέτει, ούτως ώστε να αποκριθεί στην κατάσταση όπως αυτή εξελίσσεται και να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν ευνοϊκές για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και ότι αντισταθμίζουν την αρνητική επίδραση της πανδημίας στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού. Με αυτόν τον τρόπο θα προαχθεί η σύγκλιση του πληθωρισμού προς επίπεδα συμβατά με την επιδίωξή του κατά τρόπο διαρκή, σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία».

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση