Επικράτησαν τα «γεράκια» σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς κάποια μέλη του ΔΣ που ήθελαν μειώσεις στα επιτόκια δεν εισακούστηκαν.

«Λίγα μέλη του ΔΣ ανέφεραν ότι έχουν επαρκή εμπιστοσύνη στα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, όμως η πλειοψηφία ήθελε να περιμένει κι άλλα στοιχεία», ανέφερε στη συνέντευξή της μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Με τις αγορές να έχουν κλειδώσει μία μείωση τον Ιούνιο, η πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε πάντως ότι αυτή δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Θα προχωρήσουμε βήμα – βήμα στις συνεδριάσεις μας», ξεκαθάρισε και σημείωσε ότι δεν θα δεσμευτεί για την πορεία της νομισματικής πολιτικής».

Αναγνώρισε πάντως την υποχώρηση του πληθωρισμού –στο 2,4%- και ότι αυτός συγκλίνει με τον στόχο του 2%.

«Τον Ιούνιο θα έχουν νέα στοιχεία και προβλέψεις και θα μπορέσουμε να τα αξιολογήσουμε», ανέφερε.

«Ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τους επόμενους μήνες και στη συνέχεια να υποχωρήσει στο στόχο μας το επόμενο έτος. Οι μετρήσεις των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές, με τις περισσότερες να διαμορφώνονται γύρω στο 2%», σημείωσε.

Συνέχισε αναφέροντας ότι τα επιτόκια είναι σε επίπεδα που συμβάλουν σημαντικά στην αποπληθωριστική διαδικασία, ενώ η οικονομία παρέμεινε αδύναμη το α’ τρίμηνο. Προειδοποίησε πάντως ότι οι εγχώριες πιέσεις είναι ισχυρές και συντηρούν τον πληθωρισμός στις υπηρεσίες σε υψηλά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση της ΕΚΤ ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις , με την κεντρική τράπεζα να διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια γι’ ακόμη μία φορά, στο 4,5%  για το επιτόκιο αναχρηματοδότησης και στο 4% για αυτό των καταθέσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόκλιση στο χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων από τη Fed , η  Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ δεν καθορίζει την πολιτική της με βάση την πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ επηρεάζονται από διαφορετικούς παράγοντες και ότι δεν μπορεί να υποθέσει κανείς ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη συνδέεται με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. «Δεν μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα στηριζόμενοι στην υπόθεση ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ είναι το ίδιο πράγμα», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

Επιτόκια: Οι αγορές περιμένουν τις δηλώσεις της Λαγκάρντ – Το μελανό σημείο για την ΕΚΤ

ΕΚΤ: Σίγουρη η πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο – Διαφωνίες για την επόμενη κίνηση

Η σκιά της Fed θα πέσει στην ΕΚΤ μετά την πρώτη μείωση επιτοκίων της Λαγκάρντ