ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πανδημία εξακολουθεί να θέτει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και τις οικονομίες τόσο σε επίπεδο Ευρωζώνης όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει την διευκολυντική κατεύθυνση στη νομισματική της πολιτική με στόχο τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και τη σύγκλιση του πληθωρισμού σε επίπεδα κοντά, αλλά κάτω από το 2%, μεσοπρόθεσμα.
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η Λαγκαρντ ανέφερε ότι η νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις για τον έλεγχο της πανδημίας, περιορίζουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε την ανάγκη διατήρησης της «άφθονης» διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής για την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού, ενώ κατέστησε αναγκαία την υιοθέτηση μιας φιλόδοξης και συντονισμένης δημοσιονομικής τόνωσης.
«Η συνεχιζόμενη στήριξη από τις εθνικές κυβερνήσεις είναι αναγκαία, δεδομένης της αδύναμης ζήτησης. Τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να παραμείνουν στοχευμένα και προσωρινά» έσπευσε να προσθέσει.
Πληθωρισμός
Για τον πληθωρισμό επανέλαβε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να περιμένει ότι θα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέσα που διαθέτει ώστε να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς επίπεδα συμβατά με τους στόχους της.
Υπό το ίδιο πρίσμα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης, ζητώντας να καταστεί άμεσα λειτουργικό, χωρίς καθυστερήσεις. «Τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες, να οριστικοποιήσουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και αντοχής, και να αναπτύξουν τα κονδύλια των παραγωγικών δημόσιων επενδύσεων, συνοδεία των παραγωγικών και υποστηρικτικών διαρθρωτικών πολιτικών».
Επιπλέον η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι ο τομέας των υπηρεσιών κυρίως γνωρίζει μεγάλη μείωση της δραστηριότητας λόγω των νέων περιορισμών, ενώ και η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα γνωρίζει πιέσεις, αν και ο κλάδος εμφανίζει καλύτερη εικόνα από τις υπηρεσιες. Συνολικά πάντως η ΕΚΤ περιμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο, ενώ οι κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές παραμένουν καθοδικοί.
Διαβάστε επίσης:
EKT: Αμετάβλητα τα επιτόκια, συνεχίζεται το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP
Στο 0,68% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, το ενδιαφέρον στις ανακοινώσεις Λαγκάρντ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή